Δυσβάσταχτο βάρος η υγεία για τέσσερις στους δέκα Κύπριους

Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που ανέφεραν ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης τους δημιούργησε υψηλό οικονομικό βάρος κατέγραψε η Κύπρος το 2017. Το υφιστάμενο σύστημα στην υγεία οδηγεί αρκετούς πολίτες να καταφεύγουν σε ιδιωτικές ασφάλειες προκειμένου να έχουν μερική ή ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 39% των Κυπρίων δήλωσαν ότι το κόστος για την υγεία αποτέλεσε για τους ίδιους μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν το 34%.

Την Κύπρο ακολουθούν η Βουλγαρία με ποσοστό 32%, η Ιταλία (29%) και η Λετονία (28%). Αντίθετα το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν ότι το κόστος για ιατρική περίθαλψη δεν προκάλεσε για τους ίδιους οικονομική επιβάρυνση ήταν μεγαλύτερο στη Δανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία (86%), την Εσθονία (85%) και τη Γαλλία (84%).

Διαβάστε ακόμα: Εθνική Στρατηγική Τροόδους: Τι προτείνουν οι ερευνητές

Διαβάστε ακόμα: Στο σφυρί μέρος πενταώροφου κτηρίου στη Λευκωσία

 

Διευκρινίζεται ότι η ιατρική περίθαλψη αναφέρεται σε μεμονωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως εξετάσεις ή θεραπείες, περιλαμβάνοντας την υγειονομική περίθαλψη για θεραπευτικούς, αποκαταστατικούς ή μακροπρόθεσμους σκοπούς, την ψυχική ιατρική περίθαλψη, καθώς και τις προληπτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Το 2017, περισσότεροι από τους μισούς (55%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν ότι το ποσό που το νοικοκυριό τους έπρεπε να πληρώσει για ιατρική περίθαλψη δεν αποτελούσε οικονομική επιβάρυνση. 

Από την άλλη πλευρά, το 34% δήλωσαν ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης συνιστούσε κάποιο οικονομικό βάρος, ενώ το 11% αντιλαμβανόταν το κόστος αυτό ως ένα βαρύ οικονομικό βάρος στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
 

Οικονομική επιβάρυνση οι οδοντίατροι και τα φάρμακα
Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τα νοικοκυριά της Κύπρου όσον αφορά το κόστος που καταβάλλουν για οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου ένας στους δύο Κύπριους (ποσοστό 47%) ανέφεραν ότι η οδοντιατρική περίθαλψη αντιπροσωπεύει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ακολουθούμενη από την Ιταλία (39%), τη Λετονία (36%) και την Ισπανία (34%).
 

 

Οικονομική επιβάρυνση για έναν στους τρεις Κύπριους (ποσοστό 34%) συνιστά και το κόστος αγοράς φαρμάκων, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Πολωνία που προηγείται με 40%.
 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»