Κομισιόν: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη

Η ευρωπαϊκή οικονομία και κάθε Κράτος Μέλος ξεχωριστά αναμένεται να αναπτυχθούν για έβδομη συνεχή χρονιά το 2019, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις χειμερινές, ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο Επίτροπος Μοσκοβισί, "οι προοπτικές υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα" και συγκεκριμένα, "οι εμπορικές εντάσεις, οι οποίες έχουν βαρύνει το οικονομικό αίσθημα για κάποιο χρονικό διάστημα, έχουν ελαφρύνει λίγο, αλλά παραμένουν ως πηγές ανησυχίας". Επιπλέον, η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να επιβραδύνεται "πιο απότομα από το αναμενόμενο" και οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και πολλές αναδυόμενες αγορές είναι ευάλωτες "σε απότομες μεταβολές των αισθήσεων κινδύνου και των προσδοκιών για ανάπτυξη". Για την ΕΕ, η διαδικασία "Brexit" παραμένει πηγή αβεβαιότητας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομική δραστηριότητα μετριάστηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη του εμπορίου επιβραδύνθηκε, η αβεβαιότητα υπονόμευσε την εμπιστοσύνη και το ΑΕΠ σε ορισμένα κράτη μέλη επηρεάστηκε δυσμενώς από προσωρινά εγχώρια στοιχεία, όπως οι διακοπές στην παραγωγή αυτοκινήτων, οι κοινωνικές εντάσεις και η αβεβαιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ πιθανότατα υποχώρησε στο 1,9% το 2018, από 2,4% το 2017 (η φθινοπωρινή πρόβλεψη ήταν: 2,1% για την ΕΕ28 και τη ζώνη του ευρώ).

Επιπλέον, η οικονομική δυναμική στην αρχή του τρέχοντος έτους ήταν υποτονική, αλλά τα βασικά στοιχεία παραμένουν υγιή. Η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και πιο μετριοπαθής. Η ευρωπαϊκή οικονομία πρόκειται να συνεχίσει να επωφελείται από τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, από ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και από μια ελαφρά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αναφέρει το κείμενο των προβλέψεων.

Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% το 2019 και κατά 1,6% το 2020 (φθινοπωρινές προβλέψεις: 1,9% το 2019, 1,7% το 2020).

Η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ αναθεωρήθηκε επίσης σε 1,5% το 2019 και 1,7% το 2020 (φθινοπωρινή πρόβλεψη: 1,9% το 2019 και 1,8% το 2020).

Μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών μελών, οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω για την ανάπτυξη το 2019 ήταν σημαντικές για τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες. Πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να επωφελούνται από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, η οποία επίσης υποστηρίζεται από κονδύλια της ΕΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, αυτός μειώθηκε προς τα τέλη του 2018 λόγω της απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας και του χαμηλότερου πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής, αντισταθμίσθηκε καθ `όλη τη διάρκεια του έτους, παρά την ταχύτερη αύξηση των μισθών. Ο συνολικός πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ) ήταν κατά μέσο όρο 1,7% το 2018, από 1,5% το 2017. Με τη μείωση των τιμών πετρελαίου για το τρέχον και επόμενο έτος, που είναι χαμηλότερες από το φθινόπωρο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να μετριαστεί στο 1,4% το 2019, σε 1,5% το 2020. Για την ΕΕ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει κατά μέσο όρο 1,6% φέτος και στη συνέχεια να φθάσει το 1,8% το 2020.

Ο Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, αρμόδιος για την Οικονομική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγοράς, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά ότι "όλες οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται το 2019, πράγμα που σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερία, όμως οι προβλέψεις μας αναθεωρούνται προς τα κάτω, ιδίως για τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που αντανακλά εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Κίνα", καλώντας τα Κ-Μ προς διενέργεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επιδίωξη συνετών δημοσιονομικών πολιτικών".

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Π. Μοσκοβισί, συμπλήρωσε ότι "μετά την κορύφωση του 2017, η επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%".

"Αυτή η επιβράδυνση προβλέπεται να είναι πιο έντονη από ό, τι αναμενόταν το περασμένο φθινόπωρο, ειδικά στη ζώνη του ευρώ, λόγω των παγκόσμιων εμπορικών αβεβαιοτήτων και των εγχώριων παραγόντων στις μεγαλύτερες οικονομίες μας", επεσήμανε. 

"Τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της Ευρώπης παραμένουν σταθερά και συνεχίζουμε να βλέπουμε καλά νέα, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση. Η ανάπτυξη πρέπει να ανακάμψει σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 2020", τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές