Κύπρος: Αυστηρή προειδοποίηση Κομισιόν για “διαβατήρια”

Αυστηρή προειδοποίηση αναμένεται να απευθύνει η Κομισιόν προς τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά την «πώληση» ιθαγένειας ή διαμονής σε πλούσιους ανθρώπους οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσαν να βοηθήσουν ξένες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στο στην ΕΕ και να αυξήσουν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Οι εν λόγω προειδοποιήσεις, σύμφωνα με το Reuters, περιλαμβάνονται σε ένα σχέδιο έκθεσης το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη.

Παρά το γεγονός ότι τα άτομα που «αγοράζουν» υπηκοότητα και διαμονή σε κράτη της ΕΕ μπορούν να το κάνουν για νόμιμους λόγους, η Κομισιόν δηλώνει ότι τα προγράμματα πολιτογραφήσεων δημιουργούν «κινδύνους διείσδυσης ομάδων οργανωμένου εγκλήματος εκτός της ΕΕ στην οικονομία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά και φοροδιαφυγή».

Σύμφωνα με το Reuters, η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι τα μόνα μέλη της ΕΕ των 28 χωρών που διαχειρίζονται συστήματα που πωλούν ιθαγένεια, ενώ είκοσι κράτη, συμπεριλαμβανομένων Μάλτας – Κύπρου – Βουλγαρίας, πωλούν άδειες παραμονής.

Στα τρία κράτη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πλούσιοι αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν διαβατήρια, τα οποία τους παρέχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, για επενδύσεις που κυμαίνονται μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το προσχέδιο της έκθεσης υπογραμμίζει ότι υπήρξαν ελλείψεις στα προγράμματα των τριών χωρών για τον έλεγχο της προέλευσης του πλούτου των ατόμων που αγόραζαν την ιθαγένειά τους, ενώ φαίνεται να παράκαμψαν τους κανονισμούς της ΕΕ που απαιτούν «αποτελεσματική» διαμονή σε κράτος της ΕΕ πριν από τη χορήγηση της ιθαγένειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα προγράμματα των κρατών μελών της ΕΕ για την πώληση κατοικίας σε αλλοδαπούς θέτουν παρόμοιους κινδύνους όπως τα προγράμματα υπηκοότητας.

Είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ πωλούν επί του παρόντος άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς πολίτες. Η κατοικία πωλείται έναντι επενδύσεων που ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ στην Κροατία, σε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στο Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την έκθεση.

Το έγγραφο εγείρει αμφιβολίες για πολλά εθνικά συστήματα. Το πορτογαλικό πρόγραμμα κατηγορήθηκε ότι χορήγησε διαμονή σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα για επτά ημέρες το χρόνο, σε σχέση με τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν «συνέχεια παρουσίας». Άλλες χώρες δεν απαιτούν συνεχή παρουσία.

Επίσης, η Πορτογαλία δεν ελέγχει την προέλευση του πλούτου και τις πληρωμές που πραγματοποιούν αλλοδαποί που διαμένουν εκεί, γεγονός που ενέχει δυνητικό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεση ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα ετοιμάσει σειρά μέτρων αντιμετώπισης των κινδύνων που προκαλούν τα προγράμματα πολιτογραφήσεων.

ΠΗΓΗ: Reuters

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο