Powered by

Κύπρος: Αυστηρή προειδοποίηση Κομισιόν για “διαβατήρια”

Αυστηρή προειδοποίηση αναμένεται να απευθύνει η Κομισιόν προς τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά την «πώληση» ιθαγένειας ή διαμονής σε πλούσιους ανθρώπους οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσαν να βοηθήσουν ξένες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στο στην ΕΕ και να αυξήσουν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Οι εν λόγω προειδοποιήσεις, σύμφωνα με το Reuters, περιλαμβάνονται σε ένα σχέδιο έκθεσης το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη.

Παρά το γεγονός ότι τα άτομα που «αγοράζουν» υπηκοότητα και διαμονή σε κράτη της ΕΕ μπορούν να το κάνουν για νόμιμους λόγους, η Κομισιόν δηλώνει ότι τα προγράμματα πολιτογραφήσεων δημιουργούν «κινδύνους διείσδυσης ομάδων οργανωμένου εγκλήματος εκτός της ΕΕ στην οικονομία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά και φοροδιαφυγή».

Σύμφωνα με το Reuters, η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι τα μόνα μέλη της ΕΕ των 28 χωρών που διαχειρίζονται συστήματα που πωλούν ιθαγένεια, ενώ είκοσι κράτη, συμπεριλαμβανομένων Μάλτας – Κύπρου – Βουλγαρίας, πωλούν άδειες παραμονής.

Στα τρία κράτη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πλούσιοι αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν διαβατήρια, τα οποία τους παρέχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, για επενδύσεις που κυμαίνονται μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το προσχέδιο της έκθεσης υπογραμμίζει ότι υπήρξαν ελλείψεις στα προγράμματα των τριών χωρών για τον έλεγχο της προέλευσης του πλούτου των ατόμων που αγόραζαν την ιθαγένειά τους, ενώ φαίνεται να παράκαμψαν τους κανονισμούς της ΕΕ που απαιτούν «αποτελεσματική» διαμονή σε κράτος της ΕΕ πριν από τη χορήγηση της ιθαγένειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα προγράμματα των κρατών μελών της ΕΕ για την πώληση κατοικίας σε αλλοδαπούς θέτουν παρόμοιους κινδύνους όπως τα προγράμματα υπηκοότητας.

Είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ πωλούν επί του παρόντος άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς πολίτες. Η κατοικία πωλείται έναντι επενδύσεων που ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ στην Κροατία, σε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στο Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την έκθεση.

Το έγγραφο εγείρει αμφιβολίες για πολλά εθνικά συστήματα. Το πορτογαλικό πρόγραμμα κατηγορήθηκε ότι χορήγησε διαμονή σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα για επτά ημέρες το χρόνο, σε σχέση με τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν «συνέχεια παρουσίας». Άλλες χώρες δεν απαιτούν συνεχή παρουσία.

Επίσης, η Πορτογαλία δεν ελέγχει την προέλευση του πλούτου και τις πληρωμές που πραγματοποιούν αλλοδαποί που διαμένουν εκεί, γεγονός που ενέχει δυνητικό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεση ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα ετοιμάσει σειρά μέτρων αντιμετώπισης των κινδύνων που προκαλούν τα προγράμματα πολιτογραφήσεων.

ΠΗΓΗ: Reuters

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Μ. Παναγιώτου: Στο επίκεντρο το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ €450 εκατ. για στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης
Στην Κύπρο η Υπ. Μεταφορών του Ισραήλ-Στο επίκεντρο η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και υποδομών
Προεδρεύων του Eurogroup ο Μάκης Κεραυνός-Εκλέγεται σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Ευρωομάδας
Νικόλας Παπακωνσταντίνου: Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Ολιστική πρόταση από ΔΗΣΥ
Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν