Π. Λεπτός: Αύξηση ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών

Περαιτέρω ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων το 2019 καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ενώ η επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Αυτό εκτιμά ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός, Παντελής Λεπτός, o οποίος επισημαίνει στο InBusinessNews πως η ανάπτυξη ποιοτικών έργων δημιουργεί προοπτικές για αύξηση της ζήτησης ακινήτων, τόσο από το εσωτερικό και όσο και από το εξωτερικό.

Πως αναμένετε να κινηθεί η αγορά των ακινήτων κατά το 2019; Ποιες οι σημαντικές τάσεις / γεγονότα / εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε / να προσέξουμε το 2019;
Όλοι οι σημαντικοί δείκτες που καταγράφουν την πορεία του κλάδου ανάπτυξης γης και οικοδομών, όπως οι πωλήσεις, οι άδειες οικοδομής, οι τιμές των ακινήτων και η απασχόληση, επιβεβαιώνουν τη δυναμική και τις προοπτικές του. Τους πρώτους έντεκα μήνες του 2018 οι πωλήσεις ακινήτων κατέγραψαν άνοδο 17%, σε συνέχεια των αυξήσεων των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες αθροιστικά προσεγγίζουν το 100%. Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων κινούνται ανοδικά σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου και σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων.
 
Διαβάστε ακόμα: Πολυτελείς επαύλεις προς πώληση
 
Παράλληλα, η ανεργία στον κλάδο καταγράφει σημαντική μείωση, με την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας τα τελευταία πέντε χρόνια να υπερβαίνει το 30%. Την ίδια θετική τάση καταγράφουν κι άλλοι σημαντικοί δείκτες που παρακολουθούν την πορεία του κλάδου, όπως οι άδειες οικοδομής που αφορούν στη μελλοντική του δραστηριότητα και κατά συνέπεια προδιαγράφουν τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.
 
Φαίνεται λοιπόν, να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάκαμψη του κλάδου: οι σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης, τα διάφορα φορολογικά κίνητρα, το πρόγραμμα υπηκοότητας κατ’ εξαίρεση, το νέο πρόγραμμα για φορολογικούς κατοίκους και οι προοπτικές από το φυσικό αέριο. Επιπρόσθετα, η επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον από μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να παραμείνουμε σταθεροί στην πορεία διόρθωσης της οικονομίας μας και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 
Διαβάστε ακόμα: Τι αλλάζει στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2019; Οι στόχοι σας το 2019;
Ο στόχος του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός για το 2019 είναι η περεταίρω ανάπτυξη όλων των αγορών στις οποίες ο Όμιλος προωθεί τα προϊόντα του και ειδικότερα στις χώρες όπου διατηρεί γραφεία όπως Αγγλία, Ρωσία, Κίνα, Ελλάδα, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ντουμπάι και Ουκρανία. Η μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια του Ομίλου για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού μαζί με την παράλληλη προσφορά πολλών εξειδικευμένων αναπτύξεων υψηλής ποιότητας θα συνεχίσουν να παρέχουν στον Όμιλο την δυνατότητα ενδυνάμωσης της αναπτυξιακής του πορείας.
 
Πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε high end ακίνητα από ξένους στην Κύπρο; Από ποιες χώρες προέρχεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Αναμφίβολα, η ανάπτυξη ποιοτικών έργων δημιουργεί προοπτικές για αύξηση της ζήτησης ακινήτων, τόσο από το εσωτερικό και όσο και από το εξωτερικό. Για τους ξένους οι παράλιες περιοχές εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης, παρατηρείται όμως και αύξηση του ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες επενδύσεις στις λεγόμενες προνομιακές περιοχές των μεγάλων αστικών και εμπορικών κέντρων. Μέσα από τις συνεχόμενες επαφές μας με ξένους επενδυτές εντοπίζουμε ουσιαστικό ενδιαφέρον, τόσο από μεμονωμένους αγοραστές όσο και στρατηγικούς επενδυτές, από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Παραδοσιακές αγορές παραμένουν η Ευρώπη, η Ρωσία, η Μέση Ανατολή και η Αίγυπτος ενώ νέες αγορές είναι οι ασιατικές, όπου η έντονη δραστηριοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες