Τα 15 + 2 επιχειρηματικά deals του 2018

Tο trend της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής, δηλαδή τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ακολούθησε και η Κύπρος το 2018. Συμφωνίες σε πολλούς και διάφορους τομείς, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό. Η πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του συνεργατισμού στην Ελληνική, εξάλλου, θεωρείται ως το μεγαλύτερο deal χρονιάς, μια συμφωνία η οποία επί της ουσίας κατήργησε το συνεργατισμό και βελτίωσε τα νούμερα της Ελληνικής, μετατρέποντας την στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου. 

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Πωλήσεις ακινήτων ύψους €90 εκατ.

Το InBusinessNews καταγράφει τις σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην Κύπρο τη χρονιά που φεύγει. Συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο για ακόμα καλύτερες επιδώσεις για το 2019.
 
Ελληνική Τράπεζα – Συνεργατισμός
Τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έκλεισε το deal για την απόκτηση από την Ελληνική Τράπεζα, μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Η Ελληνική συμφώνησε να καταβάλει στη ΣΚΤ το ποσό των €74,2 εκατ. σε μετρητά, ως αντίτιμο για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ύψους €247 εκατ.
 
AstroBank - USB Bank
Τον Απρίλιο η Κεντρική Τράπεζα άναψε το πράσινο φως για την συγχώνευση της Astrobank με τη USB Bank. H AstroBank δραστηριοποιείται στην Κύπρο με την παροχή ενός ευρέως φάσματος τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η USB Bank Ltd δραστηριοποιείται στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμα: Μ. Αχιλλέως: Αναβάθμιση υποδομών για υψίρρυθμες ταχύτητες έως 1 Gbps

Η εξαγορά της ΜΤΝ Κύπρου
Η Monaco Telecom απέκτησε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΤΝ Κύπρου έναντι €260 εκατ. Η συμφωνία έκλεισε τον Ιούλιο του 2018 και η εξαγορά ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στα πλαίσια της συμφωνίας, η Monaco θα μπορεί να χρησιμοποιεί το brand της ΜΤΝ στην Κύπρο για περίοδο τριών ετών. Σημειώνεται ότι η Monaco Telecom είναι ο αποκλειστικός παροχέας τηλεπικοινωνιών του Πριγκιπάτου του Μονακό και μέλος της NJJ Holding, μιας φιλόδοξης ευρωπαϊκής οικογένειας εταιρειών τηλεπικοινωνιών η οποία αποτελείται από παροχείς που πρωταγωνιστούν στις αγορές τους στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, το Μονακό και  πλέον και την Κύπρο.
 
Cyta HellasVodafone Ελλάδας
Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η επενδυτική διαδικασία για τη Cyta Hellas με τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στη Vodafone Ελλάδας. Η πράξη αυτή, αποτελεί την κατάληξη μιας επενδυτικής διαδικασίας διεθνούς διαγωνισμού. Το συνολικό ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε €118,1 εκατ.
 
Η πώληση της Bank of Cyprus UK
Τον Νοέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.), στη Cynergy Capital Limited έναντι €120 εκατ.  Η πώληση έχει θετική επίδραση ύψους περίπου 70 μονάδων βάσης στους κεφαλαιακούς δείκτες του συγκροτήματος, χωρίς ουσιαστική επίδραση στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων.
 
GAP VassilopoulosUPS
Μια νέα, ακόμη πιο δυναμική εποχή για τον Όμιλο G.A.P. Vassilopoulos  και τους πελάτες του σηματοδότησε η 1η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποίαν τέθηκε και επίσημα σε ισχύ η συνεργασία με την UPS, την μεγαλύτερη εταιρεία παράδοσης πακέτων στον κόσμο. Με την εν λόγω συνεργασία ο Όμιλος είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στους πελάτες του στην Κύπρο που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της UPS, με την εύκολη πρόσβαση που παρέχει το δίκτυο της G.A.P. Akis Express με τα 100 σημεία εξυπηρέτησης Παγκύπρια.

Όμιλος Χαρ. Πηλακούτας – Mitsubishi - Renault – Dacia
Προς τα τέλη Ιουλίου έγινε γνωστό πως πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Χαρ. Πηλακούτας οι αντιπροσωπείες των Mitsubishi, Renault – Dacia. Σημειώνεται πως με τις προσθήκες Mitsubishi, Renault διευρύνεται ακόμη περισσότερο η γκάμα των επιβατικών αυτοκινήτων του Ομίλου ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το μερίδιο που κατέχει στην αγορά. Στα χέρια του Ομίλου βρίσκονται επίσης οι αντιπροσωπείες των BMW, Mini, Land Rover, Jaguar, Nissan και Rolls Royce καθώς επίσης και σημαντικό αριθμό εμπορικών αντιπροσωπειών.

Geo Pavlides AutomotivePeugeot
Τον Ιούλιο η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ανακοίνωση ότι έλαβε κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση από την εταιρεία GPA Vision Drive Ltd επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Demstar Automotive Ltd που σχετίζεται με τα οχήματα με την εμπορική επωνυμία Peugeot. Η GPA εισάγει στην Κύπρο οχήματα των εμπορικών επωνυμιών «Opel», «Citroen», «Mazda» και «Subaru».
 

CTC- Flora
Τη διανομή των spreads προϊόντων στην Κύπρο της Unilever ανέλαβε η Argosy Trading, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα, η Argosy Trading, η οποία ανήκει στον όμιλο της CTC, ανέλαβε τη διανομή μαρκών όπως Becel, Flora και ProActiv, οι οποίες κατέχουν μεγάλο μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά. Η ανάληψη της διανομής των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον όμιλο της CTC, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο το portfolio των brands που διανέμει στην κυπριακή αγορά.
 

Holiday Inn - Εθνική Πανγαία
Στα τέλη Ιουνίου η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Lasmane Properties Ltd, ιδιοκτήτριας του πρώην ξενοδοχείου Holiday Inn στο κέντρο της Λευκωσίας. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών ανήλθε σε €11,2 εκατ. εκ των οποίων ποσό €7,6 εκατ. καταβλήθηκε κατά τη μεταβίβαση των μετοχών και το υπόλοιπο €3,6 εκατ. θα καταβληθεί μεταγενέστερα. Το ακίνητο στο κέντρο της Λευκωσίας προβλέπεται να ανακαινιστεί πλήρως (με προβλεπόμενο κόστος ανακατασκευής περίπου €5,9 εκατ.) και να λειτουργήσει ως πολυτελές ξενοδοχείο που θα παρέχει υπηρεσίες πέντε αστέρων.
Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο έχει ήδη ενοικιαστεί σε εταιρεία του ομίλου Zeus International, ο οποίος θα το επαναλειτουργήσει υπό την ονομασία Wyndham, εντός του 2019. Η Wyndham Hotel είναι η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη ξενοδοχειακή επιχείρηση στον κόσμο, που περιλαμβάνει περίπου 8.000 ξενοδοχεία και περισσότερα από 600.000 δωμάτια σε 66 χώρες κάτω από δεκαπέντε μάρκες ξενοδοχείων.
 
Η εξαγορά του Alpha Κύπρου
Κυπριακός σταθμός, χωρίς ελληνικό χρώμα στη μετοχική του σύνθεση, έγινε το 2018 ο Alpha Κύπρου, ο οποίος την Άνοιξη εξαγοράστηκε από άτομα της ευρύτερης οικογένειας Παπαέλληνα. Αν και το ποσό την εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συμφωνία της τάξης των €7 εκατ. Παρά την πώληση του, το κανάλι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Alpha Ελλάδας, ως αποκλειστικός του συνεργάτης, αγοράζοντας το πρόγραμμα του από τον αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό.
 
Στον Σωκράτη Χάσικο τα ηνία του TV ONE
Δύο μήνες μετά την εξαγορά του Alpha, τον Ιούνιο του 2018 ήρθε η συμφωνία για μίσθωση του Τηλεοπτικού Σταθμού TV ONE από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο. Μετά από μια περίοδο έντονης φημολογίας για την κατάληξη του σταθμού και εντατικές  διαβουλεύσεις με διάφορους εν δυνάμει επενδυτές, η Αρχιεπισκοπή κατέληξε στον πρώην ΥΠΕΣ, με το ύψος του ενοικίου του σταθμού να κυμαίνεται κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Η συμφωνία προβλέπει διαχείριση για πέντε συν πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αλλαγή διοίκησης, ο σταθμός μετονομάστηκε σε  Omega.
 
Resolute - Αντώνης Λοΐζου
Τη δημιουργία μίας νέας συμμαχίας που ενδυναμώνει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Resolute Asset Management, η οποία ενώνει δυνάμεις με την εταιρεία Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες. Στόχος, η δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων καθώς και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Η κοινοπραξία θέτει την Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες, η οποία θα διατηρήσει την ονομασία και την ανεξάρτητη της λειτουργία της, υπό την ομπρέλα της Resolute Asset Management, με συνολικά 15 γραφεία και παρουσία σε εννέα χώρες εργοδοτώντας συνολικά 180 υπαλλήλους. Η κοινοπραξία θα διαθέτει 6 γραφεία και 80 στελέχη στην Κύπρο.

Το deal €9 εκατ. της Medicover με την NIPD
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή έρευνα και ανάπτυξη αποτελεί η συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των NIPD Genetics και Medicover. Συγκεκριμένα, o σουηδικός κολοσσός, Medicover, επένδυσε €9 εκατ στην κυπριακή startup, με τη μεταξύ τους συμφωνία να προβλέπει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της έρευνας της κυπριακής εταιρείας για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων, καθώς επίσης και περαιτέρω εμπορικοποίηση των προϊόντων της NIPD, με την ένταξη τους σε νέες αγορές, όπου η Medicover διαχειρίζεται νοσοκομεία και εργαστήρια.

 
Πανγαία: Deal €149 εκατ. για 21 ακίνητα της Τρ. Κύπρου
Σύμβαση με την Τράπεζα Κύπρου υπέγραψε τον Νοέμβριο η διοίκηση της «Εθνική Πανγαία Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία» για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Κύπρο και την Ελλάδα. Το συνολικό τίμημα για τη Συναλλαγή είναι της τάξης των €149 εκατ. Ειδικότερα, η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει:
 
1) Αγορά του 100% των «διαχειριστικών» μετοχών (management shares) και του 88,2% των επενδυτικών μετοχών (investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC (“CYREIT”) με έδρα την Κύπρο, και
 
2) Αγορά δύο εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τμ περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τμ περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.
 

BONUS
Tο deal Tράπεζας Κύπρου με Apollo fund

Τον Αύγουστο το 2018, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συμφωνία με το διεθνές επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management LLC, για πώληση στην Apollo, χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους € 2,8 δις (εκ των οποίων €2.7 δις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια), έναντι του ποσού των €1,4 δισ. Τα εν λόγω ΜΕΔ έχουν ως ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 14.024 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλισμένα με πάνω από 9.065 ακίνητα. Η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε αυτή την κίνηση με στόχο να μειώσει σημαντικά την έκθεση της σε κόκκινα δάνεια και να αυξήσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα.

Η πώληση ΜΕΔ της Ελληνικής στην B2Kapital
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων της Ελληνικής στην B2Kapital Cyprus Ltd. Το μεικτό συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν με τη συναλλαγή είναι €144 εκατ., αποτελούμενο από 1,082 δανειολήπτες και 1,809 χορηγήσεις.
 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις