Powered by

Χάντελσμπλατ: Η Κύπρος παίζει πάλι στην πρώτη κατηγορία στις κεφαλαιαγορές

Η γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ αναφέρεται στην αναβάθμιση από τον οίκο  αξιολόγησης S&P της Κύπρου, επισημαίνοντας πως «Η Κύπρος παίζει πάλι στην πρώτη κατηγορία στις κεφαλαιαγορές», ενώ συμπληρώνει πως  «Μετά από εξίμισι χρόνια στην κατηγορία ‘σκουπίδια’, τα κρατικά ομόλογα της Μεγαλονήσου αξιολογούνται πάλι ως ‘αξιόπιστα προς επένδυση».

Η αναβάθμιση –σημειώνεται- θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τη χώρα, αν και συνεχίζουν να υφίστανται ακόμα λόγοι ανησυχίας για τη κυπριακή οικονομία.
 
H S&P ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου τον Ιανουάριο του 2012 στην κατηγορία ‘μη αξιόπιστη για επενδύσεις’, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ακολούθησε η περιδίνηση της χώρας στην ελληνική κρίση χρέους. Τώρα πάλι, η S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που αναβαθμίζει την Κύπρο σε ΒΒΒ- , και τα κυπριακά κρατικά ομόλογα θεωρούνται πάλι «κατά μέσον όρο καλή επένδυση». Συνεπώς, η χώρα επιστρέφει από την κατηγορία των ‘σκουπιδιών’ στην πρώτη κατηγορία, σχολιάζει το δημοσίευμα.
 
Ο επανεκλεγείς Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μέσω twitter δήλωσε ότι η αναβάθμιση πιστοποιεί «τη συνετή διαχείριση κρίσης που ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε», ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης από την πλευρά του είπε: «οι προοπτικές ανάπτυξης συνεχίζουν να βελτιώνονται. Οι δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να λάβουμε αποφέρουν καρπούς».
 
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στο θέμα της καταπολέμησης της κρίσης, αναφέρει η ανταπόκριση και τη συγκρίνει με την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές. Αντιθέτως, η Κύπρος κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής σε λιγότερο από τρία χρόνια, αξιοποιώντας μόνο 7,3 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα.
 
Σήμερα, η Κύπρος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης διάσωσης, αναφέρει το δημοσίευμα. Αντίθετα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι πολιτικοί της Λευκωσίας ‘οικειοποιήθηκαν’ το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η προθυμία πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο ήταν μεγαλύτερη από την Ελλάδα και σε συνδυασμό με το διαχειρίσιμο μέγεθος της κυπριακής οικονομίας κατέστη ευκολότερο για τον συντηρητικό πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ευτυχής συγκυρία αποδείχθηκε και ο διορισμός του οικονομολόγου Χ. Γεωργιάδη στη θέση του Υπ. Οικονομικών, ο οποίος εστίασε στις περικοπές δαπανών για τη δημοσιονομική εξυγίανση, σε αντίθεση με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ‘στραγγάλισε’ την ταλανιζόμενη από την ύφεση οικονομία που βρισκόταν αντιμέτωπη με όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων.
 
Το δημοσίευμα καταλήγει στο ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, η ανεργία έχει μειωθεί στο ήμισυ από την περίοδο της κρίσης, ενώ η ανάπτυξη για το 2019 προβλέπεται να αγγίξει το 4,1%. Ωστόσο –υπογραμμίζεται- υπάρχουν και αδυναμίες που  εστιάζονται στο υψηλό ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ημερήσια πτώση την Παρασκευή αλλά εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑΚ
Νέα διαδρομή εξπρές από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου-Πότε ξεκινά
Αισιόδοξος για το μέλλον των ορεινών κοινοτήτων ο Ιωάννου-Ώθηση σε νεαρές οικογένειες να εγκατασταθούν
Συνταξιοδοτικό: Καμπανάκι από Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας-Οι επτά συστάσεις και η ανάγκη άμεσων μέτρων
Οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γιώργος Παπαναστασίου: Κάλεσε επενδυτές από το Κατάρ να διερευνήσουν ευκαιρίες στην Κύπρο
Ετήσια αύξηση στις μέσες μηνιαίες απολαβές το δ΄ τρίμηνο του 2024-Τι ισχύει για άνδρες και γυναίκες
ΚΕΒΕ: Αφετηρία συντονισμένης προσπάθειας αντιστροφής του brain drain σε brain gain το «Minds in Cyprus»
Τα ταλέντα της Κύπρου που διαπρέπουν στο εξωτερικό και γιατί τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα να επιστρέψουν
Μια Κύπρος που αλλάζει και ανοίγει νέους ορίζοντες για ταλέντα και επιχειρήσεις με οικονομία βασισμένη στην γνώση