ΟΕΒ: Εισφορές ΤΚΑ και ΓεΣΥ εκτοξεύουν το εργατικό κόστος

Το οικονομικό επιτελείο της ΟΕΒ άρχισε επεξεργασία των δεδομένων με στόχο την αποτίμηση των επιπτώσεων από την αύξηση του έμμεσου εργατικού κόστους εντός του πρώτου τριμήνου 2019 κατά 2.35%.

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση τονίζει ότι «το πρόσθετο κόστος είναι δυσβάστακτο και με σύνεση πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανές συνέπειες».

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με εγκύκλιο της έχει ενημερώσει όλα της τα Μέλη ότι κατά το 2019 επέρχεται αύξηση στις εισφορές εργοδοτών και εργοδοτουμένων  στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), καθώς και έναρξη καταβολής εισφορών για σκοπούς ΓεΣΥ. 

Αύξηση εισφορών στο ΤΚΑ
Σύμφωνα με τον Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο από 1/1/2019 οι εκατέρωθεν εισφορές εργοδότη και εργοδοτούμενου στο ΤΚΑ αυξάνονται κατά 0,5%, από 7,8% σε 8,3%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργοδοτούμενου. 

Έναρξη καταβολής εισφορών για σκοπούς ΓεΣΥ
Σύμφωνα με τον Περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο, εντός του 2019 ξεκινά η καταβολή εισφορών εργοδοτών και μισθωτών για σκοπούς του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Συγκεκριμένα, από την 1/3/2019 ο εργοδότης θα εισφέρει 1,85% επί των αποδοχών του μισθωτού, ενώ ο μισθωτός θα εισφέρει 1,70%. Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος να καταβάλλει τις δικές του εισφορές, αλλά και τις εισφορές του μισθωτού αποκόπτοντας το σχετικό ποσό από τον μισθό του, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι εισφορές θα καταβάλλονται επί του συνόλου των αποδοχών του μισθωτού, κατά την έννοια που δίδει σε αυτές ο Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος, μέχρι του ορίου των €180,000. Διευκρινίζεται πως δεν ισχύει ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών όπως ισχύει στην περίπτωση των εισφορών στο ΤΚΑ.

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ