Οδυσσέας: Πιθανά ποινικά αδικήματα στο Ταμείο Συντάξεων ΡΙΚ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε  από τον Γενικό Εισαγγελέα την διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση του Ταμείου Συντάξεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΡΙΚ, σύμφωνα με την αναλογιστική εκτίμηση που υποβλήθηκε τον Μάιο 2018 με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2017, το Ταμείο Συντάξεων παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους €122,6 εκ. από €129,5 εκ. το 2016. Η οφειλή αυτή παρουσιάζεται στην Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης του Ιδρύματος. 

Στον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το έτος 2017 έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για πληρωμές προς το Ταμείο Συντάξεων ύψους €7.000.000, ποσό το οποίο έχει καταβληθεί.

Σημειώνεται ότι κατά το 2017 καταβλήθηκαν από το Ταμείο Συντάξεων ωφελήματα (συντάξεις και εφάπαξ) ύψους €6.793.034.

Όπως αναφέρεται και σε προηγούμενες Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το ύψος της πιο πάνω πρόνοιας, καθώς και της πραγματικής πληρωμής προς το Ταμείο καταδεικνύουν ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η ουσιαστική χρηματοδότηση του ελλείμματος. Αναφέρεται ότι η ετήσια επιβάρυνση για ωφελήματα αφυπηρέτησης προσωπικού στις οικονομικές καταστάσεις του Ιδρύματος  για το 2017 ανήλθε σε €2.316.774.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η Υπηρεσία μετά από καταγγελία για πιθανή κακοδιαχείριση του Ταμείου Συντάξεων, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζητούσε όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων για λήψη οποιωνδήποτε μέτρων τα οποία κρίνει ενδεδειγμένα. «Η Νομική Υπηρεσία μας κοινοποίησε επιστολή ημερομηνίας 21.12.2017 προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, με την οποία ζητούσε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων έχουν διαπραχθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο», καταλήγει. 

Έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης
Η ελεγκτική υπηρεσία σημειώνει επίσης ότι έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης ύψους €8,75 εκ. και σύνολο υποχρεώσεων που υπερβαίνει το σύνολο του ενεργητικού κατά 141,4 εκ. «Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ικανότητα του Ιδρύματος να συνεχίσει ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα στηρίζεται στη συνέχιση παροχής κρατικής χορηγίας και στη μη υποχρέωση για άμεση καταβολή των οφειλών στο Ταμείο Συντάξεων και των περιθωριακών ωφελημάτων του προσωπικού», προστίθεται.
Το πλεόνασμα από εργασίες για το έτος 2017 ανήλθε σε €5,45 εκ. από €4,76 εκ. το 2016 το οποίο, μετά τον υπολογισμό αναλογιστικών κερδών στο ταμείο συντάξεων και στο σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέρχεται σε €8,2 εκ. (€22,2 εκ. έλλειμμα για το έτος 2016).

Κατά τη διάρκεια του έτους παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα χορηγία συνολικού ύψους €28 εκ. από €27,9 εκ. το 2016.


Χρεώστες
Το σύνολο των εμπορικών χρεωστών κατά τις 31.12.2017 ανήλθε σε €2.3 εκ μετά από την αφαίρεση ειδικής πρόβλεψης για επισφαλή χρέη ύψους €1.4 εκ, σε σύγκριση με €2.8 εκ και €1.6 εκ αντίστοιχα κατά τις 31.12.2016. Ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει ότι το Ίδρυμα θα πρέπει να διερευνήσει τους λόγους για τη συσσώρευση και μη έγκαιρη απαίτηση των πιο πάνω οφειλών, και εάν και εφόσον  διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις να εξεταστεί το ενδεχόμενο απόδοσης  ευθυνών στους αρμόδιους λειτουργούς του Ιδρύματος.
    
Οι χρεώστες διαφημίσεων μη συμπεριλαμβανομένων των χρεωστών «Βarter» αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών χρεωστών και στις 31.12.2017 ανέρχονταν σε €1.4 εκ σε σύγκριση με €2 εκ το 2016, σημειώθηκε  δηλαδή σημαντική μείωση ύψους €618.006 ή 30,3%, η οποία οφείλεται εν μέρη στις διαγραφές οφειλόμενων ποσών σύμφωνα με αποφάσεις του ΔΣ, συνολικής αξίας €286.785. Διαχρονικά για το ποσό αυτό έχει αναγνωριστεί και συσσωρευτεί ειδική πρόβλεψη για επισφαλή χρέη ύψους €844.178  (€1.042.856  για το 2016). Το πρόβλημα με τους χρεώστες εστιάζεται κατά κύριο λόγο στα οφειλόμενα ποσά παλαιών ετών για τα οποία το Ίδρυμα δε λάμβανε έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για την είσπραξη τους.   

Ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει ότι η «Πολιτική Είσπραξης Χρεωστών» που εφαρμόστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών το Μάιο 2017 φαίνεται να έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και το Ίδρυμα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών. «Επαναλάβαμε τη σύσταση μας ότι το Ίδρυμα θα πρέπει να διερευνήσει τους λόγους για τη συσσώρευση και μη έγκαιρη απαίτηση των παλαιών οφειλών, και εάν και εφόσον  διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις, να εξεταστεί το ενδεχόμενο απόδοσης  ευθυνών στους αρμόδιους λειτουργούς του Ιδρύματος», προστίθεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 


Περιθωριακά ωφελήματα
Η συσσωρευμένη οφειλή του Ιδρύματος για τα πιο πάνω ωφελήματα ανήλθε στις 31.12.2017 σε €8.2 εκ. Ποσό ύψους €146.195 έχει καταβληθεί στο Διευθυντικό Προσωπικό και πρέπει να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, μη αποκλειομένων και των δικαστικών, για την επιστροφή τους σε λογαριασμό του Ιδρύματος.

Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συντεχνιών του προσωπικού για τα εν λόγω ωφελήματα, το θέμα εξακολουθεί να εκκρεμεί. Για τα έτη 2000 – 2017 το Ίδρυμα κατέβαλε επιπρόσθετα συνολικό ποσό ύψους €12.941.389 για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού του, η οποία θα έπρεπε να καταβάλλεται από τον λογαριασμό Περιθωριακών Ωφελημάτων, όπως προβλέπεται στην πρόνοια της Συλλογικής Σύμβασης που διαλαμβάνει ότι «τα ωφελήματα θα διατεθούν για το Ταμείο Υγείας».

«Εισηγηθήκαμε, υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται το Κράτος, το Ίδρυμα, σε συνεννόηση με τον Νομικό του Σύμβουλο, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες για τερματισμό της παραχώρησης περιθωριακών ωφελημάτων που δεν συνάδουν με αυτά που παραχωρούνται στο κεντρικό Κράτος», προστίθεται στην έκθεση.  
 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων