Κόντρα στο κόκκινο για επαναδιορισμό του Χρημ. Επιτρόπου

Εντείνεται η κόντρα μεταξύ του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου και του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης. Το θέμα του επαναδιορισμού ή όχι του κ. Ιωάννου, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη Ιουνίου, και η κίνηση του Φορέα να προκηρύξει τη θέση, φαίνεται πως έβαλαν λάδι στη φωτιά των ήδη, τεταμένων,  μεταξύ τους σχέσεων. Βεβαίως, όπως φαίνεται, το ζήτημα που προέκυψε είναι καθαρά θέμα ερμηνείας της σχετικής νομοθεσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν δει στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, με την οποία διαχωρίζονταν οι αρμοδιότητες τους.  

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο φορέας προχώρησε σε προκήρυξη της θέσης, μέσω της ιστοσελίδας γνωστού Ελεγκτικού Οίκου. Το γεγονός αυτό, φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαιτέρως τον κ. Ιωάννου, ο οποίος είχε εκδηλώσει εξ αρχής το ενδιαφέρον του για ανανέωση του διορισμού του για ακόμα πέντε χρόνια. 
Μάλιστα, όπως πληροφορείται το ΙnBusinessNeww, το ενδεχόμενο επαναδιορισμού του κ. Ιωάννου φαίνεται πως αντικρίζεται θετικά, με δεδομένο το γεγονός ότι ο ίδιος, μέσα από τη δουλειά του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων. 

Η κίνηση του Φορέα να προκηρύξει την συγκεκριμένη θέση, με στόχο να εξεύρει σειρά ενδιαφερόμενων, τα ονόματα των οποίων θα προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει και τον τελικό λόγο, σχετίζεται με την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, που διέπει τον θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, υπάρχουν διιστάμενες απόψεις επί της ερμηνείας του αναθεωρημένου νόμου, σε σχέση με τη διαδικασία επαναδιορισμού εν ενεργεία χρηματοοικονομικού επιτρόπου. 

Ο κ. Ιωάννου επικαλείται γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, βάσει της οποίας η θητεία του Επιτρόπου είναι πενταετής με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη μια πενταετία, εκτός και αν το Υπουργικό Συμβούλιο ζητήσει τερματισμό της θητείας του. Στον αντίποδα, ο Φορέας, ο οποίος επικαλείται νομικές γνωματεύσεις, θεωρεί ότι η προκήρυξη της συγκεκριμένης θέσης είναι η νόμιμη διαδικασία, με τον εν ενεργεία Επίτροπο να έχει το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει τη θέση του, υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Πιο αναλυτικά, ο Φορέας θεωρεί ότι δεν υφίσταται πρόνοια στο νόμο που να προβλέπει απευθείας ανανέωση της θητείας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αλλά δυνατότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να τον επαναδιορίσει, όντας ανάμεσα στους υποψήφιους που θα τεθούν ενώπιον του μέσω της διαδικασίας προκήρυξης της θέσης από τον Φορέα. Εξ ού και ο κ. Ιωάννου καλείται να υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 25 Μαΐου, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη. 

Κληθείς από τον InBusinessNews να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο κ. Ιωάννου αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο διορισμός ή μη διορισμός του αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου και μηδενός άλλου, σύμφωνα με το νόμο. 

Πάντως, ως πιθανότερη κατάληξη στο συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρείται από εμπλεκόμενους  ο επαναδιορισμός του κ. Ιωάννου, λόγω και της εμπειρίας που απέκτησε στα πέντε χρόνια τα θητείας του αλλά και της θετικής εικόνας που επικρατεί για τα αποτελέσματα της δουλειάς του. 
 

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα