Hollywood καλεί Κύπρο...

Εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ινδία και όχι μόνο, «φλερτάρουν» την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι η χώρα μας μπορεί να μπει δυναμικά και να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας. 

Στον απόηχο της εξαγγελίας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, σχεδίου κινήτρων για προώθηση της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, πολλές εταιρείες παραγωγής του εξωτερικού φαίνεται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον, όπως καταδεικνύεται και μέσα από τα καθημερινά τηλεφωνήματα που λαμβάνει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, μέχρι στιγμής, έχουν επικοινωνήσει με τον CIPA εταιρείες παραγωγής ταινιών κυρίως από το Hollywood, αλλά και από το Bollywood (Ινδία), τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ουκρανία και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.  Οι παραγωγοί ζητούν πληροφορίες για το σχέδιο, τα πλεονεκτήματα του, και τους ενημερώνονται πως όταν θα είναι όλα έτοιμα, μπορούν να έρθουν στην Κύπρο για να μελετήσουν τα περαιτέρω. 

Διαβάστε ακόμα: Σενάριο δημιουργίας πανεπιστημιακής σχολής στην Αθηένου

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που εξήγγειλε στα τέλη του 2017 η Κυβέρνηση περιλαμβάνει επιστροφή μετρητών και φορολογική έκπτωση, καθώς επίσης και φορολογική έκπτωση για επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Πρόκειται για μια σειρά από κίνητρα, που καλύπτουν την παραγωγή της ταινίας αλλά και τις υποδομές για την παραγωγή μιας ταινίας, στη βάση και της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Το σχέδιο της Κύπρου, το οποίο ομοιάζει με άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, πχ με αυτό της Μάλτας και την Ιρλανδίας απευθύνεται τόσο σε ξένους όσο και σε Κύπριους παραγωγούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον CIPA εκτιμούν πως μέσω των ταινιών που θα γυριστούν στη χώρα μας, η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα στο κομμάτι του τουρισμού, καθώς επίσης και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμα: 82 δήμοι και κοινότητες της Κύπρου κοντά σε δωρεάν Wi-Fi

Σύντομα σε εφαρμογή..
Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή αυτή βρίσκεται ενώπιον του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος θα πρέπει να το μελετήσει και να δώσει τη συγκατάθεση του για το κατά πόσο είναι ευθυγραμμισμένο με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. 

Ετοιμάζεται και η πλατφόρμα 
Εξάλλου, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμη και η ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες και τα εργαλεία για την προσέλκυση δυνητικών επενδυτών. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα θα καταχωρηθούν τα στοιχεία όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή οπτικοακουστική βιομηχανία καθώς και οι χώροι που προσφέρονται για γυρίσματα στην Κύπρο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πλατφόρμα, στη οποία ο δυνητικός επενδυτής θα μπορεί να ενημερωθεί για οτιδήποτε αφορά την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, χώροι γυρισμάτων, εξοπλισμός, στούντιο, επαγγελματίες του χώρου στην Κύπρο κτλ.

Η λειτουργία του σχεδίου
Όπως μας αναφέρθηκε από τον CIPA, εφόσον κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το σχέδιο, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση, αφού προηγουμένως δημιουργήσει εταιρεία στην Κύπρο. Στην αίτηση του, θα πρέπει να αναφέρει, μεταξύ άλλων, τον προϋπολογισμό της ταινίας, τον χρόνο που απαιτείται για τα γυρίσματα κτλ. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση του στην πλατφόρμα και η Επιτροπή Αξιολόγησης του Σχεδίου Οπτικοακουστικής, (Ε.Α.Σ.Ο.) θα την αξιολογεί. Εφόσον εγκριθεί, θα του δίδεται  προκαταρκτική άδεια για να ξεκινήσει και όταν η ταινία ολοκληρωθεί (εντός των χρονοδιαγραμμάτων) , θα λαμβάνει επιστροφή μετρητών ή φόρων, στη βάση των προνοιών του σχεδίου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγιστο ποσό που θα δίδεται είναι οι €650.000, ενώ σε βάθος χρόνου αναμένεται ότι το σχέδιο θα καλυτερεύσει ως προς το κομμάτι του οικονομικού πλεονεκτήματος του παραγωγού.  

Τα κίνητρα
1.Επιστροφή Χρημάτων (Cash rebate)

Το σχέδιο περιλαμβάνει επιστροφή χρημάτων στην εταιρεία παραγωγής. Η αίτηση μπορεί να γίνει είτε από ξένο είτε από Κύπριο παραγωγό, είτε ακόμα και από συνεργασία των δύο. Προϋποθέσεις:

  • Το rebate θα φτάνει μέχρι το 35% των επιλέξιμων δαπανών που γίνονται στην Κύπρο
  • Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την επίδοση της παραγωγής στο πολιτιστικό τεστ
  • Η ενίσχυση θα δίνεται στο τέλος της ολοκλήρωσης της λήψης σκηνών (shooting) και αφού γίνει λογιστικός έλεγχος.
  • Το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί ως ενίσχυση σε κάθε παραγωγή είναι €650.000 σε 12 συνεχόμενους μήνες 
  • Το ετήσιο διαθέσιμο ποσό δεν θα υπερβαίνει τα 1.500.000 ευρώ ανά έτος.

2. Φορολογική πίστωση (Τax Credit)

Αφαίρεση εταιρικού φόρου στην εταιρεία η οποία θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της παραγωγής και αποτελεί εναλλακτική επιλογή σε σχέση με το cash rebate.

Σε περίπτωση επιλογής του tax credit, ισχύουν τα κριτήρια που ισχύουν για το cash rebate (πλην του ορίου των 650.000) με την προσθήκη των ακόλουθων προϋποθέσεων:

  • Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον ξένο ή τον Κύπριο παραγωγό –νομικό πρόσωπο– που υπάγεται σε φορολογική υποχρέωση στην Κύπρο
  • Το ποσό που εκπίπτει δεν θα υπερβαίνει το 50% του φορολογητέου εισοδήματος στο φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιείται η παραγωγή.

3. Φορολογική έκπτωση

  • Κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση που υπάγεται σε φορολογική υποχρέωση στην Κύπρο και επενδύει στην κινηματογραφική υποδομή και σε τεχνολογικό εξοπλισμό θα δικαιούται το ποσό της επένδυσής της να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημή της 
  • ενίσχυση δεν δύναται να ξεπερνά το 20% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση μικρών επιχειρήσεων και το 10% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους
  • Η επένδυση στην περίπτωση που αφορά εξοπλισμό θα πρέπει να παραμείνει στην επικράτεια της Κύπρου για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο περιλαμβάνει επιλογές κινηματογραφικών παραγωγών όπως κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ψηφιακές ή και αναλογικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα έρευνας και Φυσικής Ιστορίας. 

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Πέραν του Σχεδίου, η Κύπρος ως κινηματογραφικός προορισμός διαθέτει μια σειρά πλεονεκτημάτων, για τα οποία πολλοί παραγωγοί θα την επέλεγαν για τα γυρίσματα των ταινιών που σχεδιάζουν. Μεταξύ άλλων:

  • Ως νεοεισερχόμενη στη βιομηχανία, διαθέτει ένα landscape είναι γεμάτο εικόνες, τι οποίες δεν έχουν ξαναδεί οι θεατές, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, στις οποίες παραδοσιακά γυρίζονται ταινίες πχ Αμερική, Λονδίνο κτλ
  • Οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου και οι κοντινές της αποστάσεις αποτελούν ένα πολύ καλό συνδυασμό για τέτοιους σκοπούς. Σπάνια συναντά κανείς διαφορετικά σκηνικά (βουνό, θάλασσα, χώρους πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας κτλ) σε τόσο μικρές αποστάσεις. 
  • Η Κύπρος διαθέτει μνημεία διαφόρων περιόδων, όπως Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Ενετικά κτλ.  

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο