ΥΠΟΙΚ: Οι κίνδυνοι για την κυπριακή Οικονομία

Σειρά μακροοικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών διαβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2018-2021. Συγκεκριμένα, ο μεγάλος όγκος των ΜΕΔ θεωρείται ως ο σημαντικότερος μακροοικονομικός κίνδυνος, ενώ στην λίστα με τους δημοσιονομικούς κινδύνους  περιλαμβάνεται η δικαστική διαμάχη των δημόσιων υπαλλήλων για μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα καθώς η έκβαση της διαδικασίας πώλησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Μακροοικονομικοί κίνδυνοι
Οι σχετικοί εξωτερικοί κίνδυνοι που αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά αφορούν: (α) το Brexit, (β) η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου σε περίπτωση που η ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπει το κεντρικό σενάριο, (γ) οι δυσμενείς εξελίξεις στην ανάπτυξη της ΕΕ και της Ευρωζώνη, λόγω επιδράσεων από την πολιτική των ΗΠΑ και (δ) των δυσμενών εξελίξεων της ανάπτυξης στη Ρωσία καθώς και των εξελίξεων όσον αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία και πιθανών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ρουβλίου.

Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται για τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία γενικά μέσω της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων από τον υποτονικό δανεισμό προς την οικονομία είναι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για το κεντρικό μακροοικονομικό σενάριο. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι δράσεις της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και τη διευκόλυνση της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν παράγοντα μετριασμού του εν λόγω κινδύνου.

Δημοσιονομικοί κίνδυνοι
Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα συσχετίζονται με τα μακροοικονομικά αποτελέσματα, αλλά εξαρτώνται επίσης από την εξέλιξη των επιτοκίων, τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις δημόσιες δαπάνες.

Ενώ οι κίνδυνοι επιτοκίων θεωρούνται χαμηλοί για την Κύπρο από το υφιστάμενο απόθεμα χρέους και την προβλεπόμενη έκδοση χρεογράφων στον χρονικό ορίζοντα πρόβλεψης, οι κίνδυνοι από ενδεχόμενες υποχρεώσεις είναι πιο σημαντικοί. Οι κρατικές εγγυήσεις στο τέλος του 2017 ανήλθαν σε περίπου €2 δισ., αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10,6% του ΑΕΠ. Από αυτά, ποσό ύψους €0,3 δισ. ή 1,5% του ΑΕΠ έχει ήδη ληφθεί υπόψη στο χρέος της γενικής κυβέρνησης. Οι περαιτέρω ενδεχόμενες υποχρεώσεις αφορούν:

- το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας σε σχέση με την εκδίκαση διαφορών από την Κυπριακή Δημοκρατία από υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σχετικά με τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα

- το αποτέλεσμα της διαδικασίας διαιτησίας που αναφέρεται σε απαιτήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τους επενδυτές και τις απώλειες των καταθετών που προκλήθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών το 2013 μέσω ιδίων πόρων

- το αποτέλεσμα της διαδικασίας πώλησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας

Όπως σημειώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, η επίδραση στις δημοσιονομικές προοπτικές από τους πιο πάνω κινδύνους, θα περιοριστεί καθώς έχουν ενσωματωθεί στις κεντρικές προβλέψεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η αποτελεσματική διαχείριση από ιδιωτικό φορέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεσμεύονται έναντι των καταθέσεων του κράτους στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μπορεί να οδηγήσει σε αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών εξελίξεων στη διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού.

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου