ΚΟΓΕΕ: Πιέζει για ίση αμοιβή μέσω νομοθετικής ρύθμισης

Ουσιαστικές αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, με στόχο την διασφάλιση της εφαρμογής της Ίσης Αμοιβής και Ίσης Αξίας Εργασία, ώστε να προσφέρονται οι ίδιες αμοιβές και στα δύο φύλα για την ίδια εργασία, προτείνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ). Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα, στην πράξη το χάσμα αμοιβών για εργασία ίσης αξίας μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει μεγάλο, γι αυτό και κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση του, είτε μέσω της υιοθέτησης νέας νομοθεσίας, είτε μέσω της τροποποίησης της υφιστάμενης. Ήδη η ΚΟΓΓΕ έχει προχωρήσει σε ενημέρωση κρατικών αξιωματούχων σχετικά με τις εισηγήσεις της και σύντομα αναμένεται να αποστείλει και γραπτώς τις προτάσεις της για προώθηση του θέματος.

Χάσμα 14,8% στις αμοιβές 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της ΚΟΓΕΕ, Στέλλα Καμμίτση, μας ανέφερε ότι παρόλο που στην Κύπρο υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο, με τον Νόμο Περί Ίσης Αμοιβής μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για Ίσης Αξίας Εργασία, και η ισότητα διασφαλίζεται βάσει του Νόμου Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πράξη το χάσμα αμοιβών για εργασία ίσης αξίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο παραμένει μεγάλο και ανέρχεται στο 14.8%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. «Θα πρέπει, συνεπώς, οι γυναίκες στην Κύπρο να εργάζονται 58 ημέρες τον χρόνο περισσότερο από τους άνδρες για να έχουν το ίδιο εισόδημα για ίσης αξίας εργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κα Καμμίτση διευκρίνισε ότι δεν μιλάμε για διαφορά μισθών αλλά για θέμα ανισότητας. Διαφορά των μισθών σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος κερδίζει περισσότερα από ότι κάποιος άλλος και αυτό δεν απαγορεύεται. Αν όμως δύο εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία κάνουν παρόμοια δουλειά στο ίδιο επίπεδο προσόντων και καθηκόντων αλλά δεν πληρώνονται εξίσου, αυτό είναι ανισότητα των μισθών και είναι παράνομο.

Αναγκαία η αντιμετώπιση της ανισότητας
Η κα Καμμίτση υπογράμμισε πως επιβάλλεται το συγκεκριμένο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα και με δραστικές και πρακτικές μεθόδους. Όπως εξήγησε, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, ένα άτομο, το οποίο είναι θύμα της ανισότητας θα πρέπει (α) να μπορεί να το γνωρίζει ότι έχει υποστεί ανισότητα και (β) να προβεί το ίδιο το θύμα σε υποβολή παραπόνου προς τις αρμόδιες αρχές. «Εμφανώς και τα δύο αυτά στοιχεία δυσκολεύουν την έμπρακτη εφαρμογή της νομοθεσίας», σημείωσε η κα Καμμίτση.
Στόχος της ΚΟΓΕΕ είναι είτε να θεσπιστεί νέα νομοθεσία είτε να τροποποιηθεί η υφιστάμενη, ώστε οι εργοδότες να αναγκάζονται οι ίδιοι να αποδεικνύουν ότι έχουν διασφαλίσει την εφαρμογή της Ίσης Αμοιβής για Ίσης Αξίας Εργασία και ότι προσφέρουν τις ίδιες αμοιβές και στα δυο φύλα για την ίδια εργασία. Χαρακτηριστικό, είναι εξάλλου, το παράδειγμα αντίστοιχης νομοθεσίας που υιοθετήθηκε πρόσφατα στην Ισλανδία. Στο συγκεκριμένο, λοιπόν, παράδειγμα, βασίζεται μερικώς η εισήγηση της ΚΟΓΕΕ, η οποία αναλύεται πιο κάτω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΟΓΕΕ έχει ήδη έλθει σε επαφή για το θέμα με τον Πρόεδρο της Βουλής, την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τους αρχηγούς κομμάτων και έχει ενημερώσει σχετικά και τις ηγεσίες του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Η ανταπόκριση τους ήταν θετική και η ΚΟΓΕΕ προτίθεται να αποστείλει και τις γραπτές της προτάσεις και εισηγήσεις για περαιτέρω προώθηση τους σε νομοθετικό πλαίσιο.

Η πρόταση της ΚΟΓΕΕ
Όπως εξήγησε η κα Καμμίτση, η ΚΟΓΕΕ προτείνει όπως η νέα νομοθεσία ή τροποποιήσεις στον υφιστάμενο νόμο να προβλέπουν ότι όλοι οι εργοδότες που απασχολούν περισσότερους από 20 υπαλλήλους να είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε κατάλογο που θα τηρεί αρμόδια Επιτροπή η οποία θα συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας (η «Επιτροπή»). Οι εν λόγω εργοδότες, κάθε χρόνο θα υπόκεινται υποχρεωτικά σε έλεγχο από πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες για το αν εφαρμόζουν την πρακτική ίσης αμοιβή για την ίση αξίας εργασία. Ως εκ τούτου, κάθε εργοδότης των άνω των 20 υπαλλήλων θα πρέπει να υιοθετεί απαραίτητους εσωτερικούς κανονισμούς, διαδικασίες και πρακτικές για σκοπούς τήρησης των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, δια νόμου κάθε εταιρεία στην Κύπρο, όπως και στο εξωτερικό, έχει υποχρέωση να υποβάλλει ελεγμένους λογαριασμούς. Συνεπώς θα μπορούσε μέρος του εν λόγω ελέγχου να περιλαμβάνεται και ο πιο πάνω προτεινόμενος έλεγχος και έτσι το επιπλέον κόστος και χρόνος τέτοιου προτεινόμενου ελέγχου να μην αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα.

Αν ο έλεγχος που θα γίνεται θα καταδεικνύει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την νομοθεσία τότε θα εκδίδεται από τους ελεγκτές σχετικό Πιστοποιητικό («Πιστοποιητικό Ισότητας»), το οποίο θα αποστέλλεται στην Επιτροπή. Αν όμως το εν λόγω Πιστοποιητικό δεν μπορεί να εκδοθεί διότι δεν τηρούνται όλες οι πρόνοιες της νομοθεσίας, τότε οι ελεγκτές θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν την Επιτροπή και να προβαίνουν σε σχετική αναφορά. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες εξουσίες να επιβάλλει πρόστιμο ή να παραπέμπει το θέμα στο Δικαστήριο.

Παράληψη οποιουδήποτε εργοδότη που εμπίπτει στην νομοθεσία να προβαίνει στον πιο πάνω ετήσιο έλεγχο, θα πρέπει να συνιστά παράβαση του νόμου με άμεσες αποτρεπτικές ποινές. Εκτός από οποιεσδήποτε ποινές που θα μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο στον εργοδότη, θα πρέπει να υπάρχει και πρόνοια στον νόμο για χρηματική αποζημίωση προς τους υπαλλήλους εις βάρος των οποίων υπήρχε ανισότητα. Περαιτέρω, η νομοθεσία θα πρέπει να προνοεί ότι οποιοσδήποτε εργοδότης, ο οποίος δεν συμμορφώνεται με τον Νόμο και στον οποίο δεν έχει εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ισότητας, να μην μπορεί να συμβάλλεται με οποιουσδήποτε δημόσιους και ημικρατικούς οργανισμούς.

Επίσης θα πρέπει να είναι απαραίτητη και μια συμπληρωματική νομοθεσία που να απαγορεύει στους εργοδότες να χρησιμοποιούν το ιστορικό μισθών ενός δυνητικού εργαζόμενου με σκοπό και μόνο να καθορίσουν την μελλοντική αμοιβή του. Η απαγόρευση αυτής της πρακτικής ακυρώνει προηγούμενες διακρίσεις που θα ακολουθούσαν ένα εργαζόμενο σε όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας του.
«Η έγκριση των πιο πάνω προτάσεων της ΚΟΓΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα των φύλων και της κοινωνίας γενικότερα», κατέληξε η κα Καμμίτση.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ "Σ΄επαφή".

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο
Μάκης Κεραυνός: Σε υγιή πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες η κυπριακή οικονομία
ΚΕΒΕ: 97 χρόνια συνεισφοράς στην οικονομία
Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026