Αγκαστινιώτης: Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΔ

Έκκληση προς το Κοινοβούλιο όπως μακριά από λαϊκισμούς παραχωρήσει αποτελεσματικά εργαλεία στις Τράπεζες ώστε να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απηύθυνε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Μιλώντας κατά τα την Απονομή των Βραβείων Εξαγωγών Προϊόντων και Υπηρεσιών για το έτος 2016, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τόνισε πως θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στις Τράπεζες να για να εισπράξουν το λαβείν τους τόσον διότι η κατάθεση του ενός είναι ουσιαστικά το δάνειο κάποιου άλλου, αλλά και διότι οι Τράπεζες που είναι η κινητήριός δύναμη της οικονομίας και δεν μπορούν να παραμένουν οριακές σε ότι αφορά τους σχετικούς δείκτες. 

«Με λελογισμένη ευαισθησία προς τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και με ξεκάθαρα μηνύματα προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, πρέπει επιτέλους το Κοινοβούλιο μακριά από λαϊκισμούς, να δώσει τα εργαλεία στον Τραπεζικό τομέα, να ρυθμίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να μπορούν οι ξένοι να μας εμπιστευθούν αλλά και για να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να βάλουμε σε τάξη τα του Οίκου μας και ότι είμαστε αξιόπιστοι έναντι αυτών που επένδυσαν στις Τράπεζες μας», ανέφερε  ο κ. Αγκαστινιώτης.
 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την δημόσια υπηρεσία και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου αλλά και τη δημιουργία Υφυπουργείων.
 
Σε ό,τι αφορά τις κυπριακές εξαγωγές, ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε πως ως μια μικρή οικονομία, αντιμετωπίζουμε αντικειμενικές δυσκολίες και περιορισμούς στα προϊόντα που μπορούμε να εξάγουμε, γι’ αυτό οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και στην τιμή των εξαγώγιμων ειδών μας. «Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις καθώς και τον οξύ ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές, επιβάλλεται να ενισχύουμε συνεχώς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που προσφέρουμε ενώ συνεχής πρέπει να είναι η προσπάθειά μας για ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα διευρύνει τις εξαγωγικές μας δυνατότητες».
Το ΚΕΒΕ, σημείωσε, προτρέπει τα μέλη του να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους ενώ μέσα από τις εισηγήσεις του προτείνει νέες ιδέες και τομείς δραστηριότητας που θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να αναπτύξει και να προωθήσει διεθνώς. «Ταυτόχρονα, μέσω των επιχειρηματικών μας αποστολών στο εξωτερικό, προβάλλουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και διανοίγουμε νέους δρόμους για τις εξαγωγές μας».
 
Παράλληλα, ο κ. Αγκαστινιώτης κάλεσε το Κράτος να στηρίξει περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις δίνοντάς τους αφενός κίνητρα και αφετέρου διαθέτοντας περισσότερα κονδύλια για σκοπούς συμμετοχής των επιχειρήσεων σε εκθέσεις και άλλες επιχειρηματικές εκδηλώσεις σε ξένες αγορές.  Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την απόφαση τους να αυξήσουν από φέτος το ποσό που διαθέτουν για την από κοινού διεξαγωγή επιχειρηματικών αποστολών σε αγορές που αποτελούν στόχο για την χώρα μας συμβάλλοντας στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της παρουσίας μας.

«Με βάση τα αποτελέσματα που έχουμε ενώπιον μας για την πορεία των εξαγωγών, η όλη προσπάθεια φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Η αύξηση κατά 8,22% στις συνολικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών το 2017, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, πιστοποιεί το ότι η εξαγωγική προσπάθεια βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο ότι η αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων κατά 9% και των υπηρεσιών κατά 8% κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο, γεγονός που δείχνει μια ισόρροπη ανάπτυξη των δύο κατηγοριών».

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου