Στοίχημα: Το προφίλ του Κύπριου παίχτη

Σχεδόν 400,000 ή τρεις στους τέσσερις Κύπριους άνω των 15 ετών παίζουν τυχερά παιχνίδια, εκ των οποίων η πλειοψηφία, δηλαδή το 81% (323,798 άτομα) θεωρούνται παίκτες εκτός κινδύνου, ενώ περίπου 24,000 ή το 6% είναι προβληματικοί/παθολογικοί παίχτες.

Διαβάστε ακόμα: LABS Tower: Ανάπτυξη 90 μέτρων στη Λευκωσία

Γιατί το κάνουν
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, οι έξι στους δέκα παίζουν τυχερά παιχνίδια για να κερδίσουν, ενώ οι μισοί το κάνουν για λόγους διασκέδασης, το 7% για λόγους συνήθειας/παράδοσης/θεσμού, το 6% από βαρεμάρα/ανία, το 3% για να είναι με άλλους ανθρώπους/για κοινωνική συναναστροφή, ενώ το 2% για να αποδείξουν τις ικανότητές τους.

Ξεκινούν από τα 12
Λίγο μετά τα 12 έπαιξαν για πρώτη φορά κάποιο τυχερό παιχνίδι οι Κύπριοι, ενώ στην πρώτη τους επαφή με το στοίχημα οι τρεις στους δέκα ήταν με τον πατέρα τους, το 22% με φίλους, το 19% με τη μητέρα τους και το 12% μόνοι τους.

Πόσες ώρες ξοδεύουν
Όσον αφορά τις ώρες που ξοδεύουν για στοιχηματικές δραστηριότητες, οι τρεις στους τέσσερις ή το 76% δηλώνουν ότι σπαταλούν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα, ενώ το 15% μεταξύ μίας και τριών ωρών. 

Περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες την εβδομάδα δαπανούν το 4%, έξι έως δέκα ώρες το 2%, 11-20 ώρες το 2% και περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια το 1%.

Τι παίζουν
Σχεδόν οκτώ στους δέκα ή το 79% δείχνουν ισχυρή προτίμηση στο ξυστό/κρατικό λαχείο.

Εξάλλου, το 68% επιλέγουν παιχνίδια σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, Λόττο, Πρότο, Κίνο, Super 3, Extra 5), το 47% παίζουν τόμπολα/μπίνγκο σε αίθουσα, το 32% αθλητικό στοίχημα σε πρακτορείο, ενώ το 32% συμμετέχουν σε κληρώσεις.

Τρεις στους δέκα ασχολούνται με τράπουλα/πόκερ, το 26% παιχνίδια καζίνο, το 21% κουλοχέρη, φρουτάκια, το 17% διαδικτυακά αθλητικά στοιχήματα, το 14% διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, ενώ το 11% επιλέγουν το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Αναγκαία η αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου είχε τονίσει ότι τα έξι στα έντεκα παιχνίδια που δηλώθηκαν είναι είτε σε καθεστώς παρανομίας, είτε σε γκρίζα ζώνη, γεγονός που επιβεβαιώνει και καθιστά απαραίτητη την ενδυνάμωση της πολιτικής της Κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη ρύθμιση του τομέα των τυχερών παιχνιδιών με την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και την εξάλειψη της παρανομίας. 

Εξάλλου, το 85% του συνόλου του πληθυσμού συμφωνεί με την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο του όσον αφορά τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών.

Διαβάστε ακόμα: Leroy Merlin: Όλα ανοικτά για δεύτερο κατάστημα στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους