Φλερτάρει τους Κινέζους φοιτητές το Υπουργείο Παιδείας

Αναγνώριση των τίτλων σπουδών από την Κίνα που απονέμονται από τα Πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για σπουδές και συνεργασίες με τη συγκεκριμένη χώρα.

Έπειτα από το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 20 Φεβρουαρίου, το οποίο ενέκρινε κυρωτικό νόμο που αφορά τη συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και του αντίστοιχου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για έγκριση.

Αναγνώριση των πτυχίων
Ο κυρωτικός νόμος, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή, έχει στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με την Κίνα σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και την προσέλκυση φοιτητών από την Κίνα.

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη καθίσταται πολύ σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τις προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος και το εκπαιδευτικό της σύστημα διεθνώς. 

Διαβάστε ακόμα: Ψάχνουν επενδυτή για σταθμό cargo στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Ενισχύεται η προβολή της Κύπρου
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο τονίζει ότι τέτοιου είδους συμφωνίες αποτελούν εργαλείο για την ενίσχυση των προσπαθειών προβολής της ανώτερης εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό και ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.

Σημειώνει ακόμα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες αναγνώρισης ξένων πανεπιστημίων, αναγνωρίζοντας ότι η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας διευκολύνει τις προσπάθειες αναγνώρισης του συνόλου των κυπριακών πανεπιστημίων, της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών που απονέμουν καθώς επίσης τις συνεργασίες σε επίπεδο ανώτερης εκπαίδευσης.

 Η Συμφωνία έχει τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας, με τη Νομική Υπηρεσία να διασφαλίζει όπως με την προσθήκη σχετικών προνοιών, η συμφωνία να μην είναι υπεράνω και πρωτίστως να μην καταργεί καμία από τις πρόνοιες υφιστάμενων νομοθεσιών.

Μόλις 100 φοιτητές από Κίνα
Οι αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις της προτεινόμενης νομοθεσίας αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, στην εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων, την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, στην προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι η προτεινόμενη νομοθεσία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια προσέλκυσης φοιτητών από την Κίνα, οι οποίοι μέχρι στιγμής οριακά ξεπερνούν τους 100. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Κίνα την περίοδο 2015/2016 έφτασαν τους 103, εκ των οποίων61 άντρες και 42 γυναίκες.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα