Φαρμακευτική κάνναβη: Υπόσχεται ευφορία στα κρατικά ταμεία

Tεράστια αναμένεται να είναι τα οικονομικά οφέλη για το κράτος και την κυπριακή οικονομία γενικότερα από την καλλιέργεια και κυρίως την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και εφόσον πάρει το πράσινο φως από την Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει ο δρόμος για την καλλιέργεια, παραγωγή και εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Βεβαίως, πρωτεύων στόχος του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών νόμου, είναι η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των ιδιαίτερα σοβαρά πασχόντων ασθενών, μέσα από την ελεγχόμενη παραγωγή στην Κύπρο, φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο, κοιτώντας λίγο πιο πέρα, η δυνατότητα πλέον της Κύπρου να εξάγει το εν λόγω προϊόν σε μια παρθένα αγορά 500 εκατομμυρίων, όπως είναι η ευρωπαϊκή, θα της ανοίξει νέους δρόμους και ευκαιρίες, φέρνοντας μεγάλα έσοδα στα κρατικά ταμεία. 

Μιλώντας στο InBusinessNews ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Δρ Λούης Παναγή, ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού. «Η έγκαιρη  πολιτική απόφαση και ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των προτεινόμενων Κανονισμών, οι οποίοι επιτρέπουν την καλλιέργεια και παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, καθώς και των εξαγωγών σε μια παρθένα παγκόσμια αγορά, θα καταστήσουν την Κύπρο μια από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα αυτό, με τεράστια οφέλη για την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγή.

Διαβάστε ακόμα: Admiral Sport Shops: Έφτασε στην Κύπρο

Πλεονέκτημα έναντι Ολλανδίας - Ισραήλ
Η Κύπρος, πρόσθεσε ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Ολλανδίας (της χώρας κράτους μέλους της ΕΕ με το μονοπώλιο στις εξαγωγές φαρμακευτικής κάνναβης) λόγω των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών και της μεγάλης ηλιοφάνειας που διαθέτει. Και αυτό γιατί η Ολλανδία έχει πιο υψηλό κόστος παραγωγής, αφού η κάνναβη της παράγεται σε κλειστούς χώρους με διάφορες τεχνικές μεθόδους.   Είναι συνεπώς εμφανές ότι η Κύπρος προσφέρει την επιλογή της φθηνότερης παραγωγής λόγω της συνεχούς ηλιοφάνειας και των θερμοκρασιών της καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Η χώρα μας διαθέτει επίσης συγκριτικό πλεονέκτημα και έναντι του Ισραήλ (το οποίο προς το παρόν δεν επιτρέπει την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης), διότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέραν της Ολλανδίας, εξαγωγές φαρμακευτικής κάνναβης προετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία, χώρες με λιγότερο ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες σε σύγκριση με την Κύπρο. Με βάση αυτό το δεδομένο, είναι εμφανές ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να μπει στην συγκεκριμένη αγορά το συντομότερο δυνατό. Εξ ου και αναζητεί επενδυτή με τουλάχιστον πέντε χρόνια εμπειρία στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. 

Τονίζεται, εξάλλου, ότι το Ισραήλ, παρά την πολυετή εμπειρία του στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, προωθεί σύντομα και εξαγωγές, γεγονός που θα αυξήσει τους παίκτες της εν λόγω αγοράς.  

Διαβάστε ακόμα: Στην Κύπρο κατέρχεται η Homemate

Άνοιγμα θέσεων εργασίας
Παράλληλα, με την ψήφιση και εφαρμογή των προτεινόμενων Κανονισμών, πρόσθεσε, αναμένεται να δημιουργηθούν  αρκετές θέσεις εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, εισαγωγής, εξαγωγής, προμήθειας και διανομής της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και για την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας έτσι ώστε να εμποδίζεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους χώρους παραγωγής.

Επένδυση στην έρευνα
Επίσης, η ψήφιση και εφαρμογή των προτεινόμενων Κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενθαρρύνει νέες εταιρείες (start ups) να εγκατασταθούν στην Κύπρο και να επενδύσουν  στην έρευνα και καινοτομία πραγματοποιώντας κλινικές μελέτες σχετικά με νέες ενδείξεις για  την ιατρική χρήση της κάνναβης. Πέραν των πιο πάνω, η Κύπρος διαθέτει ένα ελκυστικό φορολογικό θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρείες και επενδύσεις, υψηλού επιπέδου τραπεζικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών, καθώς και ικανότατο και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό προς εργοδότηση. 

Αισιοδοξία για μεγάλα έσοδα
Ερωτηθείς για το κατά πόσον υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις για τα έσοδα που θα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία, ο κ. Λούης σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξουν τέτοια δεδομένα. Ανέφερε ότι τα θερμοκήπια θα έχουν έκταση 20 σκαλών και σε αυτά θα φυτεύονται 20.000 φυτά κάνναβης. Το κάθε φυτό παράγει γύρω στο μισό κιλό ξηρής ουσίας ανά 150 ημέρες και το κράτος θα εισπράττει γύρω στα €45 εκατ. για κάθε 9.000 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολλανδία η οποία μέχρι τώρα είχε το μονοπώλιο στην παραγωγή κάνναβης, ύστερα από την προώθηση του ζητήματος και στην Κύπρο, έριξε την τιμή από τις €7.000 ανά κιλό, στις €5.000.

Ο κ. Παναγή παρέθεσε, εξάλλου, το παράδειγμα της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, για να δώσει εικόνα. Όπως εξήγησε, στην αμερικανική αυτή πολιτεία, υπολογίζεται ότι από κάθε φυτό παράγονται 0.45 Kg ξηρής κάνναβης. Η τιμή που πληρώνεται στους παραγωγούς κάνναβης είναι χίλια εκατό δολάρια το χιλιόγραμμο ($1.100/Kg).  Η λιανική τιμή ανέρχεται στις επτά χιλιάδες τετρακόσια δολάρια το χιλιόγραμμο ($7.400/Kg) και ο τζίρος από την παραγωγή 2.500.000 Kg κάνναβης ανέρχεται στα 18.5 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, πρόσθεσε ο κ. Λούης, υπολογίζεται ότι σε ένα θερμοκήπιο  σε έκταση 20 σκαλών γης, μπορούν να τοποθετηθούν προς καλλιέργεια περίπου 20.000 φυτά κάνναβης.  Υπολογίζεται ότι από κάθε φυτό κάνναβης μπορεί να παραχθεί 0.45 Κg ξηρής κάνναβης, δηλαδή σε σύνολο στο εν λόγω θερμοκήπιο μπορούν να παραχθούν 9.000 Kg ξηρής κάνναβης.  Η τιμή εξαγωγής της φαρμακευτικής κάνναβης ανέρχεται στις €7.400 ευρώ ανά Kg.  Δηλαδή στο εν λόγω θερμοκήπιο μπορούν να καλλιεργηθούν και να παραχθούν ποσότητες φαρμακευτικής κάνναβης προς εξαγωγή αξίας €66.600.000 εκ. ευρώ για κάθε 150 μέρες (διάρκεια καλλιέργειας και παραγωγής).  Το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα €9.900.000 εκ. ευρώ, ενώ το κέρδος για το κράτος ανέρχεται στα  €56.700.000 εκ. ευρώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών
Βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου, η Κύπρος θα αδειοδοτήσει δύο εταιρείες, με τουλάχιστον πέντε χρόνια εμπειρία στην καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Μέχρι στιγμής πάντως, και παρά το γεγονός ότι οι κανονισμοί βρίσκονται ακόμα στη Βουλή, αρκετά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από εν δυνάμει επενδυτές. 

Τους προηγούμενους μήνες επισκέφτηκαν το υπουργείο υγείας αρκετοί επίδοξοι επενδυτές για εξασφάλιση άδειας καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, ζητώντας πληροφορίες. Αντίστοιχο ενδιαφέρον επιδείχθηκε από ξένους και κατά την παρουσία της Κύπρου σε έκθεση στη Μεγάλη Βρετανία. Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, σε συνδυασμό και με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν και που συνεπώς καθιστούν πιο συμφέρουσα την εδώ παραγωγή,  αποτελούν τους παράγοντες που  θα μετατρέψουν το νησί μας ισχυρό «παίκτη» στον συγκεκριμένο τομέα. 

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη βρίσκεται στην τελική του ευθεία ενώ αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Στην πλειοψηφία τους, οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής παρουσιάζονται σε γενικές γραμμές θετικοί στην ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις από μερίδα κομμάτων. Σε δηλώσεις του κατά την τελευταία συνεδρία της επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είχε διατυπώσει διαφωνία με την καλλιέργεια και είχε συνταχθεί μόνο με την εισαγωγή, εκφράζοντας ανησυχία ότι «επιδιώκεται η εισαγωγή των ναρκωτικών από την πίσω πόρτα». 
 

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία