Αρχίζει η εξόρυξη χρυσού στον Μαθιάτη;

Δύο ήταν τα εμπόδια για την εταιρεία Hellenic Copper Mines, ώστε να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της για την πραγματοποίηση εργασιών εξόρυξης χρυσού από το παλιό μεταλλείο του Στρογγυλού στην κοινότητα Μαθιάτη. Το πρώτο το έθετε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το δεύτερο η Περιβαλλοντική Αρχή. Ωστόσο, κατόπιν της πλήρους ανατροπής της θέσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων, φαίνεται ότι η HCM έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των επιχειρηματικών της πλάνων.

Έπειτα από διαμεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η μεταλλευτική εταιρεία αποδέχθηκε τον περιορισμό των εργασιών της στην απομάκρυνση σωρών μπαζών, χαμηλής περιεκτικότητας σε πολύτιμα μέταλλα, τα οποία έχουν εξορυχτεί και απορριφθεί στο παρελθόν.
 
Διαβάστε ακόμα: Αποκλειστικά θετικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση του νότιου μεταλλείου στον Μαθιάτη

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι αυστηροί όροι που οφείλουν να περιληφθούν στην πολεοδομική άδεια της συγκεκριμένης ανάπτυξης θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν:
  1. Απαγόρευση οποιασδήποτε παρέμβασης εκτός των γεωγραφικών ορίων που θα τεθούν στην πολεοδομική άδεια.
  2. Τοποθέτηση περίφραξης περιμετρικά του κρατήρα.
  3. Απομάκρυνση όλων των μπαζών, εξαιρουμένου ενός σημείου πλησίον του χείλους του κρατήρα, εμβαδού 40 τμ, για σκοπούς διατήρησης ένδειξης της μεθόδου της νεότερης εκμετάλλευσης.
  4. Απαγόρευση οποιασδήποτε απόρριψης υλικού των μπαζών στην περιοχή του μεταλλείου.
  5. Όλες οι χωματουργικές εργασίες (εκσκαφές, ισοπεδώσεις κλπ) για ολόκληρο τον χρόνο εκμετάλλευσης του μεταλλείου από την HCM θα πρέπει να γίνουν υπό την επίβλεψη του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
  6. Εφόσον ανακαλυφθούν αρχαία κατάλοιπα κατά τις εξορύξεις, οι εργασίες θα πρέπει να σταματήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της απαιτούμενης έρευνας από το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
  7. Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα έχει τη διακριτική εξουσία να αποφασίσει για το μέλλον των αρχαίων καταλοίπων που τυχόν ανακαλυφθούν στον χώρο των εργασιών.
  8. Επαναφορά της αρχικής τοπογραφίας στην ευρύτερη περιοχή των μπαζών.
  9. Αποκατάσταση του περιβάλλοντος του κρατήρα με την απομάκρυνση των σκουπιδιών και την κατασκευή ασφαλούς προσπέλασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιρρήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων χρυσού του μεταλλείου είχαν εγερθεί, καθώς η περιοχή έχει ενταχθεί το 2002 από την UNESCO στον προκαταρκτικό κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που συνδυάζουν Φυσικό και Πολιτιστικό Πλούτο.

Διαβάστε ακόμα: Πρώτα σε χρέη τα κυπριακά νοικοκυριά
 
Το επόμενο εμπόδιο, που καλείται να προσπεράσει η Hellenic Copper Mines, είναι η αρνητική γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, η οποία είχε βασιστεί αφενός στις παρατηρήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων και στην επισήμανση ότι έχει εντοπιστεί αρχαία υψικάμινος στη νότια πλευρά του μεταλλείου και αφετέρου στις εισηγήσεις του Τμήματος Δασών, το οποίο σημείωνε ότι στο ίδιο σημείο βρίσκονται οι σημαντικότεροι χώροι διαβίωσης τριών ειδών νυχτερίδων υπό εξαφάνιση.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων