Εκκίνηση για …e –αφερεγγυότητα στην Κύπρο

Ξεκίνησε και επίσημα την 1η Φεβρουαρίου, η υλοποίηση στην Κύπρο του έργου για τη διασύνδεση των Μητρώων Αφερεγγυότητας, ενός project-έργου, το οποίο θα επιτρέψει σε πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των υπηρεσιών  Aφερεγγυότητας των κρατών μελών, αναφορικά με τη φερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων.

Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο τη διασύνδεση των Μητρώων Αφερεγγυότητας των κρατών μελών στη διαδικτυακή πύλη της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-Justice) και το σύστημα διασύνδεσης των Μητρώων Αφερεγγυότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτό τον τρόπο, ο οποιοσδήποτε , είτε πολίτης, είτε φορέας, είτε επιχείρηση, θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη φερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων που τον ενδιαφέρουν τόσο στην Κύπρο όσο και στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Συνεπώς, εφόσον κάποιος ενδιαφέρεται να αντλήσει πληροφορίες, π.χ. για το κατά πόσον μια εταιρεία πτώχευσε ή όχι, θα μπορεί εύκολα να ενημερωθεί για το πρόσωπο/εταιρεία που τον ενδιαφέρει, ανατρέχοντας στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί από τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμα:​ ​​​​​​Πολεοδομική άδεια για το προσωρινό καζίνο στη Λεμεσό 

Στην Κύπρο, το συγκεκριμένο έργο, ξεκίνησε να υλοποιείται από την 1η Φεβρουαρίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους δεκαπέντε μήνες. Ακολούθως, με την ολοκλήρωση του και αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την Κομισιόν, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας  θα εναρμονιστεί με την οδηγία 2015/848 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στη διασύνδεση των Μητρώων Αφερεγγυότητας. 

Το κόστος υλοποίησης του έργου στην Κύπρο υπολογίζεται στις €382,830, εκ των οποίων το 75% (€286,562) θα αντληθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Υπηρεσία Αφερεγγυότητας διεκδίκησε χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για το εν λόγω έργο, σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία το προώθησαν με εθνικούς πόρους. 

Συντονιστής του Έργου είναι η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού,  ενώ η ομάδα πλαισιώνεται από τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών (Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής), και τις ιδιωτικές εταιρείες RTD TALOS και SSM Computer Systems LTD. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου project e-Justice, της ΕΕ και γενικότερα στα πλαίσια της πληροφόρησης για τα θέματα Δικαιοσύνης.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές