Powered by

Περισσότερα τα ζώα που παράγουν γάλα στην Κύπρο

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το 2016 η Κύπρος μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στον αριθμό του γαλακτοπαραγωγού κοπαδιού, την ώρα που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρήθηκε σταθεροποίηση σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κοπάδι γαλακτοπαραγωγής στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 8,7% σε σχέση με το 2015, με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής να ανέρχονται στις 28.000.

Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, με το Λουξεμβούργο να ακολουθεί με 5,8%, την Ιρλανδία και την Ολλανδία με 4,5%. Από την άλλη, μειώσεις κατέγραψε η Λετονία, σε ποσοστό 5,2%, η Εσθονία με 5% και η Ελλάδα με 4,5%.

Παράλληλα, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος σε αγροκτήματα στην Κύπρο το 2016 ανήλθε στις 186.000 τόνους.

Διαβάστε ακόμα: Αναστασιάδης Vs Μαλάς: Αντίπαλοι που μιλάνε την ίδια γλώσσα;

Όσον αφορά την απόδοση των κοπαδιών, η παραγωγή έφτασε τα 6,536 κιλά γάλακτος ανά αγελάδα, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται στα 6,932 κιλά ανά αγελάδα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η συλλογή γάλακτος από τα γαλακτοκομεία στην Κύπρο ανήλθε στις 198.000 τόνους όσον αφορά το αγελαδινό γάλα και 52.000 τόνους από άλλα ζώα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το γάλα που συλλέχθηκε από αγελάδες στα 28 κράτη μέλη έφτασε τις 153,1 εκατ. τόνους, ενώ τις 3,7 εκατ. τόνους έφτασε η παραγωγή γάλακτος από άλλα ζώα.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή ακατέργαστου αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ των 28 παρέμεινε σχετικά σταθερή, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,2%. 

Αντίθετα, ελαφρά μείωση 0,4% καταγράφηκε στον αριθμό των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Διαβάστε ακόμα: «Σκοράρει» ο αθλητικός τουρισμός

Μειώθηκε η τιμή γάλακτος στην ΕΕ
Η τιμή του γάλακτος συνέχισε να υποχωρεί στην ΕΕ το 2016. Όπως εξηγεί η Eurostat, το 2015, η αύξηση της παραγωγής γάλακτος που συνδέεται με την εξαφάνιση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων οδήγησε σε σημαντική μείωση των τιμών για το γάλα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνεχίστηκε και το 2016, καθώς ο δείκτης αποπληθωρισμένων τιμών γάλακτος μειώθηκε κατά 5,8% σε σύγκριση με το 2015.

Πού χρησιμοποιείται το γάλα
Για την παρασκευή τυριού και βουτύρου χρησιμοποιείται περισσότερο το γάλα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 37% του γάλακτος που παράγεται χρησιμοποιείται για παρασκευή τυριού, το 30% για βούτυρο, το 13% για κρέμα, το 11% για πόσιμο γάλα.

Παράλληλα, ποσοστό 4% χρησιμοποιείται για παρασκευή όξινου γάλακτος, το 3% για προϊόντα σκόνης και 2% για άλλα προϊόντα.  

Δειτε Επισης

Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Προς έγκριση από το Ecofin το τροποποιημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου
Άνοιξε η πλατφόρμα για επιβεβαίωση της απομείωσης κουρεμένων καταθετών-Όλες οι πληροφορίες
Πτωτικά κινήθηκε το ΧΑΚ την Τετάρτη
Η θέση της Κύπρου στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD World Competitiveness Center
Ενισχύθηκε το πλαίσιο κατά ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο-Η νέα έκθεση της Moneyval
Ετήσια αύξηση 1,34% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάιο
Επιβεβαίωση θετικής πορείας της κυπριακής αγοράς εργασίας και με σφραγίδα Eurostat-Ικανοποίηση Παναγιώτου
Πράσινο από Υπουργικό στο ν/σ για ωφελήματα αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων-Ποιες οι διαφοροποιήσεις
Έρχονται και άλλες...Τεράστιο και αυξανόμενο το ενδιαφέρον ινδικών εταιρείων για παρουσία στην Κύπρο