e-Invoicing για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την 1η Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Cy e-Invoicing for local authorities», δηλαδή η ηλεκτρονική τιμολόγηση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διευκόλυνση, Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF – Connecting Europe Facility).

Ως ηλεκτρονική τιμολόγηση ορίζεται η ανταλλαγή ηλεκτρονικού τιμολογίου μεταξύ του προμηθευτή και του πελάτη σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς να παρεμβαίνει καθόλου το ανθρώπινο χέρι σε καμία φάση της έκδοσης, διακίνησης, παράδοσης, παραλαβής και διαχείρισης του τιμολογίου.

Ως «ηλεκτρονικό» ορίζεται το τιμολόγιο το οποίο έχει εκδοθεί, διαβιβαστεί και παραληφθεί σε δομημένη ηλεκτρονική μορφή, κι όχι απλώς σε ένα PDF αρχείο, που επιτρέπει την αυτόματη και ηλεκτρονική περαιτέρω επεξεργασία του, όπως ακριβώς ορίζεται στην Οδηγία 2014/55/ΕΕ.

Οι κύριοι στόχοι του έργου «Cy e-Invoicing for local authorities» είναι να χαρτογραφήσει τις τρέχουσες διαδικασίες και ανάγκες που έχουν οι οργανισμοί της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο (δήμοι και κοινότητες), ώστε να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 55/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιβάλει στους οργανισμούς αυτούς να είναι τεχνικά έτοιμοι να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τιμολόγια μέχρι τις 18 Απριλίου 2020.

Αφού ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των αναγκών, θα πραγματοποιηθεί πιλοτική εφαρμογή της όλης λειτουργίας, δηλαδή αποστολή, διακίνηση, παραλαβή και διαχείριση τιμολογίου στον Δήμο Λευκωσίας, σε συνεργασία με έναν προμηθευτή του Δήμου Λευκωσίας.

Το e-Invoicing αποτελεί ένα από τα πέντε κεντρικά δομικά στοιχεία (building blocks) της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι: το e-Delivery (Ηλεκτρονική Παράδοση), e-Identification (Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση), e-Signature (Ηλεκτρονική Υπογραφή) και e-Translation (Ηλεκτρονική Μετάφραση).

Το έργο «Cy e-Invoicing for local authorities» είναι συνολικού προϋπολογισμού €1.069.512, συντονίζεται από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας εκ μέρους του Υπουργείο Εσωτερικών και συμμετέχουν: το Τμήμα Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, ο Δήμος Λευκωσίας, η Ένωση Δήμων Κύπρου, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο Δήμος Λευκωσίας και οι ιδιωτικές εταιρείες RTD TALOS LTD., AC GOLDMAN Solutions & Services LTD. και BOOMERTEL LTD.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή