Η Κύπρος πάγωσε περιουσία $820 εκατ. Ουκρανού ολιγάρχη

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ύψους $820 εκατ. του Ουκρανού πολυεκατομμυριούχου Rinat Akhmetov διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης για τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο σταθερής τηλεφωνίας στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η περιουσία του κ. Akhmetov Ουκρανού ανέρχεται στα $4,6 δις.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, από τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως επηρεάζονται από το πάγωμα περιλαμβάνουν περιλαμβάνεται και ένα διαμέρισμα στο One Hyde Park του Λονδίνου, το οποίο όταν αγοράστηκε αποτελούσε την πιο ακριβή ιδιωτική κατοικία στη Βρετανία.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σχετικά με τον κ. Akhmetov και εννέα άλλα μέρη λήφθηκε στις 27 Δεκεμβρίου. Αντίγραφο της απόφασης δόθηκε στους Financial Times από τον ενάγοντα, Raga Establishment. Η Raga, η οποία ανήκει στο Denis Gorbunenko, πρώην Ουκρανός τραπεζίτη, αξιώνει από τον κ. Akhmetov και άλλους την πλήρη αποπληρωμή για την πώληση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ukrtelecom. Η Raga ισχυρίζεται ότι πούλησε την Ukrtelecom στον κ. Akhmetov για $860 εκατ.  Το 2013 ο κ. Achmetov έδωσε ως προκαταβολή το ποσό των $100 εκατ. και έκτοτε δεν κατέβαλε τίποτα. Σύμφωνα με την εντολή παγώματος περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Akhmetov και άλλοι ερωτηθέντες είναι ελεύθεροι να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, εφόσον διατηρούνται περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον $820,5 εκατ., ποσό το οποίο αξιώνει η Raga, ενώ για μεγάλες συναλλαγές θα πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων η Raga.
 
Υπογραμμίζεται πως η Raga κέρδισε την αγωγή που κατέθεσε και στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της εταιρείας του SCM Financial Overseas, τον περασμένο Ιούνιο, στη βάση παράλληλης αξίωσης. Ο κ. Akhmetov έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Οι επιχειρήσεις του κ. Akhmetov αρνήθηκαν να σχολιάσουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ή τον ισχυρισμό του χρέους.
 
Σε ερώτηση σχετικά με τη διαμάχη με την Raga τον περασμένο μήνα, ένας εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα γινόταν καμία παρατήρηση, επειδή «εκκρεμούν διάφορες νομικές διαδικασίες για αυτό το θέμα».
 
Πάντως, η κυριότητά του Akhmetov στην πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών αμφισβητείται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία επιδιώκει μέσω των δικαστηρίων να κρατικοποιήσεις και πάλι την εταιρεία με το σκεπτικό ότι δεν έχουν γίνει δεκτές οι αρχικές υποχρεώσεις ιδιωτικοποίησης.
 
Η εν λόγω υπόθεση, αναφέρουν οι FT, ενδέχεται να επηρεάσουν τα συμφέροντα και του Ουκρανού ολιγάρχη Dmitry Firtash που βρίσκεται σε εξορία στην Αυστρία, αναμένοντας πιθανή έκδοση του στις ΗΠΑ σχετικά με κατηγορίες περί διαφθοράς. Η εταιρεία του, ο Όμιλος DF, έχει να παίρνει $300 εκατ., σύμφωνα με τον κ. Gorbunenko, αφού εν μέρει χρηματοδότησε την αρχική ιδιωτικοποίηση της Ukrtelecom το 2011.
 
Σε ερώτηση προς τον Όμιλο DF εάν είναι πιστωτής της Raga και της αρχικής ιδιωτικοποίησης της Ukrtelecom, ο Όμιλος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο γιατί «η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη».
 
Η Ukrtelecom ιδιωτικοποιήθηκε μέσω διαγωνισμού το 2011, όταν πωλήθηκε στον επενδυτικό όμιλο Epic με έδρα τη Βιέννη για $1,3 δισ.. Ο κ. Akhmetov και ο κ. Firtash ήταν και οι δύο, τότε, πολιτικοί υποστηρικτές του κ. Yanukovich, τότε προέδρου της Ουκρανίας που ήταν φιλικός προς τη Μόσχα.
 
ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους