Έντονη κριτική των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό

Σε ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2018 κάλεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ένος προϋπολογισμού, όπως είπε, «που συνδράμει στην πορεία αναγέννησης της Κυπριακής οικονομίας», χαρακτηρίζοντάς τον βιώσιμο, πλεονασματικό και αναπτυξιακό. Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική κατά της Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «διαχειριστικού χαρακτήρα και μη αναπτυξιακό» προϋπολογισμό.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η εμπιστοσύνη επανήλθε στην Κυπριακή οικονομία, οι ψηλοί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση που παρουσιάζουν οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες είναι η απόδειξη. «Το κράτος βγαίνει στις διεθνείς αγορές και εξασφαλίζει χρηματοδότηση με το χαμηλότερο κόστος που είχε ποτέ, ενώ μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια αναπτυξιακά έργα ξεφυτρώνουν παντού», συμπλήρωσε ακόμα. «Οι νέοι μας ανακτούν την αυτοπεποίθηση τους. Και όλοι διαπιστώνουν ότι η «αγορά έχει ανοίξει», ενώ το παζάρι κινείται», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: Πρεμιέρα για τον κρατικό προϋπολογισμό
 
Με τις σωστές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς να επιβληθεί καμία νέα φορολογία, αλλά αντίθετα με μειώσεις και καταργήσεις φορολογιών, έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.


 Πρόσθεσε επίσης ότι διανύουμε ήδη το τρίτο συνεχόμενο έτος με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ για το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας καταγράφει άνοδο της τάξης του 4%. Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. «Οι εκτιμήσεις για το 2018 και για την επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές και ελπιδοφόρες. Το κράτος μας έχει ξανά τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές με πραγματικό όφελος για τον πολίτη και να εκτελεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα που θέτουν τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε μεταξύ άλλων.
 
Παράλληλα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι η πορεία της Κύπρου διαψεύδει ευχάριστα και τους πιο αισιόδοξους διεθνείς αξιολογητές. «Η Κύπρος αναβαθμίζεται και βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα», είπε σχετικά.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Κτίζει επάνω στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει για να διευρύνει τις δυνατότητες ευημερίας του κράτους και των πολιτών μας». Πρόσθεσε ακόμα ότι η εδραίωση και ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών και η ανάπτυξη είναι πυλώνες του προϋπολογισμού που βρίσκεται ενώπιων μας.
 
Και σήμερα που οι δυνατότητες μας το επιτρέπουν, τόνισε ακόμα ο κ. Νεοφύτου, «και όχι με δανεικά όπως παλιά, επιστρέφουμε μέρισμα στην κοινωνία που συνετά συνέβαλε στην ανάκαμψη, σε τρεις άξονες, στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής και στις ομάδες που με τις θυσίες τους στήριξαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

ΓΓ ΑΚΕΛ: Προϋπολογισμό χωρίς όραμα
Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.
 
Ο κ. Κυπριανού άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην οικονομία, λέγοντας ότι προτίμησε να είναι αρεστή στους δανειστές παρά στήριγμα για τους εργαζόμενους και να χρησιμοποιήσει την κρίση για να προωθήσει διαχρονικές της θέσεις σε βάρος των εργαζομένων, αντί να τους προστατέψει.

 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη επειδή «κατάφερε να υλοποιήσει αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως ιδεολογικό της μανιφέστο, μείωσε τις δημόσιες δαπάνες για την ανάπτυξη, κούρεψε το κράτος πρόνοιας, εξασθένισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδήγησε τη δημόσια υγεία σε κατάσταση χάους, τους χαμηλοσυνταξιούχους στη φτώχεια και έδιωξε χιλιάδες νέους στο εξωτερικό».
 
«Όλα αυτά τα πρώτα τεσσερισήμισι χρόνια. Τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, μοιράζει απλόχερα εξαγγελίες και κενές επιταγές, ζητώντας από την κοινωνία την επανεκλογή. Η κοινωνία όμως πρέπει να ξέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αναξιόπιστος. Ότι προεκλογικά μπορεί να μεταμορφώνεται σε Άγιο Βασίλη, αλλά μετεκλογικά θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Θα συνεχίσει να στηρίζει τους λίγους σε βάρος των πολλών» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα: «Με το πιστόλι στον κρόταφο» για τον ΦΠΑ στα ακίνητα

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση κομπάζει για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διερωτήθηκε για ποιούς είναι η ανάπτυξη όταν το 2012 το σύνολο των μισθών στην οικονομία ήταν €7,6 δις και σήμερα μειώθηκαν και δεν θα ξεπεράσουν τα €7 δις και τα  κέρδη ήταν στα €7,5 δις και σήμερα αυξήθηκαν και αναμένεται να πλησιάσουν τα €8 δις. «Το ποιός κερδίζει από την ανάπτυξη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι ξεκάθαρο», είπε.
 
Σημείωσε ακολούθως ότι η Κυβέρνηση μιλά συνεχώς για success story, όμως η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αποτύχει.
 
«Η Κυβέρνηση απέτυχε γιατί οι δαπάνες για κοινωνική προστασία ανέρχονται στο 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 19,2%», υπέδειξε.
 
Ανέφερε ότι η αγορά ακινήτων από ξένους που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη μεγαλύτερης σημασίας, και πως το παραγωγικό μοντέλο της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να είναι μονοδιάστατο. «Η ανάπτυξη, βασισμένη στην άνθηση του τουρισμού και στον τομέα των πολυτελών κατοικιών, είναι αποσπασματική. Είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και γεωπολιτικών συγκυριών και όχι προϊόν ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι πέραν από ευκαιριακή η ανάπτυξη είναι και εύθραυστη», είπε.
 
Σημείωσε επίσης ότι ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε τέλμα, λόγω του ξηλώματος της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Κυβέρνησης Χριστόφια και της αδυναμίας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να εκπονήσει νέα.
 
Ν. Παπαδόπουλος: Η κρίση είναι ακόμα εδώ
Η κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ μακριά, τόσο από εκεί που ήταν κάποτε, όσο και από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι Κύπριοι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κρίση είναι ακόμη εδώ».
 
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις των δυνάμεων της Αλλαγής για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, και είπε ότι «τα θετικά αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας οφείλονται, πρώτα και κύρια, στις θυσίες του λαού μας και στην υπεύθυνη στάση που επέδειξαν σε καθοριστικές στιγμές κόμματα της αντιπολίτευσης».
 
Αναφέροντας ότι κανείς, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για ένα  «success story», ο κ. Παπαδόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας μας έχει μειωθεί κατά 24% από το 2011, το ΑΕΠ της χώρας μας, έχει μειωθεί κατά €1 δις ευρώ από το 2012, έχουν χαθεί €20 δις καταθέσεων, αξιογράφων και μετοχών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και η ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
 
 
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος είναι 21η από 28 χώρες στις δαπάνες για την παιδεία και ότι «είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης σε ότι αφορά τις δαπάνες και την ποιότητα του τομέα της υγείας».
 
«Αυτή η Κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια ξέχασε τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων και θυμήθηκε δυο μήνες πριν τις εκλογές να δημιουργήσει ταμείο για να τους αποζημιώσει», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «αυτή η Κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια ξέχασε τις ευάλωτες ομάδες και δυο μήνες πριν από τις εκλογές θυμήθηκε να μοιράσει «’χριστουγεννιάτικα δώρα’».
 
Ανέφερε επίσης ότι «η μεγαλύτερη ευθύνη του Νίκου Αναστασιάδη και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία είναι ότι η Κυβέρνησή του δεν έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, δεν έχει σχέδιο για την αποκατάσταση αδικιών και δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη». 

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «παρά το δραστικό και καθόλα λανθασμένο κούρεμα των καταθέσεων του 2013, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού μας συστήματος». Πρόσθεσε ότι εντός του 2018 και του 2019 οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη μαζική πώληση των ακινήτων που έχουν μαζέψει έναντι δανείων, οδηγώντας τις τιμές τους ακόμη  πιο κάτω.
 
Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «οι δυνάμεις της Αλλαγής, έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, για την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας» και «επιδιώκουμε τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών» και «τη βελτίωση των οικονομικών των πολιτών».
 
«Με τις προτάσεις μας, η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές  ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν μέχρι και το 2008», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι βασική και καθοριστική μας προτεραιότητα, η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης» και η διασφάλιση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης περνά μέσα από τη λύση στο πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την αποκατάσταση των αδικιών των προηγούμενων χρόνων και την επαναφορά απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι η φοιτητική χορηγία, το επίδομα μάνας, το επίδομα τέκνου και τα στεγαστικά προγράμματα.
 
Ανέφερε επίσης ότι στοχεύει στην «ανακούφιση όσων βίωσαν το άδικο και αχρείαστο κούρεμα του 2013 και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο το διπλασιασμό των χαμηλότερων συντάξεων.
 
Σιζόπουλος: Υλοποίηση του προϋπολογισμού από την Κυβέρνηση της αλλαγής
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2018 είναι διαχειριστικού και όχι αναπτυξιακού χαρακτήρα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Κυβέρνηση για τη φορολογική και την κοινωνική πολιτική, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, καθώς και για το Κυπριακό.

«Αυτόν τον προϋπολογισμό τον ετοίμασε η σημερινή Κυβέρνηση. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα πράξουμε ότι είναι δημοκρατικά δυνατόν ώστε να μην είναι αυτή που θα τον υλοποιήσει, αλλά μια νέα Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της αλλαγής, αφού προηγούμενα τον διαφοροποιήσει και του προσδώσει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης η οποία αποτυπώνεται στη βελτίωση ορισμένων δεικτών της οικονομίας, όχι όμως όλων ώστε να δημιουργείται κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας και να δικαιολογείται η ευφορία που καλλιεργεί το κυβερνητικό στρατόπεδο».


 Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι αναπτυξιακές δαπάνες καλύπτουν μόλις το 11.25% του προϋπολογισμού, και υπέδειξε πως «με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια η υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού κυμάνθηκε λίγο πιο πάνω από το 40%  (41% το 2017 και 43% το 2016) γίνεται αντιληπτό ότι με πραγματικό ποσοστό περίπου 5% του συνολικού προϋπολογισμού δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αναπτυξιακός. Πολύ δε περισσότερο όταν για μία ακόμα χρονιά στον κατάλογο των αναπτυξιακών έργων απουσιάζουν τα έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, ώστε το κράτος στο μέλλον να εξασφαλίζει εισοδήματα με τα οποία να μπορεί να χρηματοδοτεί νέα έργα» είπε.
 
Ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε, «για ακόμα μία χρονιά είναι κατά βάση διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός».
 
Λιλλήκας: Διαχειριστικού χαρακτήρα προϋπολογισμός
Οι προϋπολογισμοί που έχουμε ενώπιον μας είναι προϋπολογισμοί διαχειριστικού χαρακτήρα, προϋπολογισμοί οι οποίοι στερούνται οράματος και γι’ αυτό δεν μπορούν να πάρουν την Κύπρο μπροστά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2018.

Σημειώνοντας ως θετικό το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί και ο προϋπολογισμός είναι βασικά ισοσκελισμένος, ανέφερε ότι οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί των προεκλογικών δεσμεύσεων Αναστασιάδη «μας πισωγυρίζουν σε πρακτικές παρωχημένων εποχών».

«Βέβαια, η αλήθεια είναι πως με τη ληστεία των καταθέσεων, των Ταμείων Προνοίας και των κεφαλαίων κίνησης των εταιρειών, με τις αποκοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων οποιαδήποτε Κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε χώρα, θα βελτίωνε τα δημοσιονομικά της», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η βελτίωση δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία ούτε και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ενώ ο παραγόμενος εθνικός πλούτος δεν κατανέμεται δίκαια, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στα όρια της φτώχειας. Είναι αδιανόητο, είπε, η Πολιτεία να ορίζει τα 727 ευρώ εισόδημα ως τη γραμμή που καθορίζει τα όρια της φτώχειας και το ίδιο το Κράτος με τις συντάξεις και τα επιδόματα που δίνει να στέλνει πολίτες του να ζουν στην φτώχεια.

Πρόσθεσε ότι η ανεργία βρίσκεται πολύ ψηλά και οι όποιες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, προσφέρουν εξευτελιστικούς μισθούς και καθιστούν τους νέους μας αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ υπάρχει μετανάστευση των νέων επιστημόνων και μη επιστροφή στην Κύπρο. Απέναντι σε αυτές τις μεγάλες κοινωνικές πληγές, είπε, η Κυβέρνηση παραμένει απαθής και αδιάφορη.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών