Ν. Παπαδόπουλος: Να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος στην οικονομία

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά και με σωφροσύνη στη διαμόρφωση του οικονομικού της μοντέλου, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, και κυρίως να ληφθεί υπόψη το πολιτικό σκηνικό σε ότι αφορά την φορολογική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


 
Σε χαιρετισμό του σε ημερίδα της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) και του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων (ΙΝΕ) με θέμα: «Η Εταιρική Φορολογική Πολιτική της ΕΕ και η Κύπρος», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «μόνο έτσι η Κύπρος θα μπορέσει να συνεχίσει να αποτελεί παραγωγικό και ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ».

«Το θέμα της σημερινής ημερίδας αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο, επειδή σημαντικό μερίδιο της οικονομίας μας στηρίζεται στην προσφορά υπηρεσιών προς εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως φορολογική τους βάση. Αυτές οι υπηρεσίες, θεμελιώθηκαν εδώ και δεκαετίες και δημιούργησαν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου. Ο συγκεκριμένος τομέας να εργοδοτεί χιλιάδες επαγγελματίες, άμεσα ή έμμεσα και φέρνει στην οικονομία σημαντικά έσοδα», ανέφερε.
 
Είπε ακόμα ότι «ο τομέας των υπηρεσιών μας δεν επικεντρώνεται μόνο στον ελκυστικό φορολογικό εταιρικό συντελεστή», για να προσθέσει πως «το πραγματικό πλεονέκτημα της Κύπρου είναι οι υψηλού  επιπέδου νομικές και λογιστικές υπηρεσίες οι οποίες  ικανοποιούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».
 
Επίσης, είπε πως «η σταθερότητα του πολιτειακού συστήματος και η αξιοπιστία του νομικού και δικαστικού μας πλαισίου είναι σημαντικά κριτήρια για ξένους επενδυτές», συμπληρώνοντας ότι «όλα τα πιο πάνω καθιστούν την Κύπρο ελκυστική».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «τώρα είναι κατάλληλη ώρα για να ενεργήσουμε έγκαιρα διαμορφώνοντας την πολιτική της ΕΕ ώστε να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», για να σημειώσει ότι «είναι καλά να γνωρίζουμε, ποια είναι τα ενδεχόμενα «όπλα» αντίδρασης μας σε νομικό επίπεδο και οι πιθανές πολιτικές συμμαχίες που πρέπει να γίνουν για να περάσουμε κάποιες από τις δικές μας θέσεις στη συζήτηση».
 
«Σίγουρα δεν είναι ανεκτό το καθεστώς των φορολογικών παραδείσων στην ΕΕ. Από την άλλη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι όλες οι χώρες το ίδιο και δεν μπορούν όλες οι χώρες να ανταγωνίζονται στους ίδιους τομείς. Δεν μπορεί η Κύπρος να γίνει Γερμανία και να κατασκευάζει αυτοκίνητα, όπως και η Γερμανία δεν μπορεί να γνωρίζει το τι σημαίνει να κατέχει μία τρίτη χώρα το 30% του εδάφους της. Όλες οι χώρες προσαρμόζονται στα δικά τους δεδομένα και αξιοποιούν τα δικά τους πλεονεκτήματα», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας