Powered by

Χ. Γεωργιάδης: Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με μεταρρυθμίσεις

Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ, υπογραμμίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στο περιοδικό GOLD , επισημαίνοντας πως μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο η κυπριακή οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και την παραγωγική της ικανότητα. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση πως «όλα αρχίζουν και τελειώνουν με μεταρρυθμίσεις. Έχω την τιμή να υπηρετήσω μια κυβέρνηση η οποία έχει εφαρμόσει αναμφισβήτητα τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις και η οποία παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων».

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών τονίζει πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου του για τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν, υπογραμμίζοντας πως αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει δημοσίως.  «Δεν θεωρώ το προσωπικό μου ως μέρος του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, αισθάνομαι ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδης το ηθικό του προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών ήταν χαμηλό, ως αποτέλεσμα των γεγονότων που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση. Μόλις όμως υπήρχε μια νέα κατεύθυνση, το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών στάθηκε στο ύψος του, ανέλαβε το βάρος εφαρμογής του μεγαλύτερου μέρους του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη με την Τρόικα και συνέχισε να λειτουργεί με αίσθημα ευθύνης, το οποίο είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε Υπουργείο Οικονομικών».

Διαβάστε ακόμα: Fund $50 δις ο νέος ιδιοκτήτης του Ευρωπαϊκού

Μεταρρυθμίσεις που έγιναν
Η σημαντικότερη εσωτερική μεταρρύθμιση κατά τον κ. Γεωργιάδης αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. «Μέχρι πριν από 5 χρόνια, λειτουργούσαμε με μη βιώσιμα υψηλά ελλείμματα, η διαδικασία του προϋπολογισμού ήταν μάλλον χαλαρή, δεν υπήρχε όριο στον αριθμό των συμπληρωματικών προϋπολογισμών ή στη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων. Όλα αυτά έχουν αλλάξει. Μέσω της νέας γενικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και μέσω του νέου νόμου για τη λογιστική διαδικασία, ενισχύσαμε τη δημοσιονομική ευθύνη, η οποία με τη σειρά της μας επιτρέπει να λειτουργούμε με ισορροπημένο προϋπολογισμό». 

Παράλληλα, σημαντική μεταρρύθμιση θεωρεί και τη συγχώνευση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ σε ένα ενιαίο Τμήμα Φορολογίας, καθώς επίσης και το ενισχυμένο πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, ο Υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως οι φορολογούμενοι τόσο οι εταιρίες όσο και οι ιδιώτες πληρώνουν λιγότερους φόρους το οποίο είναι προϊόν μιας φιλόδοξης μεταρρύθμισης του φορολογικού μας συστήματος. 

Μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν
Μία σημαντική μεταρρύθμιση η οποία θα παραμείνει ελλιπής, δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης, είναι η δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τον τομέα των ασφαλίσεων και των συνταξιοδοτικών ταμείων. «Δεύτερον, είναι η μεταρρύθμιση της δομής διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία προωθούμε σε συνεργασία με την ίδια την Κεντρική Τράπεζα. Και υποθέτω ότι το νομοσχέδιο της ΚΟΤΑ για την εταιρική οργάνωση πιθανότατα θα μείνει πίσω και θα είναι έτοιμο να προωθήσει την επόμενη κυβέρνηση». 

Διαβάστε ακόμα: Το στοίχημα των €376 εκατ. τζίρου και €327 εκατ. κερδών

Δειτε Επισης

Μέχρι τέλη Ιανουαρίου η αποπληρωμή αποχετευτικών τελών Λάρνακας-Δόθηκε παράταση από τον ΕΟΑ
Ετήσια μείωση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο και στο δεκάμηνο
Αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και υπερδιπλάσιο πλεόνασμα το δεκάμηνο
Τα ακριβοπληρωμένα και τα υποαμειβόμενα επαγγέλματα-Οι απολαβές των υπαλλήλων σε κάθε κλάδο
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία