Εγκρίθηκε από το Υπουργικό η «Προίκα του Μωρού»

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο με την ονομασία «Προίκα του Μωρού» το οποίο αποσκοπεί στη μείωση της υλικής στέρησης και στον περιορισμό του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών και παιδιών. 

Με βάση το Σχέδιο, στις επωφελούμενες οικογένειες θα παρέχονται δωρεάν καθορισμένα βασικά καταναλωτικά αγαθά για τις ανάγκες των παιδιών τους και συνοδευτικά μέτρα. Η εφαρμογή του εν λόγω Σχεδίου αναμένεται να συμβάλει:
α) Στη μείωση της υλικής στέρησης και στον περιορισμό του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών και ειδικά των επωφελούμενων παιδιών.
β) Στην ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των επωφελούμενων οικογενειών και ειδικά των επωφελούμενων παιδιών.
γ) Στην υγιεινή διαβίωση και σωστή ανάπτυξη των επωφελούμενων παιδιών.
δ) Στον ευρωπαϊκό στόχο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την καταπολέμηση της φτώχειας ή/και του κοινωνικού αποκλεισμού, και κατ’ επέκταση στον εθνικό στόχο της Κύπρου για την καταπολέμηση της φτώχειας ή/και του κοινωνικού αποκλεισμού.
ε) Στην υποστήριξη της ευρύτερης δημογραφικής πολιτικής του κράτους.

Η δαπάνη του Σχεδίου αναμένεται να ανέλθει στα €3,6 εκατ., ποσό το οποίο θα αντληθεί από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους. 

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα και αφότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών.

Τι προνοεί
Οι ενδιαφερόμενοι για το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόλις ολοκληρωθούν οι δημόσιες συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια των ειδών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε πως το Σχέδιο αφορά την προμήθεια βασικού εξοπλισμού σε οικογένειες με νεογέννητο που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή που σύμφωνα με έκθεση Λειτουργού Κοινωνικής Ευημερίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Κληθείσα να αναφέρει τι περιλαμβάνει η «Προίκα», η υπουργός είπε ότι μεταξύ άλλων προνοείται βρεφικό κρεβάτι, στρώμα, παρκοκρέβατο, καρεκλάκι φαγητού, είδη προσωπικής φροντίδας και άλλα.

Ήταν διαπίστωση του Υπουργείου, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν καλύπτει τις πιο πάνω ανάγκες ενός νεογέννητου και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αξιοποίηση πόρων που διατίθενται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους στην Κύπρο για παροχή βασικών καταναλωτικών αγαθών στις οικογένειες.

Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου αυτού ανέρχεται στα €3.600.000 και θα καλύπτει τις ανάγκες ενός μωρού από τη γέννησή του μέχρι να γίνει 2 ετών. «Μέσα σε αυτό τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε, «εκτός από τα υλικά αγαθά, προνοούνται και μέτρα για ευρύτερη στήριξη των οικογενειών αυτών», συμπλήρωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Τέλος, σε ερώτηση αν το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» αποτελεί μέτρο κατά της υπογεννητικότητας, η υπουργός είπε ότι το Σχέδιο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτό, αλλά αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέτρο μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δημογραφικής Πολιτικής του Κράτους.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους