€4 δισ. από την πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυτών

Συνολικά €4 δις εισέρευσαν στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εφαρμογή του σχεδίου για «Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογράφηση Αλλοδαπών επενδυντών», από το 2013 μέχρι σήμερα. 

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο CIPA για παρουσίαση του Σχεδίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, τόνισε ότι το εν λόγω σχέδιο κράτησε ουσιαστικά όρθια την κυπριακή οικονομία την περίοδο της μεγάλης κρίσης και παρέθεσε στοιχεία σε σχέση με τα έσοδα που αυτό έφερε στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το σχέδιο έχει αποφέρει έσοδα της τάξης των 3.3 δις ευρώ. Αναλυτικότερα, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν: 
•    Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και ιδιόκτητης κατοικίας, με €1.752 δις
•    Οι επενδύσεις σε κυπριακές εταιρείες, με €464 εκατ.
•    Οι καταθέσεις, με €654 εκατ.
•    Η αγορά κρατικών ομολόγων, με €410 εκατ.

Όπως επισήμανε ο κ. Χάσικος, με την αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν στη νέα, ταχεία διαδικασία χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης σε αιτητές που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και επενδύουν στην Κύπρο σε καινούρια ακίνητα αξίας τουλάχιστον 300 χιλιάδων ευρώ, έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους από το 2013, περίπου €700 εκατ., ποσό επιπρόσθετα των €3,3 δις που προαναφέρθηκαν. Συνεπώς, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, το σχέδιο αυτό έφερε €4 δις μέχρι σήμερα στην Κύπρο. «Με άλλα λόγια», πρόσθεσε, «έφερε ζεστό χρήμα στη Δημοκρατία, την περίοδο που η Κύπρος πάλευε να γλιτώσει από την οικονομική καταστροφή». 

"Δεν ξεπουλάμε υπηκοότητες"

Εξάλλου, σε όσους βλέπουν με δυσπιστία την εφαρμογή του, τόνισε ότι η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν ξεπουλά υπηκοότητες και διαβατήρια, έναντι αδράς αμοιβής. Αντίθετα, πρόσθεσε, «είναι τιμή μας να φέρνουμε τέτοιου επιπέδου ανθρώπους στον τόπο μας».

Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι κάποιοι βάλθηκαν να καταστρέψουν το σχέδιο, είτε προσπαθώντας να το εκμτεταλλευθούν κερδοσκοπώντας σε βάρος εν δυνάμει επενδυτών, τους οποίους εξαπατούν, είτε βλέποντας το ανταγωνιστικά. Ο ΥΠΕΣ υπογράμμισε ότι τέτοιες πρακτικές αμαυρώνουν την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, ενώ θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του σχεδίου, το οποίο παρακολουθεί στενά και με επιφύλαξη η Κομισιόν, λόγω καταγγελιών που έγιναν από ανταγωνιστικά κράτη. Τόνισε, δε, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το σχέδιο και έψεξε όσους προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν προς ίδιον όφελος. Κάλεσε, όσους εντοπίζουν τέτοιες συμπεριφορές να τις καταγγέλλουν. «Εμείς παρακολουθούμε το σχέδιο, το προσέχουμε και θέλουμε να το συνεχίσουμε», υπέδειξε.

Ρώσοι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι

Υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να αναφέρει τις εθνικότητες των επενδυτών, τους οποίους προσέλκυσε το εν λόγω σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αξιοποιούν επενδυτές κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ουκρανία, το Ισραήλ και σε μικρότερο βαθμό από τη Μέση Ανατολή. 

CIPA: Καθοριστική η συμβολή της πολιτογράφησης 

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι ο τομέας των ακινήτων και ανάπτυξης γης επιτέλεσε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της πορείας της κυπριακής  οικονομίας μέσω των σχεδίων πολιτογράφησης και άδειας μετανάστευσης μέσω επένδυσης. 

Επεσήμανε ότι η σημασία των σχεδίων έγκειται στην ιδιότητα τους ως κίνητρα για προσέλκυση ουσιαστικών επενδύσεων που δεν βασίζονται μόνο στην εισροή κεφαλαίων αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Αποτελεί λοιπόν καθήκον μας να διαφυλάξουμε τα σχέδια αυτά και να μην διακινδυνεύουμε την ύπαρξη τους», τόνισε. 

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το νέο Σχέδιο, το οποίο αναθεωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016,  δικαίωμα υποβολής αίτησης αποκτούν οι επιχειρηματίες που επένδυσαν στην Κύπρο δύο εκατομμύρια ευρώ. Οι επιτρεπόμενοι τομείς επενδύσεων περιορίστηκαν στην αγορά ακινήτων, στη συμμετοχή σε κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ιδιωτικών κυπριακών εταιρειών ή οργανισμών. Ο περιορισμός των επιτρεπόμενων τομέων επενδύσεων σε ουσιαστικά δύο τομείς, δηλαδή των ακινήτων και των κυπριακών εταιρειών, αποφασίστηκε ώστε να υποβοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, αλλά και τη μείωση της ανεργίας. 

Τα σχέδιο πρωτοεμφανίστηκε το 2007, ωστόσο εδραιώθηκε και απέδωσε περισσότερους καρπούς μετά την αναθεώρηση του από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, λίγο μετά το κούρεμα καταθέσεων. Με Απόφασή του ημερομηνίας 24.5.2013, το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της εθνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών και την ανάγκη υποστήριξης της οικονομίας από ξένες επενδύσεις, εκπόνησε το Σχέδιο, του οποίου ο άμεσος στόχος ήταν διττός: Πρώτον, η διατήρηση των ξένων επενδύσεων και η συνέχιση της παρουσίας τους στη χώρα μας. Δεύτερον, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα συνέβαλλαν στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

 

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες