"Ακάλυπτοι" οι υπουργικοί σύμβουλοι

Χωρίς νομική υπόσταση είναι οι διορισμοί οκτώ ειδικών συνεργατών υπουργών αφού δεν καλύπτονται από καμία νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο νόμος περί συμβάσεων και οι εξαιρέσεις που παρέχει δεν καλύπτουν την πρόσληψη ειδικών συμβούλων αφού αφορούν συμβόλαια με ιδιώτες για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Σήμερα, οκτώ άτομα, πληρώνονται από το κρατικό λογιστήριο μέσω έκδοσης τιμολογίων, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε υπουργούς. Ένα άτομο προσφέρει υπηρεσίες στον υπουργό Άμυνας, δύο άτομα στην υπουργό Εργασίας, ένα άτομο στον υπουργό Γεωργίας, ένα άτομο στον υπουργό Οικονομικών, ένα άτομο στον υπουργό Παιδείας και δύο άτομα στον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Μιχαηλίδης, εξέφρασε την άποψη πως οι υπουργοί θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τους συνεργάτες τους αλλά μέσω εγκρίσεων κονδυλίων και όχι κρύβοντας ποσά μέσα σε άλλα κονδύλια. Πρόσθεσε πως τα κονδύλια αυτά πρέπει να αναφέρονται στον προϋπολογισμό και να εγκρίνονται από τη βουλή. Εισηγήθηκε επίσης το συμβόλαιο τους να λήγει με τη λήξη της θητείας του υπουργού που συμβουλεύουν.

Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου εισηγήθηκε τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου με σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό στην οποία να αναφέρεται το μέγιστο ποσό που δικαιούται κάθε αξιωματούχος. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία πρότυπων συμβολαίων με σαφείς όρους.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρος Κυπριανού συμφώνησε με της εισηγήσεις της κ. Γεωργίου και πρότεινε όπως ο κάθε υπουργός να είναι εργοδότης των συμβούλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικές εγκρίσεις για τις θέσεις δόθηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο ενώ στα συμβόλαια ο εκάστοτε υπουργός υπογράφει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε αν η Δημοκρατία είναι κάποιο νομικό πρόσωπο για να μπορεί να υπογράφει συμβόλαια. Χαρακτήρισε αδιανόητη την κατάσταση που επικρατεί ακόμα και 15 μήνες μετά τη γνωστοποίηση του θέματος με τους υπουργούς να συνεχίζουν να παρανομούν.

 

 


 

 

Δειτε Επισης

Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
14ο Nicosia Economic Congress: Σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας (vid)
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις
Στο Λονδίνο για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού ο Χριστοδουλίδης
Προς επανατοποθέτηση οι διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ιαπωνίας