Ηροδότου: Διαφάνεια στις αποκρατικοποιήσεις

Ο Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου βεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν διαφανείς διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις και η πολιτική ηγεσία του τόπου θα διατηρείται ενήμερη. Επίσης δήλωσε ότι οι εισηγήσεις και οι ανησυχίες που διατυπώνονται στον κύκλο των επαφών που διενεργεί θα συζητηθούν με τους συμβούλους που θα μετακληθούν.

Ο κ. Ηροδότου μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για τις αποκρατικοποιήσεις μέσα στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες της Κύπρου και ανέφερε ότι, η Συμμαχία θα είναι θετική σε μία προσέγγιση, η οποία θα στοχεύει σε εξασφάλιση του μεγαλύτερου οφέλους για τον τόπο.

Πρόσθεσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις στις παρούσες συνθήκες πιθανόν να οδηγήσουν την αξία των ημικρατικών οργανισμών σε πολύ χαμηλές ή εξευτελιστικές τιμές. Διατύπωσε επίσης ανησυχίες που άπτονται θεμάτων ασφάλειας ιδιαίτερα για την ύψιστη σημασία που έχουν οι τηλεπικοινωνίες και η παροχή ηλεκτρισμού.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε ο Επίτροπος για την πρόταση που κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών στον Υπουργό Οικονομικών για εξεύρεση του ποσού το οποίο ανάλαβε, μέσα από το μνημόνιο να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις, με εισαγωγή στρατηγικών επενδυτών στους ημικρατικούς.

Πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θέλει το κράτος να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών.
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η όλη διαδικασία από τη στιγμή που θα διέπεται από διαφάνεια θα κριθεί από το όφελος που θα αποδώσει στον τόπο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τόσο η Συμμαχία όσο και ο Επίτροπος πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός στους ημικρατικούς οργανισμούς έγκαιρα, που θα συμβάλουν ώστε να ανεβεί η πραγματική αξία των οργανισμών, πριν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο  κ. Ηροδότου αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε  τον κ. Λιλλήκα για τη διαδικασία που θα προωθήσει προς υλοποίηση του έργου που του έχει ανατεθεί με βάση την κυπριακή νομοθεσία, η οποία έχει ψηφιστεί για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Επίτροπος αναφέροντας ότι με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας διεξήχθη ενδιαφέρουσα συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, πρόσθεσε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και οι εισηγήσεις, οι οποίες θα αναλυθούν με τους Συμβούλους που θα μετακληθούν.

Ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει διαφάνεια και τακτική ενημέρωση για τη διαδικασία.
Πρόσθεσε ότι θα εξετάσουμε τα θέματα που ηγέρθησαν από τον κ. Λιλλήκα  και θα επανέλθουμε.

Σχολιάζοντας την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο λαό πως σε όποιο οργανισμό ανακατευτούν Σύμβουλοι αυτό βουλιάζει, ο κ. Λιλλήκας παρατήρησε ότι δεν φταίνε οι σύμβουλοι.
Πρόσθεσε ότι οι σύμβουλοι στις Κυπριακές Αερογραμμές έκαναν πάρα πολύ καλή μελέτη για την αναδιάρθρωση. Ανέφερε ότι η ευθύνη βαραίνει τις διοικήσεις ή και την ίδια την κυβέρνηση που δεν υλοποίησαν τη μελέτη αναδιάρθρωσης των ΚΑ.

Συμπλήρωσε ότι οι σύμβουλοι έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Ο κ. Ηροδότου πρόσθεσε για να λειτουργούν σωστά οι διαδικασίες και να λαμβάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τους συμβούλους, είναι σημαντικό να προσδιορίζουμε σωστά τη δουλειά τους, να την παρακολουθούμε, να λαμβάνουμε υπόψη της εισηγήσεις τους και όχι τυφλά και να έχουμε τη δυνατότητα αξιολόγησης αυτών που μας προτείνουν.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι υπήρξε σύμβουλος και θα μεταφέρει τις εμπειρίες του μέσω της μονάδας για αξιοποίηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού