Υπ. Εργασίας: Επιπλέον 41 εκ. για κοινωνικές παροχές

Αυξημένες δαπάνες κατά €41 εκ. για τις κοινωνικές παροχές προβλέπει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2015, όπως ανέφερε η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για την επόμενη χρονιά ανέρχεται σε €916,7 εκ. σε σύγκριση με €885,8 εκ. το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση €31 εκ. ή 4%.

Η Υπουργός ανέφερε ότι το 92% του προϋπολογισμού, δηλαδή €843 εκ., αφορούν τις κοινωνικές παροχές, οι οποίες είναι αυξημένες κατά €41 εκ., σημειώνοντας πως “είναι σημαντικό το ότι στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης υπάρχει αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες”.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η αύξηση οφείλεται και στην εισαγωγή του ΕΕΕ, για το οποίο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ποσό €208 εκ., έναντι €160 εκ. που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2014 για το δημόσιο βοήθημα.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε απόφαση της Κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο που θα τροποποιεί τη νομοθεσία ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν το ΕΕΕ αναδρομικά, 30 μέρες μετά την κατάθεση της αίτησης τους και όχι από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης τους. Το σχετικό νομοσχέδιο, είπε, θα κατατεθεί την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την Υπουργό από τον Ιούλιο που υποβλήθηκαν οι αιτήσεις μέχρι σήμερα, έχει καταβληθεί ΕΕΕ σε 2000 δικαιούχους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι “δεν θα μείνει κάποιος χωρίς ΕΕΕ τα Χριστούγεννα”.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για καθυστέρηση στην καταβολή του ΕΕΕ, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως “δεν είναι καθόλου σωστό να προχωρούμε σε εγκρίσεις αιτήσεων μόνο και μόνο υπό το βάρος των πιέσεων”, σημειώνοντας ότι “έχουμε καθήκον να ελέγξουμε περιουσιακά στοιχεία”.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου 2,5 χιλιάδες λήπτες δημοσίου βοηθήματος, επιθυμούν να μην υποβάλουν αίτηση για ΕΕΕ, είτε επειδή βρήκαν δουλειά, είτε επειδή δεν θέλουν το Υπουργείο να ελέγξει την οικονομική τους κατάσταση και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Υπουργός είπε ότι από τις 12 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν υπέβαλαν αίτηση για ΕΕΕ κατά την πρώτη προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μόνο 300 το έπραξαν όταν δόθηκε η παράταση.

Ανέφερε μάλιστα ότι “κατά την εξέταση των αιτήσεων βρήκαμε περιπτώσεις με καταθέσεις 200-300 χιλ ευρώ που δεν είχαν δηλωθεί στην αίτηση ή περιπτώσεις με ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι ενός εκατομμυρίου ή πολυκατοικίες με διαμερίσματα που ενοικιάζονταν και δεν είχαν δηλωθεί τα ενοίκια στα αρμόδια τμήματα”.

Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου περιλαμβάνονται €80 εκ. για το σχέδιο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, €115 εκ. για το επίδομα τέκνου, €19 εκ. για το ταμείο ανακούφισης παθόντων, €86 εκ. για την κοινωνική σύνταξη και το συμπλήρωμα κατώτατης σύνταξης.

“Δεν θα μπορούσε να ήταν αναπτυξιακός” ο προϋπολογισμός
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας “δεν θα μπορούσε να ήταν αναπτυξιακός. Δεν είναι το αρμόδιο Υπουργείο για ανάπτυξη”.

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου είναι ύψους €22,6 εκ., σε σύγκριση με €28 το 2014, παρουσιάζοντας μείωση €5,4 εκ. ή 19%.

Οι μειώσεις οφείλονται στην ολοκλήρωση μέσα στο 2014 των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, αφού οι πιστώσεις για τα νέα έργα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 δεν περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου, αλλά, σε συγκεντρωτικό κονδύλι της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι τα σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο δεν είναι αναπτυξιακά, όμως το Υπουργείο “έχει καθήκον να βοηθήσει τον κόσμο να βγει από την απομόνωση”.

“Δεν είναι τα €500 ευρώ, είναι η κοινωνικοποίηση και η ένταξη στην αγορά εργασίας”, υπέδειξε.

Όπως ανέφερε, με βάση στοιχεία το 40% των άνεργων νέων που εντάχθηκαν στο σχέδιο εξάμηνης πρακτικής εξάσκησης, έχει προσληφθεί.

Οι προσπάθειες για μείωση της ανεργίας είναι συνεχείς, είπε.

Άρση επιβαρύνσεων στην ακίνητη ιδιοκτησία
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου συμφώνησε πως θα πρέπει να αρθούν οι επιβαρύνσεις -γνωστές ως μέμο- σε ακίνητες ιδιοκτησίες ληπτών δημοσίου βοηθήματος.

“Αποδεικνύεται πόσο λανθασμένος είναι ο νόμος του δημοσίου βοηθήματος” είπε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι “γίνεται μελέτη για να απελευθερωθούν οι επιβαρύνσεις” σε κάποιες περιπτώσεις.

Σχέδιο συμβάσεων για αποπληρωμή οφειλών στο ΤΚΑ
Η Υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ειδικό σχέδιο στη βάση του οποίου όσοι οφείλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μπορούν υπογράφοντας σύμβαση με το κράτος (διευθυντή του Ταμείου) να αποπληρώνουν τις οφειλές τους με δόσεις. Το σχέδιο, που θα βασίζεται στο ελληνικό μοντέλο, θα δίνει κίνητρα στους οφειλέτες για την αποπληρωμή των οφειλών.

“Είμαστε υπόχρεοι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ” είπε η Υπουργός, σημειώνοντας πως το σχέδιο θα υποβοηθήσει στην καταβολή των οφειλών και την ίδια ώρα το Υπουργείο δεν θα προχωρεί σε ποινικές διώξεις και εκκαθαρίσεις εταιρειών.

“Είμαστε πολύ φειδωλοί στο να κλείνουμε επιχειρήσεις. Δεν είναι αυτή η λύση”, είπε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό.

Ευθύνη στο κράτος για τις υπερπληρωμές
Εκατομμύρια υπερπληρωμών καταγράφονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2012, είπε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, κάνοντας λόγο για “τεράστιο πρόβλημα που καταδεικνύει τη λανθασμένη διαχείριση των εσόδων και των δαπανών του κράτους”.

Οι υπερπληρωμές, είπε, οφείλονται σε λάθη του κράτους, αλλά και σε παραλείψεις των ίδιων των πολιτών.

Ταμεία Προνοίας
Οκτακόσια ταμεία προνοίας έχουν διαλυθεί και περίπου διακόσια έχουν επανασυσταθεί, είπε η Υπουργός, κάνοντας λόγο για “σοβαρό πρόβλημα”.

Όπως ανέφερε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών θα διοριστεί ομάδα που θα μελετήσει το θέμα ώστε να διασφαλίζεται πως όσοι ήταν μέλη των ταμείων προνοίας που διαλύθηκαν θα έχουν αξιοπρεπή σύνταξη.

Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να παρουσιάσει στοιχεία για τις θέσεις εργασίας το 2012, το 2013 και το 2014 και ποιοι οι στόχοι της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια.

Δεν μπορούμε πλέον να μιλούμε γενικά και αόριστα για τάσεις, αλλά πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα για θέσεις εργασίας, ανέφερε.

Αναμένουμε ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης θα πρέπει να επικεντρώνονται στο να δημιουργηθούν επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα αναμένει τα στοιχεία προτού τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε ότι το Υπουργείο Εργασίας καλείται μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες να αντιμετωπίσει τις πιο δυσάρεστες παρενέργειες της κρίσης και να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που χρειάζονται τη στήριξη του κράτους.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον η κυβέρνηση προσπαθεί να τροχοδρομήσει την εφαρμογή ενός εξαιρετικά φιλόδοξου κοινωνικού προγράμματος για αντιμετώπιση των προβλημάτων των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Το ΕΕΕ αποτελεί ελπίδα για τους συμπατριώτες μας που ψάχνουν δίχτυ προστασίας και για πρώτη φορά επιχειρείται να καλυφθούν επιδοματικά και οι μακροχρόνια άνεργοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι, είπε.

Ο κ. Νουρής σημείωσε ως εξαιρετικά σημαντική την απόφαση του Υπουργείου να καταθέσει συμπληρωματικό νομοσχέδιο για να καταβληθεί αναδρομικά το ΕΕΕ.

Είναι ξεκάθαρο, είπε, πως “οι δομές πρόνοιας του κράτους βρίσκονταν σε κατάσταση διάλυσης και σήμερα επιχειρείται αναστήλωση”.

Σημείωσε επίσης ως θετική την πρόθεση της κυβέρνησης για εισήγηση που θα μελετά την άρση της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των μέχρι πρότινος ληπτών δημοσίου βοηθήματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής ανέφερε πως στον προϋπολογισμό του Υπουργείου “αποτυπώνεται η αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης με συνέχιση των περικοπών στις κοινωνικές παροχές, €88 εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2013, τη στιγμή που οι δυσπραγούντες συμπολίτες μας έχουν αυξηθεί δραματικά”.

“Η επαναστατική αλλαγή -κατά την κυβέρνηση- της κοινωνικής πολιτικής, μέσω του ΕΕ καταδεικνύει το αντίθετο, ότι οι αιτητές και οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι από τους προηγούμενους λήπτες δημοσίου βοηθήματος” ανέφερε.

Ο κ. Φακοντής σημείωσε ότι παρουσιάζεται σημαντική καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων για ΕΕΕ, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ είχε ετοιμάσει πρόταση νόμου για τροποποίηση του νόμου ώστε για την πληρωμή του επιδόματος η ημερομηνία υποβολής, κι όχι η ημερομηνία εξέτασης, όπως προνοείται στο νόμο. Ωστόσο χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου να καταθέσει σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη “στρέβλωση” που υπάρχει στο νόμο.

“Η Κύπρος έχει μετατραπεί σε αρνητικό πρωταθλητή στην ΕΕ” είπε. Ανέφερε ότι οι νέοι μεταναστεύουν, η φτώχεια αυξάνεται, οι συνταξιούχοι έχουν απολέσει το 30% των εισοδημάτων τους και απουσιάζει στρατηγικός σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού της ανεργίας.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια “επίπλαστη, ψεύτικη εικόνα ότι είμαστε κοντά σε ένα νέο θαύμα” και κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει να ωραιοποιεί την κατάσταση και να τερματίσει την τυφλή υποταγή στους όρους του μνημονίου.

Η Βουλευτής ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως “οι αποκοπές στις κοινωνικές παροχές θα συνεχίσουν και το 2015”.

“Το ΕΕΕ, όπως είχαμε προειδοποιήσει, έχει καθυστέρηση με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες μέχρι το τέλος του χρόνου και τα Χριστούγεννα, να μην μπορέσουν να πάρουν του ΕΕΕ” εκτίμησε, προσθέτοντας πως “είναι σωστό να γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, αλλά δεν πρέπει να θυματοποιήσουμε τους πολλούς για τους λίγους, που πιθανόν να έχουν δώσει λανθασμένα στοιχεία στο Υπουργείο”.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε πως η κοινωνική σύνταξη βρίσκεται στον αέρα με δέκα εκατομμύρια λιγότερα και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα αναμένει τον κοινωνικό διάλογο που υποσχέθηκε η Υπουργός για να ακούσει τι σκέφτεται η κυβέρνηση για την κοινωνική σύνταξη.

“Δεν θα δεχτούμε τη θυματοποίηση των ανθρώπων που παίρνουν την κοινωνική σύνταξη” ανέφερε.

Αναφορικά με τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι “οι πανηγυρισμοί για τους 5 χιλιάδες ανέργους που θα κάνουν έξι μήνες εκπαίδευση για 500 ευρώ δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας” και κάλεσε την Κυβέρνηση να φέρει προγράμματα που να φέρνουν τους νέους άνεργους πίσω στην αγορά εργασίας.

Τόνισε, τέλος, ότι είναι αναγκαίο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να ασχοληθούν πλέον με τα κοινωνικά προβλήματα και τη νεανική παραβατικότητα από τη στιγμή που δεν υπάρχει σωφρονιστικό σύστημα για ανήλικους.

 

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα