Το μανιφέστο για το νέο μοντέλο ανάπτυξης

Το πολύ φιλόδοξο έργο της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για την Κύπρο ανέλαβε να διαμορφώσει ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και καθήκοντα  μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά  και την Αναπτυξιακή Μεταρρύθμιση ευρύτερα.

Έχοντας βάλει τα δημόσια οικονομικά σε ορθή πορεία και με τις τράπεζες να διαχειρίζονται σωστά τα τεστ αντοχής, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική χαρακτηρίζοντας την ως τον τρίτο πυλώνα αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Η πρώτη παρουσίαση του νέου μοντέλου ανάπτυξης έγινε ήδη και στους εκπροσώπους της τρόικας και βασίζεται τόσο σε υφιστάμενους βασικούς πυλώνες της οικονομίας όσο και σε ανερχόμενους.

Νέος τουρισμός

Η ομάδα που συνέστησε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω από διάφορα κρατικά τμήματα και υπουργεία, κάνει αρχή με τον τομέα του τουρισμού. Σε σχετική έκθεση που ετοιμάστηκε, αναφέρεται πως η στρατηγική πρέπει να κινηθεί προς την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού βιοτικού επιπέδου και εξειδικευμένου τουρισμού. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούν επενδύσεις σε μεγάλα ξενοδοχειακά έργα, ναυτικό τουρισμό, πολυτελή σπίτια για διακοπές κι άλλα.  Προτείνεται επίσης αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος και του ρυθμιστικού πλαισίου στους τομείς της διαμονής και της εστίασης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2015 διεξαγωγή μελέτης που θα περιλαμβάνει εξέταση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου ευρύτερα, του ρόλου του ΚΟΤ και την ανάγκη για καλύτερη διοίκηση και αξιοποίηση των οικονομικών πόρων. Δεύτερη μελέτη θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ξεκάθαρου οράματος για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού με την εισήγηση σχεδίου δράσης που θα αντικρίζει θέματα όπως η μείωση της εποχικότητας, η διαφοροποίηση των αγορών και προϊόντων κ.α.
Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και θέματα επικοινωνίας και μάρκετινγκ αλλά και διασύνδεσης όπως για παράδειγμα το θέμα των ανοικτών αιθέρων.

Και η γεωργία έχει το ρόλο της  

Μία σειρά δράσεων και μελετών θα θέσει στο μικροσκόπιο των αγροτικό τομέα στην ευρύτερη του έννοια. Επανακαθορισμός του μοντέλου παραγωγής, προώθησης της χρήσης συμβολαίων μεταξύ παραγωγού και αγοραστή προώθηση οικογενειακών επιχειρήσεων στον τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο. Η εκμετάλλευση του χαλουμιού, η δημιουργία Εθνικού Πιστοποιητικού Ποιότητας και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνονται επίσης  στις δράσεις.
 

Πράσινη ενέργεια

Η μελέτη διαβλέπει προοπτική της Κύπρου να καταστεί ως μία από τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προς αυτήν την κατεύθυνση προγραμματίζεται βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος μέσω υιοθέτησης νέου ενεργειακού μοντέλου, προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Φάρμακα με προοπτική

Ο τομέα της παραγωγής φαρμάκων, αν και δευτερεύων, εντούτοις έχει εξελιχθεί σημαντικά, όπως αναφέρεται, δημιουργώντας τεχνογνωσία και εκπέμποντας αξιοπιστία και μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα υπάρξει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους στον τομέα με στόχο τον καταρτισμό σχεδίου δράσης.

Επαγγελματικές Υπηρεσίες

Ο τομέα της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το νέο αναπτυξιακό μοντέλο αφού έδειξε τις αντοχές του μετά τα γεγονότα Μαρτίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το θέμα των επενδυτικών ταμείων ώστε η Κύπρος να καταστεί ανταγωνιστικός προορισμός. Γενικότερα, γίνεται αναφορά σε επέκταση των  συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, δημιουργίας ενός σώματος που θα χειρίζεται φορολογικά και νομικά θέματα. Σ’ αυτά τα πλαίσια, περιλαμβάνεται  η προώθηση της Κύπρου ως διεθνής επενδυτικός προορισμός αλλά και η επανεξέταση της ευρύτερης στρατηγικής του τομέα ώστε να μπουν στο τραπέζι εισηγήσεις και προτάσεις για βελτίωσή της.

Λειτουργική εκπαίδευση

Στόχο να δημιουργηθεί πιο ευέλικτο και με περισσότερες ικανότητες εργατικό δυναμικό περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις για τον τομέα της εκπαίδευσης ώστε αν παραστεί ανάγκη οι εργαζόμενοι να μπορούν να απορροφηθούν και σε άλλους τομείς εργασίας.

Έρευνα και καινοτομία

Στο πάντρεμα της καινοτομίας με την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα επικεντρώνονται οι αναφορές σε θέματα καινοτομίας και έρευνας θέλοντας παράλληλα το «πάντρεμα» των ερευνητικών δραστηριοτήτων με τον βιομηχανικό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Μεγάλα κατασκευαστικά έργα

Την άποψη ότι ο κατασκευαστικός τομέα θα πρέπει να ξεφύγει από την οικιστική ανάπτυξη και να στραφεί προς πιο μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις εκφράζει το νέο μοντέλο ανάπτυξης, συνδέοντας την άμεσα με την διαδικασία αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων, βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού και «έξυπνων κανονισμών» σε συναφή θέματα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα δημοσιεύει κάθε τρίμηνο έργα που προγραμματίζει για τα επόμενα δύο χρόνια και για τα οποία η χρηματοδότηση τους έχει συμφωνηθεί. Παράλληλα, θα στηριχθούν οι όποιες προσπάθειες για διεθνή επέκταση.

Να μπουν οι βάσεις

Η κυβέρνηση στοχεύει τουλάχιστον στο να θέσει τις βάσεις για επίτευξη ισορροπημένης ανάπτυξης των πιο πάνω τομέων. Γίνεται αντιληπτό πως τα όσα αναφέρονται και ακόμα περισσότερες δράσεις δεν θα γίνουν άμεσα ή συνολικά, ωστόσο, τέθηκε ο στόχος να ξεκινήσει σταδιακά η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Οι πιο πάνω τομείς μπορούν να ενισχυθούν και να στηριχθούν μέσω αύξησης της ανταγωνιστικότητας και υποβοήθησης των επενδύσεων, πάταξης της διαφθοράς και μεγαλύτερης διαφάνειας, αύξησης της επιχειρηματικότητας (start-ups), μέσω του λεγόμενου smart regulation και ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω έχει ήδη διεξάγει σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς κάθε τομέα ενώ με βάση τους πυλώνες που παρουσίασε το InBusinessNews, η διαβούλευση θα συνεχιστεί για βελτιστοποίηση των δράσεων που θα ληφθούν.
 

 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή