Η Ελεγκτική Υπηρεσία δίνει outsource τον έλεγχο κοινοτήτων

Στην ανάθεση υπηρεσιών οικονομικού ελέγχου προχωρεί η Ελεγκτική Υπηρεσία σε μια προσπάθεια  να αποσυμφορηθεί ο φόρτος εργασίας που έχει συσσωρευτεί, ειδικότερα για τον έλεγχο των οικονομικών λογαριασμών των κοινοτήτων.

«Η ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα είναι μονόδρομος», δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής της Υπηρεσίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τον προϋπολογισμό του Γραφείου του.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η αρχή θα γίνει με τον έλεγχο των βιβλίων των κοινοτήτων όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι ήδη ετοιμάζονται τα έγγραφα του διαγωνισμού, ο οποίος θα προκηρυχθεί εντός Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε, από τις 350 συνολικά κοινότητες, οι 250 ετοίμασαν λογαριασμούς εδώ και χρόνια, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί λόγω υποστελέχωσης της υπηρεσίας. Πρόκειται, όπως είπε, για έναν έλεγχο που πάει μέχρι και οκτώ χρόνια πίσω.

Επεσήμανε πως η ανάθεση του ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα δεν θα συνεπάγεται επιπλέον έξοδα για το κράτος, καθώς οι ελεγχόμενοι θα καταβάλουν τα έξοδα του ελέγχου.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία σκοπεύει να αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα τον έλεγχο οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, εκτός του κεντρικού κράτους. Είπε πως για τους μεγάλους οργανισμούς η Ελεγκτική Υπηρεσία θα διατηρήσει το διαχειριστικό έλεγχο και θα αναθέσει τον οικονομικό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα.

Σημείωσε δε πως τα έγγραφα του διαγωνισμού θα καταρτιστούν κατά τρόπο που να επιτρέψει σε περίπου 80 με 100 ελεγκτικά γραφεία να υποβάλλουν προσφορά και όχι μόνον οι μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι.

Τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, όσο ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ήγειραν θέμα κατά πόσον οι κοινότητες θα μπορούν να καταβάλουν τα έξοδα του ελέγχου την ώρα που ήδη τα έσοδά τους είναι μειωμένα. Απαντώντας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το Γραφείο του ήδη χρεώνει τον έλεγχο, όπως το κάνει αυτό σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, προσθέτοντας πως ήδη οι κοινότητες πλήρωσαν υπηρεσίες για τον καταρτισμό των βιβλίων τους.

Ανέφερε ενδεικτικά πως ο κάθε ετήσιος έλεγχος χρεώνεται γύρω στα €800 και ως εκ τούτου αν ο έλεγχος πηγαίνει οκτώ χρόνια πίσω τότε το συνολικό κόστος θα είναι γύρω στα €6.500 για κάθε χωριό.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως θα αναθέσει σε εξωτερικό ελεγκτικό γραφείο και τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του Γραφείου του.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι προκύπτουν και προβλήματα στον οικονομικό έλεγχο των κοινοτήτων, καθώς κοινοτάρχες που αποχωρούσαν από τη θέση έπαιρναν τα βιβλία μαζί τους, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σημείωσε πως υπάρχουν υποθέσεις ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά κάποιοι από τους κοινοτάρχες υποστηρίζουν πως μπήκε διαρρήκτης στα γραφεία της κοινότητας και έκλεψε τα βιβλία.

Έλεγχος Κεντρικής Τράπεζας
Ερωτηθείς για την Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το Γραφείο ελέγχει την Κεντρική Τράπεζα μέχρις ενός βαθμού, αφού απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο έλεγχος σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά το ευρωσύστημα.

Τονίζουμε την ανάγκη για έλεγχο της ΚΤΚ. Βρήκαμε ενδιαφέροντα στοιχεία σε ό,τι αφορά την ΚΤΚ, είπε.

Σημείωσε εξάλλου ότι το θέμα του ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών θεωρείται μείζον ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, αφού πολλές εθνικές ελεγκτικές υπηρεσίες ήγειραν το ίδιο θέμα, αλλά προσκρούουν στην άρνηση της ΕΚΤ.

Όπως είπε η κατάσταση ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί ενόψει και της ανάληψης του εποπτικού ελέγχου των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ.

Οικονομική ανεξαρτησία Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ήγειρε το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας του Γραφείου, δηλαδή να μην χρειάζεται ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας να ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών, έναν οργανισμό τον οποίο ο ίδιος ελέγχει. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Βουλής, αφού το θέμα αφορά συνταγματική τροποποίηση και μπορεί να συνδυαστεί με το αίτημα του Κοινοβουλίου για οικονομική ανεξαρτησία.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η ετήσια έκθεση του Γραφείου του για το 2013 αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ θα γίνεται προσπάθεια να υποβάλλεται νωρίτερα.

Σε σχέση με το θέμα της συμμόρφωσης των οργανισμών στις παρατηρήσεις του, είπε ότι θα ενημερώνονται η Βουλή όταν υπάρχει διαφορά μεταξύ της ελεγκτικής υπηρεσίας και του οργανισμού. Σημείωσε ότι στο νόμο ομπρέλα (περί δημοσιονομικής ευθύνης) περιλαμβάνεται πρόνοια όπως οι κρατικοί οργανισμοί μαζί με τους προϋπολογισμούς τους υποβάλλουν και έκθεση συμμόρφωσης.

Ο προϋπολογισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2015 προνοεί δαπάνες €5,5 εκατομμυρίων σε σύγκριση με €5,7 εκ. Το 2014, παρουσιάζοντας μείωση 3,5%. Η σημαντικότερο αύξηση αφορά το κονδύλι για αγορά υπηρεσιών το οποίο από €89.000 εκτοξεύεται στις €200.000, μια αύξηση που αποδίδεται στην κάλυψη μέρος των εργασιών του  γραφείου λόγω υποστελέχωσης.

Εξάλλου, στον προϋπολογισμό περιλήφθηκε κονδύλι ύψους €15.000 για εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στα γραφεία του, στη βάση εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας.

 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων