Εurostat: Χαμηλότερος ο ρυθμός του πληθωρισμού

Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε επιβράδυνση τον Αύγουστο στην Κύπρο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μικρή άνοδο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013 (0,1%), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Κύπρο κυμάνθηκε στο 0,8% από 0,9% τον Ιούλιο. Στην Ελλάδα από -0,8% τον Ιούλιο αυξήθηκε τον Αύγουστο στο -0,2%, αλλά παρέμεινε με αρνητικό πρόσημο.
 

Ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 0,4% (αμετάβλητος), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 1,3%. Αμετάβλητος παρέμεινε και στην ΕΕ στο 0,5%.

 Οι χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Ισπανία (-0,5%), η Ελλάδα (-0,2%), η Ιταλία (-0,2%), η Σλοβακία (-0,2%) και η Εσθονία (-0,2%).Τα ψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (+1,5%), στη Φινλανδία (+1,2) και στη Μάλτα (+0,8%), στην Κύπρο (+0,8%) και τη Γερμανία (+0,8%).

 Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό ήταν σε ετήσια βάση (Αύγουστος 2014/Αύγουστος 2013) οι εξής: ενέργεια συνολική -1,1%, ενοίκια +1,3%, φρούτα -8,5%, εστιατόρια-καφέ +1,5%, τηλεπικοινωνίες -3,3%, καύσιμα κίνησης -2,9%.

 Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Αύγουστο στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν το εξής: Ισπανία -0,5%, Ελλάδα -0,2%, Σλοβακία -0,2%, Εσθονία -0,2%, Ιταλία -0,2%, Πορτογαλία -0,1%, Σλοβενία 0,0%, Βέλγιο +0,4%, Ολλανδία +0,4%, Γαλλία +0,5%, Ιρλανδία +0,6%, Λουξεμβούργο +0,7%, Γερμανία +0,8%, Κύπρος +0,8%, Λετονία +0,8%, Μάλτα +0,8%, Φινλανδία +1,2%, Αυστρία +1,5%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο