Powered by

Εurostat: Χαμηλότερος ο ρυθμός του πληθωρισμού

Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε επιβράδυνση τον Αύγουστο στην Κύπρο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μικρή άνοδο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013 (0,1%), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Κύπρο κυμάνθηκε στο 0,8% από 0,9% τον Ιούλιο. Στην Ελλάδα από -0,8% τον Ιούλιο αυξήθηκε τον Αύγουστο στο -0,2%, αλλά παρέμεινε με αρνητικό πρόσημο.
 

Ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 0,4% (αμετάβλητος), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 1,3%. Αμετάβλητος παρέμεινε και στην ΕΕ στο 0,5%.

 Οι χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Ισπανία (-0,5%), η Ελλάδα (-0,2%), η Ιταλία (-0,2%), η Σλοβακία (-0,2%) και η Εσθονία (-0,2%).Τα ψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (+1,5%), στη Φινλανδία (+1,2) και στη Μάλτα (+0,8%), στην Κύπρο (+0,8%) και τη Γερμανία (+0,8%).

 Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό ήταν σε ετήσια βάση (Αύγουστος 2014/Αύγουστος 2013) οι εξής: ενέργεια συνολική -1,1%, ενοίκια +1,3%, φρούτα -8,5%, εστιατόρια-καφέ +1,5%, τηλεπικοινωνίες -3,3%, καύσιμα κίνησης -2,9%.

 Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Αύγουστο στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν το εξής: Ισπανία -0,5%, Ελλάδα -0,2%, Σλοβακία -0,2%, Εσθονία -0,2%, Ιταλία -0,2%, Πορτογαλία -0,1%, Σλοβενία 0,0%, Βέλγιο +0,4%, Ολλανδία +0,4%, Γαλλία +0,5%, Ιρλανδία +0,6%, Λουξεμβούργο +0,7%, Γερμανία +0,8%, Κύπρος +0,8%, Λετονία +0,8%, Μάλτα +0,8%, Φινλανδία +1,2%, Αυστρία +1,5%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ