Κατάλογος με πιθανά έργα στη Νεκρή Ζώνη

Στην Κωνσταντινούπολη διεξήχθη η δεύτερη συνάντηση του Οικονομικού Φόρουμ της Λευκωσίας το οποίο συστάθηκε στις 2 Ιουνίου 2014 στη Λευκωσία. Τα ιδρυτικά του μέλη, είναι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και η Ένωση των Επιμελητηρίων Τουρκίας.

Το Φόρουμ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να στηρίξει τη συνεχιζόμενη πολιτική διαδικασία  που έχουν επαναρχίσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας το Φόρουμ αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη του πρωταρχικού του στόχου που είναι η ενίσχυση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Στη δεύτερη συνάντηση τους, τα μέλη του Φόρουμ πρότειναν ένα κατάλογο πιθανών έργων για να μετατρέψουν τη Νεκρή Ζώνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων από ζώνη διαίρεσης σε ζώνη ενότητας.
Τα επόμενα βήματα του Φόρουμ είναι να καταλήξει σε μια σειρά προτεραιοτήτων από τις ιδέες που αναφέρθηκαν και να διαμορφώσουν συγκεκριμένα έργα που να μπορούν να υλοποιηθούν όπως:

1.    Η ίδρυση ενός Δικαστηρίου Διαιτησίας για επίλυση εμπορικών διαφορών που δυνατόν να προκύψουν μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο κοινοτήτων.  Ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα μέρη θα συναντηθεί εντός 30 ημερών για να ετοιμάσουν και παρουσιάσουν ένα κοινό συμφωνημένο προσχέδιο στο Φόρουμ. Το Φόρουμ θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα εμπλοκής αξιόπιστων τρίτων μερών στην προσπάθεια αυτή.
2.    Η σύσταση εκκολαπτηρίου επιχειρήσεων που θα φιλοξενεί και θα καταστεί δυνατή την ανάπτυξη υποσχόμενων επιχειρηματιών από τις δύο κοινότητες. Ομάδα εργασίας από εμπειρογνώμονες όλων των μερών θα συναντηθεί εντός 30 ημερών στις Βρυξέλλες για διαμόρφωση σχετικού οδικού χάρτη.
3.    Η διοργάνωση ενός διήμερου εκκίνησης επιχειρήσεων για να φέρει μαζί νεαρούς επιχειρηματίες από τις δύο κοινότητες. Η εκδήλωση θα διοργανωθεί από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από ένα εκπρόσωπο από κάθε μέλος του Φόρουμ και σχετική πρόταση θα υποβληθεί στο Φόρουμ εντός 30 ημερών.
4.    Η προώθηση της σύστασης ενός Κοινού Σώματος Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο νησί. Όταν προκύπτουν καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες παρόμοιες, οι δύο κοινότητες υποφέρουν τα μέγιστα λόγω της έλλειψης συνεργασίας. Για την προστασία της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων το Φόρουμ αποφάσισε να πρωτοπορήσει στη δημιουργία τέτοιου σώματος διαχείρισης.
5.    Η ετοιμασία μελέτης σκοπιμότητας για πιθανή διενέργεια κοινών επενδύσεων από τους επιχειρηματίες των δύο κοινοτήτων.

Η επόμενη συνάντηση του Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Δεκέμβριο.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους