Θα επηρεαστούν 13.5 εκ. ευρώ εξαγωγές από το εμπάργκο

Πλήγμα 13,5 εκ. ευρώ θα επέλθει στην κυπριακή οικονομία από το εμπάργκο Ρωσίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, θα επηρεαστούν κυπριακά αγροτικά προιόντα που επρόκειτο να εξαχθούν στη Ρωσία. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με ανακοίνωσή του, καθησυχάζει αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. 

"Έχουμε πλήρη εικόνα για τα προϊόντα, τα οποία η Ρωσική Κυβέρνηση έχει τοποθετήσει στον κατάλογο απαγόρευσης εισαγωγής από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. 

 Τα Υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου παρακολουθούν στενά το θέμα από την πρώτη στιγμή και βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονισμό.

 Ο κατάλογος περιλαμβάνει 52 κατηγορίες προϊόντων. Όσον αφορά τις κυπριακές εξαγωγές, με βάση τα δεδομένα του  2013 αναμένεται να επηρεαστούν κυρίως κάποια εσπεριδοειδή/μαντόρες (10.764 εκ.) και σε μικρότερο βαθμό ιχθυοκαλλιέργειες (1.474 εκ.), λαχανικά (627 χιλ.), γαλακτοκομικά/χαλούμι (175 χιλ.) και φρούτα (147 χιλ.). Ο συνολικός όγκος εξαγωγών που επηρεάζεται ανέρχεται στις 13.520 εκ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι λόγω μειωμένης παραγωγής φέτος, οι προς εξαγωγή ποσότητες και άρα ο συνολικός όγκος θα ήταν μικρότερος.

Οι διπλωματικές Αρχές και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους είναι σε επικοινωνία και με τη ρωσική πλευρά. Υπάρχει θετικό κλίμα στις επαφές και συζητούμε με τη ρωσική πλευρά τρόπους μείωσης της επίδρασης των ρωσικών αντιμέτρων στην Κύπρο, δεδομένων των πολύ φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

Λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη ότι η περίοδος εξαγωγών δεν έχει ακόμα αρχίσει και υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα αναζήτησης άλλων αγορών, η όλη κατάσταση κρίνεται ως σοβαρή, αλλά διαχειρίσιμη.  Αναμένουμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα παρόντα αντίμετρα επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τις χώρες της ΕΕ".

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζει η Ρωσική πρεσβεία τις ανησυχίες της Κύπρου

 

Δειτε Επισης

Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών