Εκατομμύρια στον κρατικό κορβανά από τα νοσοκομεία

Αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία του κράτους από την 1η Αυγούστου 2013 – ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία το τροποποιημένο σύστημα υγείας με πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία - μέχρι την 1η Αυγούστου 2014.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η οικονομική κατάσταση εσόδων για το πρώτο έτος εφαρμογής του συστήματος, έχει τεθεί ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών για μελέτη και αξιολόγηση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων και των πρώην δημοσίων υπαλλήλων συνταξιούχων, η ετήσια συνεισφορά υπολογίζεται πέραν των 24 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από την εισφορά αποκοπής 1,5% από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους πρώην δημόσιους υπαλλήλους συνταξιούχους - που περιλαμβάνει και τις εισφορές για τον 13ο μισθό – συλλέγεται κάθε μήνα ένα ποσό της τάξης των 2 εκ. ευρώ.

Οπως είναι γνωστό, με βάση το τροποποιημένο σύστημα υγείας που τέθηκε από την 1η Αυγούστου 2013, όλοι οι δικαιούχοι ασθενείς που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτηρίων καταβάλλουν το ποσό των 3 ευρώ για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και το ποσό των 6 ευρώ για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.

Επιπρόσθετα, καταβάλλουν το τέλος των 0,50 σεντ για κάθε χορηγούμενο φάρμακο και για κάθε εργαστηριακή εξέταση, με μέγιστη δυνατή χρέωση τα 10 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων ή ανά έντυπο παραπομπής εργαστηριακών εξετάσεων αντίστοιχα. Οι ασθενείς καταβάλλουν επίσης 10 ευρώ για επίσκεψη τους στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Μόνο για τους πρώτους πέντε μήνες – από 1η Αυγούστου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 – από το τέλος των 10 ευρώ στις Πρώτες Βοήθειες και το τέλος για αναλύσεις και φάρμακα συγκεντρώθηκαν πέραν των 3 εκ. ευρώ έσοδα.
Τα συνολικά έσοδα από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του 2013 ήταν περίπου € 11,5 εκατ., ενώ το 2012 και το 2011 τα ποσά ήταν περίπου 8 εκατ. και 7,5 εκ. αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης