Πυρετός επαφών Χάσικου και Χάρη

Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εσωτερικών, συνεχίζοντας την Τετάρτη τις επαφές τους με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το επίμαχο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, θα έχουν χωριστές συναντήσεις με ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών, που ήδη έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο. 

Το ΑΚΕΛ, δια του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Σταύρου Ευαγόρου, έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς διαφωνεί τόσο με την ουσία όσο και με τη φιλοσοφία του. Παράλληλα θα επαναφέρει για ψήφιση στη Βουλή την πρόταση νόμου ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ που αφορά στην προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, καθώς και άλλες προτάσεις που προνοούν ελαφρύνσεις για τους οφειλέτες.
Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί με πρόνοιες, αλλά και στοχεύσεις του νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που προνοεί μαζικές εκποιήσεις» και από το οποίο «κινδυνεύουν και επηρεάζονται οι κυπριακές οικογένειες».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, έχει δηλώσει ότι η Συμμαχία θα αναλάβει πρωτοβουλία για συνεργασία με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο την κατάθεση κοινού εγγράφου τροπολογιών “για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, αλλά και τα δικαιώματα του πολίτη από την καταχρηστική άσκηση εξουσίας που επιχειρεί η Κυβέρνηση”. Ανέφερε επίσης ότι η Συμμαχία θα καταθέσει τροπολογία, η οποία θα απαγορεύει ρητά τη δυνατότητα μεταφοράς δανείων σε τρίτο πρόσωπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κύκλος επαφών με τα κόμματα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 7 Αυγούστου με συνάντηση ανάμεσα στους δύο Υπουργούς και το ΕΥΡΩΚΟ, στις 16.00. Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης έχει δηλώσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ως έχει, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι τα πράγματα για την οικονομία θα είναι πολύ πιο χειρότερα σε περίπτωση που περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από το να μην πάρουμε την επόμενη δόση από την Τρόικα. Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι το ΕΥΡΩΚΟ ετοίμασε σειρά εισηγήσεων για βελτίωση του νομοσχεδίου.


Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι δύο Υπουργοί είδαν το ΔΗΣΥ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους. Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τρεις εισηγήσεις που περιγράφουν την πολιτική κατεύθυνση του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πρόδρομο Προδρόμου. Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ εισηγείται: πρώτον, πριν οποιαδήποτε εκποίηση να διασφαλιστεί ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας, δεύτερον με την εκποίηση η υποχρέωση των δανειοληπτών να ολοκληρώνεται και να μην τίθεται θέμα πρόσθετων απαιτήσεων και τρίτον οι αξίες των ακινήτων να θεωρούνται αυτές πάνω στις οποίες το κράτος επιβάλλει φορολογία.

Τη  Δευτέρα 4 Αυγούστου, μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών με την ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει. Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι υπάρχουν τρεις άξονες στη βάση των οποίων θα πρέπει να κινηθεί η τροποποίηση του νομοσχεδίου, και οι οποίοι αφορούν την ανάγκη να υπάρξουν διασφαλίσεις ότι δεν θα προκύψουν μαζικές εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών, τον καθορισμό ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφευχθεί απότομη κατάρρευση των τιμών των ακινήτων και τη δημιουργία, εκ των προτέρων, νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στη δική τους συνάντηση με τους δύο Υπουργούς, οι Οικολόγοι ζήτησαν πρώτον, ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου, δεύτερον, ταυτόχρονη ψήφιση ολόκληρου του πλαισίου, που να περιλαμβάνει και την αφερεγγυότητα και την προστασία της πρώτης κατοικίας και τρίτον, συζήτηση για τον ορισμό του μη εξυπηρετούμενου δανείου. “Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο ως έχει δεν μπορεί επ` ουδενί να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής” είπε ο ΓΓ των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Η Τρόικα έχει ζητήσει, σύμφωνα με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, να έχει καθημερινή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις και τον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Στο μεταξύ, μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο προανήγγειλαν ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και Κίνηση κατά των εκποιήσεων. Στην κινητοποίηση, η οποία αναμένεται ότι θα κορυφωθεί με μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν οι περίπου 20 οργανώσεις της πλατφόρμας “η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί”.

Για τη συζήτηση του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών στις 11 Αυγούστου, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. Στόχος είναι η έγκριση του νομοσχεδίου περί τα τέλη Αυγούστου. Η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα