Μεταρρύθμιση της ΤΑ στη βάση δευτεροβάθμιου οργάνου

Στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση της δημιουργίας δευτεροβάθμιου οργάνου συμφώνησε η Κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός Σωκράτης Χάσικος. Σε δηλώσεις με αφορμή τη συνάντηση λειτουργών του ΥΠΕΣ με την Τρόικα, για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι μετά τη συμφωνία αυτή το ΥΠΕΣ έχει στη διάθεσή του περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε σχέση με τις αρμοδιότητες του οργάνου αυτού.

«Μετά και από τη συνάντηση λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών με την Τρόικα, για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το Σχέδιο Προγράμματος Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση δημιουργίας δευτεροβαθμίου οργάνου έχει εγκριθεί», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χάσικος.

Όπως είπε, συμφωνήθηκε επίσης με την Τρόικα όπως ο Υπουργός Εσωτερικών διαβουλευτεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να παραμείνουν στο πρωτοβάθμιο επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Συμπλήρωσε δε πως στόχος του ΥΠΕΣ ήταν πάντα η διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.

«Εστιάσαμε και εστιάζουμε στο τι πραγματικά συμφέρει στον Κύπριο φορολογούμενο, στον πολίτη,» είπε, διευκρινίζοντας πως  «ο στόχος είναι να επιτευχθούν όχι μόνο εξοικονομήσεις στα πλαίσια των συνεργειών που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του δευτεροβαθμίου οργάνου, αλλά την ίδια στιγμή και αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα παρέχονται από αυτό το όργανο». «Αυτό ακριβώς συμφωνήσαμε με την Τρόικα, η οποία θα αναμένει τον κατάλογο με τις υπηρεσίες που θα συμφωνηθούν, καθώς και τη σχετική τεκμηρίωση», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χάσικος διαμήνυσε ότι «όλοι πρέπει να δώσουν (εξουσίες/αρμοδιότητες) στο δευτεροβάθμιο όργανο, μη εξαιρουμένης και της Κυβέρνησης, των Επαρχιακών Διοικήσεων. Διότι, ακριβώς, εκείνο που επιχειρείται είναι αναδιάρθρωση, μεταρρύθμιση, όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του Κράτους ευρύτερα», όπως είπε.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαλόγου, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους, όπως αυτό είχε τεθεί από την αρχή. «Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ψηφιστεί νόμος, που θα πρέπει να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα πρέπει να το έχει ψηφίσει», είπε, προσθέτοντας πως στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων εκεί και όπου χρειάζεται με την Τρόικα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χάσικος χαρακτήρισε το στόχο της μείωσης του αριθμού των τίτλων που εκκρεμούν στο Κτηματολόγιο στις 2.000 ως άλλη μια κορυφαία μνημονιακή υποχρέωση. «Αφού (το Κτηματολόγιο) έχει περατώσει μέσα από μια γιγαντιαία προσπάθεια την επανεκτίμηση των περιουσιών, τώρα ακριβώς πάμε στην άλλη υποχρέωση, κορυφαία μνημονιακή υποχρέωση που είναι έκδοση των τίτλων. Θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν παραμείνει μόνο 2.000 τίτλοι σε εκκρεμότητα», ανέφερε ο κ. Χάσικος, προσθέτοντας πως το Κτηματολόγιο οργανώνεται «και κατά τον ίδιο επιτυχή τρόπο πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε και στο θέμα των τίτλων». Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι ο χρόνος δεν είναι πολύς, αφού το Κτηματολόγιο έχει ένα εξάμηνο στη διάθεσή του να ολοκληρώσει το έργο αυτό.«Άρα ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει εντός έξι μηνών», κατέληξε.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χάσικος διατύπωσε την εκτίμηση ότι Κυβέρνηση και Τρόικα θα τα βρουν εντός των επόμενων ημερών για τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50%, που αποτελεί διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η Τρόικα θέτει ως προϋπόθεση το να μην επηρεάζονται τα δημόσια οικονομικά. «Είναι ένα από τα θέματα που συζητούμε με την Τρόικα, διότι ως γνωστόν ο δανειστής θέλει να γνωρίζει ότι μέσα από συμπεριφορές, πράξεις ή παραλείψεις κυβερνητικές δεν επηρεάζονται τα οικονομικά και δη τα εισοδήματα του κράτους. Άρα λοιπόν αναμένω ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε κατάληξη και επί αυτού, δηλαδή να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μείωση 50% των τελών», ανέφερε ο κ. Χάσικος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΥΠΕΣ είπε ότι η Κυβέρνηση θα παραθέσει στην Τρόικα «στοιχεία που κατά την κρίση μας δικαιολογούν τη μείωση αφενός και αφετέρου επισπεύδουν και τη διαδικασία έκδοσης τίτλων». «Έχω την εντύπωση ότι θα πείσουμε», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη