Προαπαιτούμενο οι εκποιήσεις

Η Τρόικα φαίνεται να θέτει ως προϋπόθεση την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, ώστε να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου, όπως προέκυψε σε συνάντηση των επικεφαλής της αντιπροσωπείας στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης μετά τη συνάντηση, η Τρόικα θεωρεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία και οι επικεφαλής της Τρόικας διεμήνυσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση αν δεν περάσει η νομοθεσία τις ερχόμενες μέρες, εντός δηλαδή του Ιουλίου.

Είπε επίσης ότι διαπιστώθηκε ότι ενδεχομένως να υπάρχει πρόθεση της Τρόικας να δεχτεί να περάσει η σχετική νομοθεσία περί εκποιήσεων τώρα, αλλά να αφεθεί προσωρινά εκτός νομοθεσίας το θέμα της πρώτης κατοικίας.

«Διαπιστώσαμε ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια  πρόθεση να συζητηθεί η νομοθεσία περί εκποιήσεων τώρα, αλλά να αφεθεί εκτός νομοθεσίας,  προς το παρών, το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και να αντιμετωπιστεί σε ευθετότερο χρόνο, ενδεχομένως μέχρι τέλος του χρόνου με την νομοθεσία περί αφερεγγυότητας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτή θα ήταν μια βάση για συζήτηση του θέματος στη βουλή για την ΕΔΕΚ, εν αναμονή των απόψεων και εισηγήσεων της Κυβέρνησης για το θέμα. Ο κ. Νικολαΐδης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, την προσέγγιση από την Τρόικα ότι θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια διευθέτηση, δηλαδή να ισχύσει η νομοθεσία, αφήνοντας έξω περιουσίες που αφορούν πρώτη κατοικία.

Η ΕΔΕΚ είπε ο κ. Νικολαΐδης τόνισε στην Τρόικα ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με την κοινωνική σταθερότητα δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουν την οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά διαδικασίες εκποίησης, εκτός αν διασφαλιστεί ότι θα διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν τουλάχιστον την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είπε στην Τρόικα ότι παρά τις επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά την υλοποίηση των προνοιών του μνημονίου, το κόμμα συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, την ανεργία, την αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για εξασφάλιση ρευστότητας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ τόνισε εκ νέου, ότι η ανάπτυξη είναι εκ των ων ουκ άνευ και ότι θα πρέπει να εξευρεθούν  τρόποι χρηματοδότησης της ανάπτυξης για καταπολέμηση της ανεργίας και να δοθεί η δυνατότητα στους δανειζομένους να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες.

Η ΕΔΕΚ εξέφρασε επίσης στους επικεφαλής της Τρόικας την άποψη ότι η Κύπρος δικαιούται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του μνημονίου που αφορούν την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της οικονομίας και κάποια ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αφού έχει εκπληρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις της μέχρι σήμερα.

«Η Κύπρος έχει κερδίσει αυτό το δικαίωμα με βάση τις επιδόσεις της τους τελευταίους μήνες και θέλουμε ασφαλώς να έχουμε και την ανάλογη αντιμετώπιση που είχαν χώρες όπως η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου», ανέφερε.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ τονίστηκε επίσης η ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων για στήριξη του τραπεζικού τομέα και αύξηση της ρευστότητα, όπως η μετατροπή  μέρους του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Ομήρου: Η βουλή θα συνέλθει εκτάκτως αν έχει ενώπιόν της επείγον νομοσχέδιο


Αν η εκτελεστική εξουσία καταθέσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών με τη μορφή του κατεπείγοντος, τότε και η Βουλή θα τοποθετηθεί κατά πόσον πράγματι είναι επείγον για να συνέλθει εκτάκτως, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας το θέμα του νομοσχεδίου των εκποιήσεων.

Είπε επίσης ότι η Βουλή θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για τη βία στους αθλητικούς χώρους το οποίο εκκρεμεί και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος προγραμματισμός.

«Αν υπάρχουν κατεπείγοντα νομοσχέδια τα οποία συνδέονται ιδιαίτερα με την οικονομική κατάσταση της χώρας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανταποκρίνεται θετικά. Όμως θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί και να παρουσιαστεί αυτό το νομοσχέδιο ενώπιόν μας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων