Σε μείωση τιμών προχωρά η ΑΗΚ

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται ότι θα μειωθεί ακόμη περαιτέρω κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης σχολιάζοντας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat βάσει των οποίων η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο - το δεύτερο εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2012 - σημείωσαν μείωση 15%, που ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ, ενώ σε πλείστες άλλες χώρες οι τιμές κατέγραψαν αύξηση.

Ο λόγος ουσιαστικά της μείωσης, εξήγησε ο κ. Γαβριηλίδης, είναι γιατί μειώθηκε το κόστος καυσίμου της ΑΗΚ που αποτελεί με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων του Οργανισμού ενώ σε αυτό συνέβαλε και η πλήρης επαναλειτουργία του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού.

 

Ως Οργανισμός, είπε, έχουμε τονίσει κατά επανάληψη ότι είμαστε ουσιαστικά δέσμιοι του πετρελαίου λόγω λανθασμένων διαχρονικά αποφάσεων της Πολιτείας, η οποία με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τρόπο σταμάτησε κάθε προσπάθεια της ΑΗΚ για απεξάρτηση από τα υγρά καύσιμα.

“Γι αυτό και αυτές οι μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο. Ομως πρέπει να πω ότι όταν οι αλλαγές στις τιμές καυσίμων οδηγούν σε αυξήσεις, αυτές λαμβάνουν μεγάλη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κι όταν αφορούν μειώσεις δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι στις μειώσεις που παρατηρήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2012 που αφορούν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat, συνέβαλε και η πλήρης επαναλειτουργία του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού μετά την καταστροφή του Ιουλίου 2011.

“Να σημειώσω ακόμη ότι τα επόμενα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που θα αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένα από τα στατιστικά στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2013 σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο”, είπε ο κ. Γαβριηλίδης στο ΚΥΠΕ.

Από τα ήδη εκδοθέντα στοιχεία της Eurostat, συνέχισε, φαίνεται ότι η τιμή του ηλεκτρισμού στην Κύπρο δεν είναι πλέον σημαντικά ψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, έστω κι αν η Κύπρος είναι για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ.

Κι αυτό, πρόσθεσε, παρά το γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν πρώτες ύλες σημαντικά φθηνότερες από τα υγρά καύσιμα που είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί η ΑΗΚ και παρά το γεγονός ότι η ΑΗΚ δεν έχει τις οικονομίες κλίμακας που απολαμβάνουν οι μεγαλύτερες χώρες.

Δεν πρέπει ακόμη να παραγνωριστεί το γεγονός, σημείωσε, ότι το σύστημα της Κύπρου δεν είναι συνδεδεμένο με τα συστήματα άλλων χωρών κάτι που ακόμη αυξάνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

“Λαμβανομένων υπόψη όλων αυτών των παραγόντων θα έλεγα ότι οι διατιμήσεις της ΑΗΚ δεν είναι υψηλές. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια η ΑΗΚ έχει μειώσει σημαντικά και τις υπόλοιπες δαπάνες της πέραν του κόστους καυσίμου κάτι το οποίο φαίνεται και μέσα από τους προϋπολογισμούς που κατατίθενται και εγκρίνονται από την Βουλή”, κατέληξε ο κ. Γαβριηλίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους