Αναστασιάδης: Συντονισμός για NPLs

Η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα καταβάλλουν συντονισμένα κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσουν την καλύτερη, υπό τις περιστάσεις, δυνατή λύση, προς αντιμετώπιση των προκλήσεων του τραπεζικού τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προωθεί την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να θεσπιστεί ένα κατάλληλο πλαίσιο και σχετικοί νόμοι αναδιάρθρωσης χρεών.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε, θα ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο περί αφερεγγυότητας ενώ έχει ήδη ενισχυθεί ο ρόλος του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, ώστε μέσω διαμεσολάβησης να παρέχονται κίνητρα στις τράπεζες και στους δανειζόμενους να προβαίνουν σε αμοιβαίες διευθετήσεις των δανείων.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη για προώθηση πρόσθετων μέτρων.

“Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, δημοσιονομικές ανισοσκέλιες, στρεβλώσεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας  και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα. Στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε μαγικές λύσεις. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Χωρίς επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδόκιμες συνταγές που ενέχουν κινδύνους πολύ μεγαλύτερους από τα μέτρα τα οποία γνωρίζουμε και συμφωνήσαμε να τηρήσουμε, να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους,” πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι στην προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής στην οικονομική ευημερία κανείς δεν περισσεύει και ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, εκφράζοντας έκκληση για συνέχιση του πνεύματος συνεργασίας που έχει επιδειχθεί μέχρι στιγμής.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι  η εργοδοτική πλευρά θα επιδείξει την απαραίτητη βούληση για συνεργασία, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αξιολόγηση των δανειστών, είπε ότι μας αναγνωρίζεται ότι προχωρούμε στον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, με πολύ καλούς ρυθμούς και ότι οι θετικές αξιολογήσεις αντανακλούν τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της οικονομίας συγκριτικά με τις προβλέψεις.

Συνέχισε λέγοντας ότι η χαμηλότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ και η καλύτερη από την προβλεπόμενη πορεία των δημόσιων οικονομικών, είναι τα εχέγγυα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση μεγάλων επιχειρηματικών ευκαιριών, που διανοίγονται σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως της ενέργειας, του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ναυτιλίας και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενους στους συνέδρους τόνισε ότι η  χαμηλότερη από την προβλεπόμενη οικονομική ύφεση, η μικρότερη από την προβλεπόμενη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, η σχετικά καλή επίδοση στον τουριστικό τομέα και η διατήρηση των δραστηριοτήτων των επαγγελματικών υπηρεσιών, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος, είναι αποτελέσματα για τα οποία σημαντικό ρόλο έπαιξε και η βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος, όπως είπε, φάνηκε για άλλη μια φορά ικανός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολλαπλές οικονομικές προκλήσεις.

“Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία που δεικνύει ο Κύπριος επιχειρηματίας είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης”, συνέχισε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρευστότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί κανονικά με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την οποία η Κύπρος θα μετατραπεί σε Χώρα Δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, συνέχισε, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η Κύπρος θα μπορεί να χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα σε καίριους τομείς οικονομικής δραστηριότητας ενώ άμεσα επίκειται η σύσταση του Χρηματοδοτικού Οργανισμού Κύπρου που αναμένεται να παρέχει περισσότερη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας με τη συμβολή της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ομιλία του και στις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί συγκεκριμένο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο συμπεριλαμβάνει την αποκρατικοποίηση 7 κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων και προωθεί και την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, εξελίξεις που αναμένεται να φέρουν μεσοπρόθεσμα πολλαπλά οφέλη στην οικονομία μέσω της μείωσης του διοικητικού κόστους και της αύξησης της παραγωγικότητας.

Για την ανεργία, είπε ότι η επάνοδος της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η μόνη οδός που μπορεί να οδηγήσει σε σίγουρη και σταδιακή μείωσή της, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα συγκράτησης της ανεργίας και αύξησης των θέσεων εργασίας με την υλοποίηση επιχορηγούμενων σχεδίων απασχόλησης, αλλά και επιμόρφωσης ανέργων και κυρίως νέων.

Παράλληλα, είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης του ντόπιου εργατικού δυναμικού μέσα από την ελαστικοποίηση των όρων εργασίας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι κλειδί αποτελεί η επίδοση στον τομέα του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στη Ρωσία και Ουκρανία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η αξιοποίηση της Κύπρου και η μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω στρατηγικών συμμαχιών με γείτονες χώρες, μπορούν να βοηθήσουν για ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, επιβεβαίωση των πιο πάνω αποτελούν οι αποφάσεις των εταιρειών Halliburton και του Αμερικανικού κολοσσού Schluberger που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η διαφύλαξη, η προώθηση και η ορθολογιστική αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με την εμπέδωση της διαρκούς δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, μπορούν να ξαναδώσουν μεσοπρόθεσμα στην Κύπρο τον αναγκαίο δυναμισμό  για να καταφέρει να διανύσει το δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος είπε ότι η χρηστή διοίκηση, η μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά και προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας.
Κατέληξε λέγοντας ότι υπό οποιεσδήποτε, δυσμενείς ή ευμενείς συνθήκες, η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας, παραμένει η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας και δεν θα φεισθούμε κόπων και θυσιών, για να φέρουμε στον τόπο μας την πολυπόθητη απελευθέρωση από τα δεσμά της τουρκικής κατοχής.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα