Σχεδόν 1 δισ. από τα Διαρθρωτικά την περίοδο 2014-2020

Περίπου 950 εκ. ευρώ θα διατεθούν στην Κύπρο από Ευρωπαϊκά, Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία κατά την περίοδο 2014-2020, ενώ επιπλέον πόρους μπορούν να διεκδικήσουν οι Κύπριοι μέσα από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ.

Για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρουν εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και για την ετοιμασία ανταγωνιστικών προτάσεων, οι ενδιαφερόμενοι και το ευρύτερο κοινό θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν στην εκδήλωση-έκθεση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, από τις 9.00 έως τις 17.00, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία».

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Στο πρώτο μέρος θα γίνει παρουσίαση της διαδικτυακής Πύλης Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, ενώ το κοινό μπορεί να ενημερωθεί από αρμόδιους λειτουργούς και για την ετοιμασία ανταγωνιστικών προτάσεων στα προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας, “Erasmus+” και «Δημιουργική Ευρώπη», καθώς και για την εξεύρεση συνεργατών στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

 

Μετά τις 11.00 θα λειτουργήσει έκθεση ενημέρωσης, με τη συμμετοχή Υπουργείων, άλλων οργανισμών και Σημείων Επαφής για ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, τα οποία θα είναι στη διάθεση του κοινού για να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Μαρκοπουλιώτης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στην έκθεση για να ενημερωθούν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχονται.
Όπως είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, την επταετία 2014-2020 θα εισρεύσουν περίπου 950 εκ. ευρώ στη χώρα, με τη μορφή επιδοτήσεων, για δράσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία είναι ανοιχτά σε όλους τους Ευρωπαίους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 20210» με προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου» και αναφέρθηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής από την Τρόικα, λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται στη σωστή πορεία».

Ο Γενικός Διευθυντής της  ΓΔ ΕΠΣΑ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε από την πλευρά του ότι στόχος της εκδήλωσης την Τετάρτη είναι η παρουσίαση της διαδικτυακής Πύλης Ενημέρωσης, που λειτουργεί από τις 18 Μαρτίου, καθώς και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της πληροφόρησης για τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

«Η αποδοτική και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αποτελεί πρωταρχικό στόχο» για τη ΓΔ ΕΠΣΑ είπε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η πλήρης απορρόφηση των πόρων που έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο για την περίοδο 2014-2020 από τα Ευρωπαϊκά, Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, ύψους 950 εκ. ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και η δυνατότητα άντλησης κονδυλίων από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα κατά την παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, η απορρόφηση να φτάσει τα 300 εκ., ξεπερνώντας την απορρόφηση της προηγούμενης περιόδου 2007-2013, που ανήλθε στα 200 εκ.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της διαδικτυακής Πύλης, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του κοινού, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δημόσιο τομέα. Συμπλήρωσε ότι στόχος της ΓΔ ΕΠΣΑ είναι να δημιουργηθεί μια γραμμή επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να λαμβάνουν πληροφόρηση για προγράμματα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να τους ενημερώσει για τον τρόπο προετοιμασίας των αιτήσεων.

Ερωτηθείς για την αισιοδοξία που εξέφρασε ως προς την αύξηση της απορρόφησης, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει συσσωρευτεί εμπειρία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενώ στάθηκε και στο γεγονός της καλύτερης διάχυσης της πληροφόρησης, που παλαιότερα δεν υπήρχε για όλα τα προγράμματα.

Ως προς τη μείωση της γραφειοκρατίας, ο κ. Μαρκοπουλιώτης αναφέρθηκε στην απλούστευση των διαδικασιών του προγράμματος «Ορίζοντας», λέγοντας ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία των αιτήσεων, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τελεσίδικη απάντηση, ενώ είναι μεγαλύτερο και το εύρος των πιθανών δικαιούχων.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή