Στοίχημα: Τζίρος 125 εκατ. σε ένα τρίμηνο

Εν αναμονή των στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο, όπου θα διαφανεί ο αντίκτυπος από την αδειοδότηση και ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων δημοσίευσε τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τη στοιχηματική δραστηριότητα στην Κύπρο. 
 
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως η ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος, απέφερε σημαντική αύξηση και στα κρατικά ταμεία. Ο φόρος 10% που επιβάλλεται στο στοίχημα, έφερε έσοδα 1.4 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με 1 εκατ. ευρώ και 714 χιλ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016 και 2015 αντίστοιχα.
 
Οι 16 αποδέκτες στοιχημάτων, επίγειων και διαδικτυακών, είχαν έσοδα σχεδόν 125 εκατ. ευρώ ενώ οι πληρωμές προς παίκτες ανήλθαν σε 110.8 εκατ. ευρώ, με τις αποδοχές προ φόρων να ανέρχονται σε 14.1 εκατ. ευρώ. Πέραν του φόρου 10%, οι εταιρείες κατέβαλαν και εισφορά της τάξης του 3%, δηλαδή 425 χιλ. ευρώ. 
 
Η ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος από την 1 Ιανουαρίου 2017, η αδειοδότηση 5, μέχρι στιγμής εταιρειών, και η τοποθέτηση σε λίστα φραγής 2638 εταιρειών, είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν κάποιες εντυπωσιακές ποσοστιαίες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2015: τα έσοδα στοιχήματος αυξήθηκαν κατά 284%, τα κέρδη των παικτών κατά 337%, οι αποδοχές στοιχήματος και το ποσό φόρου κατά 98% όπως επίσης και το ποσό εισφοράς. Κατά το πρώτο τρίμηνο ρύθμισης του διαδικτυακού στοιχήματος, οι πέντε εταιρείες είχαν έσοδα 66 εκατ. ευρώ με τα κέρδη των παικτών να ανέρχονται σε 62.5 εκατ. ευρώ, άρα οι αποδοχές περιορίστηκαν σε 3.5 εκατ. ευρώ ή περιθώριο 5%.  Ο φόρος του 10% ήταν 356 χιλ. ευρώ και ποσό εισφοράς 107 χιλ. ευρώ. Η Αρχή σημειώνει πως η παροχή υπηρεσιών από την πλειοψηφία των αποδεκτών διαδικτυακού στοιχήματος άρχισε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ως εκ τούτου τα πρώτα οικονομικά στοιχεία για τις δραστηριότητες τους θα συμπεριληφθούν στο επόμενο δελτίο. 
 
Θετικό πρόσημα και για πρακτορεία
Πέραν όμως από τη συμβολή του διαδικτυακού στοιχήματος, σε θετικούς ρυθμούς κινείται και το στοίχημα μέσω πρακτορείων. Οι έντεκα στοιχηματικές εταιρείες είδαν τα έσοδα τους το πρώτο τρίμηνο να ανέρχονται σε 58.9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο και κατά 81% σε σχέση με το 2015 ενώ αύξηση 25% καταγράφηκε στα κέρδη των παικτών. Ακριβώς για το λόγο αυτό, οι αποδοχές των στοιχηματικών εταιρειών και κατά συνέπεια οι φόροι ήταν μειωμένα κατά 1%. 
 
Τον Μάρτιο του 2017 λειτουργούσαν 541 υποστατικά μέσω 439 αντιπροσώπων. 68 από τα υποστατικά ανήκαν σε αποδέκτες στοιχημάτων. Οι εργοδοτούμενοι στον τομέα ανήλθαν σε 947. 16% λιγότεροι από την ίδια περίοδο πέρσι. Στην επαρχία Λευκωσίας λειτουργούσαν 180 υποστατικά, στη Λάρνακα 93, στη Λεμεσό 164, στην Πάφο 59, στην Αμμόχωστο 45. 
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή