Powered by

"Άνθρακες ο θησαυρός" για Panama Papers

Με τον εντοπισμό μόλις τριών περιπτώσεων φορολογικών κατοίκων Κύπρου, δύο δικηγορικών γραφείων και άλλων τριών περιπτώσεων εποπτευόμενων οργανισμών από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι φαίνεται να σχετίζονται με τα Panama Papers, κλείνει ο κύκλος της διερεύνησης της πολύκροτης αυτής υπόθεσης στην Κύπρο. 
 
Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και όπως προκύπτει οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο από το παγκόσμιο σκάνδαλο των Panama Papers είναι αμελητέες, ενώ τα έσοδα που δύναται να έχει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των περιπτώσεων φοροδιαφυγής είναι πολύ μικρά, εξ αιτίας του γεγονός ότι στην όλη υπόθεση δεν φαίνεται να εμπλέκεται μεγάλος αριθμός φορολογικών κατοίκων Κύπρου. 
 
Πάντως, βουλευτές άφησαν αιχμές για την επάρκεια των ελέγχων, αφού δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε μεμπτό από την όλη διερεύνηση. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου τόνισε ότι από το 2012 που άλλαξε η σχετική νομοθεσία, οι έλεγχοι είναι πιο αυστηροί και πιο ενδελεχείς. Οι υπό διερεύνηση υποθέσεις, υπέδειξε, αφορούν παλιές αμαρτίες. 
 
Μόνοι τρεις οι φοροφυγάδες
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το Τμήμα Φορολογίας, προέκυψαν μόλις τρεις περιπτώσεις φορολογικών κατοίκων Κύπρου, οι οποίοι είναι δικαιούχοι εμπλεκόμενων στο παγκόσμιο σκάνδαλο εταιρειών. Όπως εξήγησε, ελέγχθηκαν 500 φάκελοι φυσικών/νομικών προσώπων που εξασφαλίστηκαν μέσω δικηγορικών και συμβουλευτικών εταιρειών, από τους οποίους προέκυψαν στοιχεία σε ποσοστό μόλις 5%. Το Τμήμα Φορολογίας, πρόσθεσε, βρίσκεται στη διαδικασία φορολόγησης των εν λόγω φυσικών/νομικών προσώπων. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιπτώσεις, αφορούν ξένους, οι οποίοι μέσω Κύπρου δημιουργούν εταιρείες σε άλλες χώρες, πχ Παναμάς. 
 
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, υπέδειξε ότι έγινε έλεγχος σε 59 εποπτευόμενους οργανισμούς (39 ΕΠΔΥ, 19 ΚΕΠΕΥ, 1 ΔΟΕΕ), οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν πελάτες Που περιλαμβάνονταν στα Panama Papers. Εξ αυτών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επικεντρώθηκε σε 11 εποπτευόμενους (8 ΕΠΔΥ και 3 ΚΕΠΕΥ), καταλήγοντας σε δύο μόνο περιπτώσεις ΕΠΔΥ, στις οποίες επέβαλε διοικητικές κυρώσεις €16,000 και €20,000. Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι κάλεσε δύο εποπτευόμενους να προωθήσουν τις περιπτώσεις δύο πελατών τους στη MOKAΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ άλλη μια υπόθεση προώθησε στη ΜΟΚΑΣ η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 
 
Στον αντίποδα, ο Δικηγορικός Σύλλογος, κατόπιν διερεύνησης, εντόπισε δύο περιπτώσεις δικηγορικών γραφείων που φαίνεται να εμπλέκονται. Έχει ήδη κινηθεί πειθαρχική διαδικασία και αναμένονται σχετικές αποφάσεις πριν από το Πάσχα. 
 
Την ίδια ώρα, η Προϊσταμένη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού, σημείωσε ότι αν και έγινε διερεύνηση, δεν εντοπίστηκε ότιδήποτε. Σε ότι αφορά, πρόσθεσε, περιπτώσεις, που εντοπίστηκαν και αφορούν ξένους, έχουν ενημερωθεί οι αρχές των χωρών, από τις οποίες προέρχοται.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου υπέδειξε ότι οι περιπτώσεις, οι οποίες διερευνήθηκαν αποτελούν παλιές αμαρτίες, καθώς αφορούν την περίοδο πριν το 2012, οπότε και αναθεωρήθηκε η σχετική νομοθεσία στην Κύπρο και έγινε πιο αυστηρή. «Φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι δούλεψαν αρμονικά και πρέπει να σταλεί προς τα έξω το μήνυμα πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρισκόταν στον κυκεώνα του σκανδάλου, ελάχιστοι είναι οι εμπλεκόμενοι που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και σήμερα οι έλεγχοι είναι αυστηροί». Πρέπει, πρόσθεσε, ο κ. Ζαχαρίου, να σταλεί το μήνυμα ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο κέντρο παροχής υπηρεσιών και πρέπει να το διαφυλάξουμε.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι θα εντοπίστηκε οτιδήποτε μεμπτό, ενώ πρέπει να ενταθούν οι προληπτικοί έλεγχοι. Υπέδειξε ότι δεν μπορούσε να εξαιρεθεί η Κύπρος, αφού η αποκάλυψη των Panama Papers ήταν παγκόσμια.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο, παρά το γεγονός η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο. Όταν οι Ρώσοι, είπε, μετέφεραν τις εργασίες τους, στην Βρετανία, την Γερμανία και το Λουξεμβούργο, τότε σταμάτησαν όλα. Η Κύπρος τηρεί με αυστηρότητα όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επέκρινε τις αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί δεν μελέτησαν τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα ειδικές τις αναφορές για την Κύπρο. Πρέπει, υπέδειξε, η Βουλή να συνεχίσει την αυτών των ζητημάτων.
 
Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου από την Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα. Επί τάπητος θα τεθεί το ποιες διαδικασίες ελέγχου ακολουθούνται στο εξωτερικό και ποιοι οι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο. 

Δειτε Επισης

ΕΚΥΣΥ: Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας-Τι ζητούν οι συνταξιούχοι
Σταύρος Σταύρου: Αδιανόητες επιδόσεις για την οικονομία μας το 2024-Η γραμμή πλεύσης για το 2025
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»