Μεγάλη Παρασκευή για Κυπριακές Αερογραμμές

Κανένας δεν διαψεύδει πως η Παρασκευή 9/1/2014 μπορεί να είναι η μέρα που η Ευρ. Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ανακοινώσει την απόφαση για την κρατική ενίσχυση που δόθηκε στις Κυπριακές Αερογραμμές. Αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το επιβεβαίωσε μιλώντας για αρνητικές ενδείξεις.

«Δόθηκαν αρκετές παρατάσεις, είναι μετά τις γιορτές και πριν το Σαββατοκύριακο οπότε είναι αρκετά πιθανόν», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Η ανακοίνωση της απόφασης θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της εταιρείας αφού είναι αδύνατο να μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές της προς το κράτος εντός μέγιστης περιόδου 4 μηνών. Άλλωστε, ήδη η εταιρεία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις πληροφορίες και μόνο περί αρνητικής απάντησης αφού οι κρατήσεις συνεχώς μειώνονται. Η έκδοση της απόφασης μπορεί και να σημαίνει την δραματική μείωση εσόδων σε βαθμό που ο κρατικός αερομεταφορέας να ξεμείνει από ρευστότητα.

Πάντως, ο Φιλελεύθερος της Παρασκευής γράφει πως λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής η εταιρεία θα ανακοινώσει και τον τερματισμό εργασιών της.

Χωρίς την δραματική μείωση των εσόδων και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες περικοπές αλλά και τα έσοδα από την πώληση της χρονοθυρίδας στο Χίθροου η εταιρεία θα μπορούσε να συνεχίσει για ακόμα 12-18 μήνες δίδοντας έτσι περισσότερο χρόνο για εξεύρεση επενδυτή.

Την ίδια στιγμή, σήμερα 9/1 λήγε και η διορία που έδωσε Αρχή Αδειών για Αεροπορικές Μεταφορές (ATLA Air Transport License Authority) στην εταιρεία για να καταθέσει στοιχεία για τα οικονομικά της αποτελέσματα ώστε να μην προχωρήσει σε αναστολή της άδειας εκμετάλλευσης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής –γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών- Αλέκος Μιχαηλίδης είχε ενημερώσει την εταιρεία πως «αν η Αρχή δεν έχει στη διάθεσή της ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, δεν έχει άλλη επιλογή από του να προχωρήσει στην εφαρμογή σαφούς πρόνοιας του Άρθρου 9 (3) του Κανονισμού ΕΚ1008/2008 και να ανακαλέσει την άδεια εκμετάλλευσης που σας έχει χορηγήσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες Πέμπτη η εταιρεία δεν είχε αποστείλει οποιαδήποτε στοιχεία στην Αρχή ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση για την ερχόμενη Τετάρτη 14/1. Η ATLA πάντως φαίνεται διατεθειμένη αν τις δοθούν επαρκείς εξηγήσεις να δώσει προσωρινή άδεια στην εταιρεία μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση με το ελαφρυντικό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι το ΔΣ της εταιρείας ολοκλήρωσε το τελικό κείμενο του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας το οποίο τέθηκε υπόψη της κυβέρνησης και παράλληλα στάλθηκε την ίδια μέρα στην ΕΕ.

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ