Τουριστικό κραχ λόγω Ρωσίας

Τόσο στον ΚΟΤ όσο και στον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) γίνονται εκτιμήσεις για πτώση ακόμη και ύψους 20% του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία το 2015. Εδώ και καιρό υπάρχουν ανησυχίες για τη Ρωσία, ιδίως μετά τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη χώρα, τη ραγδαία πτώση του ρωσικού νομίσματος το τελευταίο εξάμηνο που αυτόματα καθιστά πιο ακριβό το τουριστικό προϊόν της Κύπρου αλλά και της μείωσης Ρώσων τουριστών που καταγράφηκε σε όλες τις μεσογειακές χώρες, πλην Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου κατά το 2014.

Πάντως, το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο μεγάλο που μόνο με έκτακτα και ιδιαίτερα δραστικά μέτρα μπορεί να σωθεί ο τουρισμός του 2015, χρονιά κατά την οποία γίνονται εκτιμήσεις για οριακή ανάπτυξη της οικονομίας, δίχως όμως να προσμετρούνται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία.

Οι επιπτώσεις
Λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο που υπαγορεύει μείωση της τάξης του 20% από τη Ρωσία, οι επιπτώσεις για την Κύπρο θα είναι σημαντικά αρνητικές και θα πρέπει ΚΟΤ και Υπουργείο Ενέργειας να εξετάσουν σοβαρά τα μέτρα αυτά που θα περιορίσουν τον αντίκτυπο. Βάσει υπολογισμών του InBusinessNews σε ενδεχόμενο επαλήθευσης του σεναρίου μείωσης κατά 20% του ρωσικού, τουριστικού ρεύματος η κυπριακή τουριστική βιομηχανία θα απολέσει 140 χιλιάδες άτομα (που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού αριθμού αφίξεων), θα χάσει έσοδα της τάξης των 120 εκ. ευρώ, ενώ περιοχές όπως η Πάφος και η ελεύθερη Αμμόχωστος θα αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα ανεργίας, κλειστών επιχειρήσεων και ανισορροπίες στην κατανομή των τουριστικών εσόδων με αλυσιδωτές επιπτώσεις για τις τοπικές οικονομίες.

Τα δεδομένα μπορεί να μην είναι τόσο αρνητικά το ερχόμενο έτος, όσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο, ωστόσο, η ρωσική αγορά θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τους αρμόδιους (ΚΟΤ, Υπουργείο Ενέργειας, ξενοδόχους και διοργανωτές ταξιδίων) την ώρα μάλιστα που το 2015 είναι μια ανάσα μακριά. Την ίδια στιγμή η γερμανική αγορά έχει προ πολλού εγκαταλείψει την Κύπρο, τα αποτελέσματα από τις σκανδιναβικές χώρες είναι απογοητευτικά, ενώ η βρετανική αγορά ακόμη να επανέλθει στα προ δεκαετίας νούμερα της (με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τουρίστες).

Το λάθος της εξάρτησης
Όπως έγραψε ξανά το InBusinessNews, η ρωσική αγορά έδωσε βαθιές οικονομικές ανάσες στην Κύπρο τα τελευταία πέντε και κυρίως τα τρία έτη της κρίσης (2012, 2013 και 2014) ωστόσο η μεγάλη εξάρτηση είναι πάντα επικίνδυνη. Άλλωστε, νωπές είναι οι πληγές από τη βρετανική αγορά, η οποία γύρισε την πλάτη στον εγχώριο τουρισμό. Η πτώση -σε μία μόνο δεκαετία της τάξης του 30%- αποτελεί τρανό παράδειγμα που θα έπρεπε αν μη τι άλλο να κρατά σε εγρήγορση τους εμπλεκόμενους με τον κυπριακό τουρισμό και όχι αντίθετα να πανηγυρίζουν για τις οριακές αυξήσεις σε έσοδα και αφίξεις.

Εξάλλου, δεν υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι σημαντικές αγορές για την Κύπρο, όπως η βρετανική, η γερμανική και αυτή των σκανδιναβικών χωρών, θα κινηθούν στα ίδια με τα φετινά επίπεδα τον επόμενο χρόνο. Τα κονδύλια του ΚΟΤ για επικοινωνία θα περιορισμένα, ενώ η δημοσιοποίηση σκανδάλων ή έστω περιπτώσεων κακοδιαχείρισης σχετικά με το μπάτζετ προβολής καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Οργανισμού για προβολή στο εξωτερικό.

Μέθοδος υπολογισμού
Ο υπολογισμός για τα νούμερα της πιθανής απώλειας από το ρωσικό, τουριστικό ρεύμα έγιναν με ήπιους υπολογισμούς βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας. Με βάση το τρέχον έτος το οποίο αναμένεται να κλείσει με 700 χιλιάδες αφίξεις από τη Ρωσία, γίνεται ο υπολογισμός για τη μείωση που ανέρχεται σε 140 χιλιάδες για το 2015 (εάν επαληθευθεί η εκτίμηση για πτώση 20%). Παράλληλα, υπολογίστηκε δαπάνη της τάξης των 850 ευρώ ανά Ρώσο τουρίστα που έρχεται στην Κύπρο επί του αριθμού των αφίξεων που υπολογίζεται να χαθούν, με αποτέλεσμα να προκύπτει απώλεια της τάξης των 120 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το κόστος ανά τουρίστα που φθάνει από τη Ρωσία τέθηκε ελαφρώς προς τα κάτω προκειμένου να είναι αφενός συντηρητική και αφετέρου πιο ακριβής η προσέγγιση για τις επιπτώσεις που θα έχει το 2015, εάν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν σήμερα.

 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ