Χωρίς δόλο η πράξη Aqua Sol-Marismare

Συνέχεια στην πολύκροτη υπόθεση της Aqua Sol δόθηκε στο δικαστήριο Λάρνακας.  Με ενδιάμεση απόφαση, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας αποφάσισε ότι ακυρώνονται τα εκδοθέντα διατάγματα ημερ. 18/11/2014 σε σχέση με την εταιρεία Marismare. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «η  Marismare δεν βρίσκεται υπό διαχείριση και δεν είναι ορθό να καταστεί, ουσιαστικά, έτσι με ενδιάμεσο διάταγμα». 

Τα εκδοθέντα διατάγματα για τη Marismare αφορούσαν στην απαγόρευση να αποξενώσει ή επιβαρύνει ότι απέκτησε δυνάμει των επίδικων συμφωνιών, αλλά και να αποσύρει, διαθέσει, ή χρησιμοποιήσει ποσά, εισπράξεις και ωφελήματα που σχετίζονται ή πηγάζουν από τη διαχείριση ή κατοχή των οκτών ξενοσοχείων χωρίς εκ των προτέρων έγκριση του διαχειριστή. Υπενθυμίζουμε πως η Aqua Sol μετέφερε τη διαχείριση οκτώ ξενοδοχείων της στη Marismare για περίοδο 13 ετών λίγες μόνο βδομάδες προτού διοριστεί Παραλήπτης Διαχειριστής στην εταιρεία.

Η Marismare είναι εταιρεία με διευθύντρια τη σύζυγο του μεγαλομετόχου της Aqua Sol Γιάννη Παναγή. «Προέκυψε από τα γεγονότα ότι εφόσον οι λογαριασμοί της παγοποιηθούν στην πιο πάνω έκταση, αυτή θα αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις για τη διαχείριση των ξενοδοχείων. Οι συνέπειες για τη Marismare θα είναι καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Θέση διαχειριστή

Όπως σημειώνει η απόφαση του δικαστηρίου, «η ουσία του παραπόνου του διαχειριστή είναι ότι οι διευθυντές της Aqua Sol, με τις αποφάσεις που έλαβαν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στις 18.8.2014 και τις συμφωνίες με την Marismare που ακολούθησαν, διοχέτευσαν περιουσιακά στοιχεία της Aqua Sol στη Marismare χωρίς η Aqua Sol να λάβει τα ανάλογα ανταλλάγματα και με σκοπό την καταδολίευση των πιστωτών της Aqua Sol και κατά πρώτο λόγο της Τράπεζας Κύπρου. Και η διοχέτευση των περιουσιακών στοιχείων έγινε προς όφελος εταιρείας, στην οποία, έστω ένας από αυτούς, ο ενάγομενος 3, έχει έμμεσα συμφέροντα αφού μόνη μέτοχος της Marismare είναι η σύζυγός του».
Αναφέρεται επίσης ότι «είναι η θέση του διαχειριστή ότι οι πιο πάνω συμφωνίες είναι παράνομες και προιόν συνομωσίας μεταξύ των εναγομένων. Σκοπούσαν στην αποξένωση περιουσιακών στοιχείων της Aqua Sol τα οποία θα έπρεπε να περιέλθουν υπό τη διαχείρισή του. Έγιναν με σκοπό την καταδολίευση των πιστωτών της Aqua Sol και ειδικότερα την Τράπεζα Κύπρου».

«Ήξερε η τράπεζα»

Ουσιαστικά, αυτό που έλαβε υπόψη το δικαστήριο ήταν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ημερ. 16.9.2014 από την Τράπεζα Κύπρου προς την Aqua Sol στο οποίο διαφαίνεται πως η Τράπεζα Κύπρου γνώριζε ότι η εταιρεία θα μετέφερε τη διαχείριση οκτώ ξενοδοχείων στη Marismare σε μία προσπάθεια Ring Fencing της ίδιας της Aqua Sol. 
To συγκεκριμένο e-mail αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της επιχειρηματολογίας για ακύρωση των διαταγμάτων. Η πλευρά Παναγή ανέφερε πως ο διαχειριστής της Aqua Sol ουσιαστικά απέκρυψε από το Δικαστήριο το μήνυμα για να προβάλει παραπλανητικά τον βασικό πυλώνα της αγωγής τους ότι οι επίδικες συμφωνίες ήταν προϊόν συνωμοσίας προς καταδολίευση της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με την απόφαση, «παρουσιάστηκε, ακόμη, απόσπασμα έκθεσης του Ελεγκτικού Οίκου Deloitte Ltd του Μαίου του 2014 που αναμφίβολα ήταν υπόψη της Τράπεζας Κύπρου κι όπου γίνεται αναφορά στη MARISMARE και στην ιδιοκτησία του μετοχικού της κεφαλαίου και εξετάζονται ζητήματα για να αναλάβει τη διαχείριση ξενοδοχείων της Aqua Sol».

«Το ηλεκτρονικό μήνυμα καταδεικνύει ότι η Τράπεζα γνώριζε για τις επίδικες συμφωνίες, ότι η MARISMARE είχε ήδη αναλάβει τη διαχείριση κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων και ότι η Aqua Sol  θα κατέβαλλε προς τη MARISMARE όλα τα έσοδα που θα της καταβάλλονταν από τους τουριστικούς πράκτορες. Από το λεκτικό και ύφος του ηλεκτρονικού μηνύματος δεν διαφαίνεται αντίδραση, παράπονο ή καταγγελία εκ μέρους της Τράπεζας», προστίθεται στην απόφαση. Αξίζει να αναφερθεί πως ο διαχειριστής της Aqua Sol ζητούσε ανάμεσα σ’ άλλα την επιστροφή ποσού 960χιλ. ευρώ που αφορούσαν τιμολόγια από την Marismare προς την Aqua Sol για ποσά που θα εισέπραττε για υπηρεσίες που πρόσφερε η πρώτη. 

Πρόκειται για ενδιάμεση απόφαση σε σχέση με τα διατάγματα που εκδόθηκαν και η δικαστική διαδικασία αναμένεται μακρά. 

 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ