Οι Κύπριοι θέλουν τις Κυπριακές Αερογραμμές

Εννέα στους δέκα Κύπριους πιστεύουν ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) είναι μια ασφαλής αεροπορική εταιρεία (87%) και ότι η Κύπρος χρειάζεται εθνικό αερομεταφορέα (87%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για την εικόνα και στάση του κοινού έναντι του κρατικού αερομεταφορέα, που πραγματοποίησε, εκ μέρους των συντεχνιών των ΚΑ, η εταιρεία CYMAR Market Research Ltd.

Η έρευνα ήταν παγκύπρια και έγινε μεταξύ 24 – 26 Νοεμβρίου 2014, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 χρονών και άνω.

Μιλώντας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που διοργάνωσαν οι συντεχνίες των ΚΑ για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας, ο Πρόεδρος της παγκύπριας συντεχνίας πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) Πέτρος Σουππουρής είπε ότι “ο μόνος και σωστός τρόπος για να διαθέτει η Κύπρος εθνικό αερομεταφορέα είναι περάσουμε τα κριτήρια της ΕΕ”, προσθέτοντας ότι “αυτό έλεγαν εδώ και αρκετό καιρό οι συντεχνίες των ΚΑ”.

Ανέφερε ότι “όταν ξεκινήσουμε να επικυρώσουμε το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να υλοποιούμε το υπόλοιπο 25% μέχρι 30% που έχει απομείνει, τότε θα πρέπει να γίνει μια σωστή διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή” και πρόσθεσε ότι αυτό ακούστηκε και χθες στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη διαδικασία για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Σουππουρής είπε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε “τους τελευταίους μήνες μπάζει νερά και ήταν στημένη και έγινε με τρόπο που σαν να θέλει να νοικιάσεις διαμέρισμα”.

Για να πωλήσεις μια αερογραμμή θα πρέπει να καταρτίσεις επιτροπή  ειδικών στο αντικείμενο και να βρεις τις μεγάλες εταιρείες, μεγάλους επενδυτές, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των ΚΑ, ο κ. Σουππουρής είπε ότι οι συντεχνίες είναι “πλήρως υπέρ” της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας “γιατί έχουμε καταλάβει ότι το κράτος δεν είναι καλός διευθυντής”, προσθέτοντας ότι οι αερομεταφορές είναι ένας τομέας που απαιτεί να ανταγωνίζεσαι με κάποιον όχι στο εσωτερικό αλλά στο εξωτερικό.

Τιμές εισιτηρίων
-----------------
Αναφορικά με τις απόψεις, ως προς το τι θα συμβεί με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σε περίπτωση κλεισίματος των ΚΑ, αυτές διίστανται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το 32% πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν, το 31% ότι θα παραμείνουν οι ίδιες και το 22% ότι θα μειωθούν. Το 16% δεν εκφέρει άποψη στο θέμα.

Κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση
-------------------------
Έχοντας να επιλέξουν μεταξύ του κλεισίματος των ΚΑ και της πλήρους ιδιωτικοποίησης τους με την εξεύρεση του σωστού επενδυτή, οι περισσότεροι Κύπριοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, επιλέγουν να παραμείνουν ανοικτές και να εξευρεθεί ο σωστός επενδυτής που θα τις αναλάβει (85%).  Μόλις 8% πιστεύουν ότι οι ΚΑ πρέπει να κλείσουν, ενώ 7% δεν τοποθετείται πάνω στο θέμα αυτό.

Κινήσεις για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή
-------------------------------
Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι η Κυβέρνηση δεν προβαίνει στις σωστές κινήσεις για εξεύρεση επενδυτή για τις ΚΑ (53%). Μόνο 28% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση προβαίνει στις σωστές ενέργειες για εξεύρεση επενδυτή.

Μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού (20%) δεν εκφράζει άποψη πάνω στο θέμα.

Υπαίτιοι για την κατάσταση στις ΚΑ
-----------------------------
Κατά κύριο λόγο, οι Κύπριοι πιστεύουν ότι για την κατάσταση στις ΚΑ ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι εκάστοτε κυβερνήσεις (42%), τα εκάστοτε Συμβούλια των Κυπριακών Αερογραμμών (37%), το ανώτερο διευθυντικό προσωπικό των ΚΑ (34%) και τα πολιτικά κόμματα (27%).

Το ποσοστό που θεωρεί ως κύριους υπαίτιους της κατάστασης τις συντεχνίες υπαλλήλων και τη Βουλή (11%) και το κατώτερο προσωπικό της εταιρείας (5%) είναι αρκετά πιο περιορισμένο.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ