Κυπριακές: Λουκέτο από Ευρώπη;

Καθοριστικό σημείο για το μέλλον των ΚΑ αποτελεί η έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι “υπάρχει σοβαρή εκτίμηση ότι οι πιθανότητες έγκρισης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης είναι περιορισμένες και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές”.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) “είναι πολύ κοντά να σταθούν λειτουργικά στα πόδια τους” και η λειτουργικότητα τους “έχει ενισχυθεί σημαντικά”, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας “πρέπει να συνεχιστεί” και δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον κρατικό αερομεταφορέα.

Μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου οι οποίες συζητούν από τις 09.00 την αναγκαιότητα ελέγχου της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των ΚΑ και τη σημερινή οικονομική κατάσταση και το μέλλον της εταιρείας, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι σε περίπτωση μη έγκρισης του Σχεδίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού “θα πρέπει να επιστραφούν τα δεκάδες εκατομμύρια” που έλαβε ως κρατική ενίσχυση κάτι που δεν μπορεί να γίνει και “άρα η εταιρεία θα κλείσει”.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι εδώ και ένα χρόνο δίνονται μόνο οι νόμιμες κρατικές ενισχύσεις στην εταιρεία, οι οποίες διοχετεύονται έναντι τρεχουσών υποχρεώσεων των ΚΑ, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος αυτών των ενισχύσεων αφορά τις υποχρεώσεις της εταιρείας στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ Τώνης Αντωνίου, αφού συμφώνησε ότι οι εκτιμήσεις είναι αρνητικές σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, είπε ότι με τα βήματα που έχουν γίνει από το ΔΣ της εταιρείας και τις ενέργειες του κράτους να πείσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάρχει πιθανότητα να διατηρηθεί ο κρατικός αερομεταφορέας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι χωρίς τη συμμετοχή επενδυτών δεν μπορεί η εταιρεία να είναι ανταγωνιστική για να επιβιώσει μακροχρόνια.

Δειτε Επισης

Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»