Ξενοδοχεία: Ρωσία και αναδιαρθρώσεις τα βασικά προβλήματα

Η μέχρι σήμερα πορεία του τουρισμού στην Κύπρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα με την Τρόικα η ηγεσία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, με τη συμμετοχή και του ΚΟΤ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι “ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήσαμε με την Τρόικα ήταν το πόσο μας έχει επηρεάσει η πολιτική κρίση στη Ρωσία – Ουκρανία, καθώς και η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος”.
“Ενημερώσαμε την Τρόικα ότι για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στις αγορές αναγκάστηκαν οι ξενοδόχοι να παραχωρήσουν εκπτώσεις 10%-20% κατά τη διάρκεια του Απρίλη και του Μάη. Ευελπιστούμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα ανακάμψει σιγά-σιγά η αγορά και θα μπορέσουμε, τουλάχιστον, να πετύχουμε μια αύξηση σε σχέση με τις περσινές αφίξεις που είχαμε από τη Ρωσία”, πρόσθεσε.
 

Είπε ότι “η πραγματικότητα ήταν ότι αναμέναμε μια αύξηση από τη ρωσική αγορά της τάξης του 25%. Αυτή τη στιγμή θα ήμαστε πανευτυχείς αν πετύχουμε μια αύξηση του 5%-10%”.
Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ο Σύνδεσμος ενημέρωσε την Τρόικα για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται με τις τράπεζες. “Οι τράπεζες με πολύ αργό ρυθμό προχωρούν με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων και πάρα πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, είπε.
Όπως ανέφερε, “γίνονται πολλές προσπάθειες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι τράπεζες ακόμα δεν μπόρεσαν να μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που υπάρχουν, διότι οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Πρέπει να ανακαινιστούν τα ξενοδοχεία, δεν γίνεται να περιμένουμε κάθε χρόνο να βάζουν λεφτά οι οργανωτές ταξιδιών για να ανακαινίζουμε τα ξενοδοχεία μας. Πρέπει σε κάποιο στάδιο να ελευθερωθεί ρευστότητα στην αγορά”.
Σημείωσε ότι “εμείς είχαμε ζητήσει δύο βασικά πράγματα, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερο επιτόκιο. Νομίζω ότι το 7% και το 8% δεν είναι επιτόκιο για χώρες της ΕΕ και ιδίως της Ευρωζώνης”.
Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι στο θέμα της επιμήκυνσης “υπάρχει μια ανταπόκριση από τις τράπεζες, αλλά όχι στα χρόνια που έχουμε ζητήσει”.
Είπε, επίσης, ότι οι πληροφορίες που είχε η Τρόικα όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις αναδιαρθρώσεις ήταν ότι “υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τις τράπεζες και ότι πάρα πολλά ξενοδοχειακά δάνεια έχουν τακτοποιηθεί. Αυτές οι πληροφορίες δεν συμπίπτουν με τις δικές μας πληροφορίες. Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι έχουν γίνει κάποιες αναδιαρθρώσεις, έχει γίνει κάποια δουλειά στον τομέα αυτό, αλλά όχι στο βαθμό που να ικανοποιεί τις ανάγκες ρευστότητας της αγοράς σήμερα”, όπως δήλωσε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κυπριακών ξενοδοχείων, είπε ότι “είναι γνωστές οι περιπτώσεις αρκετών ξενοδοχείων που έχουν αλλάξει χέρια και άλλα που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να αλλάξουν χέρια. Μακάρι να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους για να αγοράσουν ξενοδοχεία. Εμείς δεν είμαστε εναντίον αυτής της πρακτικής, φτάνει να γίνονται στη βάση της σωστής τιμής”.
Είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση ηγέρθη και το θέμα εργοδότησης Κυπρίων στα ξενοδοχεία. Όπως είπε, “αποδείξαμε με αριθμούς -και διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες- ότι αυτή τη στιγμή το 70% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι Κύπριοι και το 30% κοινοτικοί”.
“Γι΄ αυτό το λόγο”, είπε, “ κάνουμε και μια έκκληση να σταματήσει ο λαϊκισμός που γίνεται για την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως κριτήριο για πρόσληψη στα κυπριακά ξενοδοχεία. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μια βιομηχανία όπου το 94% των πελατών της είναι ξένοι”, κατέληξε.
Από την πλευρά του ΚΟΤ, ο Διευθυντής Τουρισμού του Οργανισμού Λεύκος Φυλακτίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια ανάλυση της μέχρι σήμερα πορείας του τουρισμού και μια εκτίμηση για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Όπως είπε, οι εκτιμήσεις του ΚΟΤ συμπίπτουν με αυτές των ξενοδόχων αναφορικά με τις αφίξεις από τη ρωσική αγορά και πώς αυτές επηρεάζονται από την ουκρανική κρίση. Ανέφερε ότι “τα δεδομένα έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί σε σχέση με τη ρωσική αγορά λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της διολίσθησης του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ”.
“Η κατάσταση παραμένει ρευστή”, είπε και πρόσθεσε ότι “ ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλούμε η δυναμική των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά διατηρείται και οι προγραμματισμένες πτήσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί προς τα κάτω σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία”.
Είπε, επίσης, ότι “γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες για την περίοδο Απριλίου -Μαΐου, αλλά η γενική εκτίμηση είναι ότι η αγορά θα πάει αρκούντως ικανοποιητικά. Σαφώς δεν θα έχουμε τις αυξήσεις της τάξης του 30% που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα έχουμε θετικό πρόσημο από τις σημαντικές τουριστικές αγορές”.
Είπε ακόμη ότι “το ίδιο θετικά είναι και τα μηνύματα από την παραδοσιακή τουριστική αγορά που είναι η βρετανική”. Απαντώντας, τέλος σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα από τη γερμανική αγορά δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά”.

Δειτε Επισης

Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα
H Κύπρος στη λίστα με τα 100 καλύτερα ξενοδοχεία