Powered by

Οργασμός επενδύσεων στον τουρισμό-Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και συνάμα προοπτικές στον τομέα της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας διαπιστώνει η EY Attractiveness Survey Cyprus 2022, με θέμα «Πώς η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει επενδύσεις σε έναν ανατρεπτικό κόσμο», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του Cyprus Attractiveness Forum, που διοργάνωσε η EY στη Λεμεσό.

Διαβάστε ακόμα: 

Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι προσπάθειες που έγιναν και γίνονται για επανατοποθέτηση της Κύπρου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αποδίδουν καρπούς, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού τουριστών, αλλά συνάμα και επενδυτών, που φαίνεται να βλέπουν το νησί μας ως έναν ιδιαιτέρως ελκυστικό για τους ίδιους προορισμό για επενδύσεις.

Επισημαίνοντας πως ο τομέας του τουρισμού  συντηρεί 18,000 θέσεις εργασίας και αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, καθώς και ότι μέχρι το 2019, η ανοδική τάση της βιομηχανίας απέφερε άμεσα έσοδα ύψους 2.7 δισ. ευρώ(σ.σ. ποσό που ισοδυναμούσε το 12% του ΑΕΠ της χώρας), η έκθεση παραθέτει σειρά ξένων επενδύσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια ή αναμένεται να γίνουν στο προσεχές μέλλον στη χώρα μας.

Ειδικότερα, αναφορά γίνεται στη δημιουργία του καζίνο City of Dreams Mediterranean στη Λεμεσό, μια επένδυση πέραν των 600 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023. Αναφορά γίνεται επίσης στην επένδυση της Invel Real Estate για απόκτηση του πεντάστερου ξενοδοχείου Parklane στη Λεμεσό το 2021, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες επενδύσεις και αποκτήσεις στον τομέα από το επενδυτικό ταμείο.

Στο επίκεντρο των επενδύσεων, σύμφωνα με την έκθεση, φαίνεται να βρίσκεται και η Λάρνακα, με την επερχόμενη ολοκλήρωση του Radison Beach Resort, καθώς και σειρά άλλων αξιόλογων επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια, όπως και τις επενδύσεις της NCH Capital σε projects που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, να επαναπροσδιορίζουν την θέση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ως επενδυτικό προορισμό.

Περαιτέρω, στην έκθεση γίνεται αναφορά στις πληροφορίες σχετικά με την κάθοδο μεγάλων αλυσίδων διεθνών ξενοδοχείων στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα η AccorHotels με την επωνυμία του πολυτελούς Sofitel να έχει αναλάβει τη διαχείριση καταλύματος στη Λεμεσό. Γίνεται ταυτόχρονα αναφορά στην κάθοδο του ομίλου Hyatt με τη λειτουργία του πρώτου Grand Hyatt ξενοδοχείου στη Λεμεσό μέχρι το 2025.

Το καρδιογράφημα της βιομηχανίας

Αποτυπώνοντας ουσιαστικά το… καρδιογράφημα της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, η έκθεση επισημαίνει πως μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2019, η πανδημία που ακολούθησε τα επόμενα δύο χρόνια «έριξε» τις τουριστικές αφίξεις στο μισό, αλλά οι ενδείξεις για το 2022 φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές.

Όπως τονίζει η έκθεση, υπάρχουν ισχυρά μηνύματα που προκαλούν αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά, με ενδεικτικό το γεγονός ότι το πρώτο τετράμηνο πλησίασε το 80% των επιπέδων προ πανδημίας.

Μεγάλη πρόκληση ωστόσο, είναι η απώλεια των τουριστών από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, απ’ όπου και παραδοσιακά προέρχονταν το 20% των αφίξεων ετησίως. Στις προκλήσεις, προστίθεται και ο ενεργειακός τομέας, καθώς η αύξηση στις τιμές των καυσίμων οδηγούν και σε αύξηση των αεροπορικών ναύλων, αλλά και στα λειτουργικά κόστη των καταλυμάτων. Επίσης, αναδύθηκαν προβλήματα του παρελθόντος, που αφορούν τη συνδεσιμότητα και την εποχικότητα του τομέα.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, στη προσπάθειά της να καλύψει αυτά τα κενά και να μετριάσει τις απώλειες, η Κύπρος προσέγγισε άλλες χώρες από την Ευρώπη για προσέλκυση τουριστών. Χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Αυστρία, μπήκαν στο νέο πορτοφόλιο της Κύπρου, καθώς του Υφυπουργείο Τουρισμού, επιχείρησε να προσθέσει περισσότερη ποικιλία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος πλέον παρουσιάζεται ως ολόχρονος τουριστικός προορισμός, ξεφεύγοντας από το αποκλειστικά καλοκαιρινό προϊόν.

Ως εξέχουσας σημασίας εξάλλου, κρίνεται η προσπάθεια να εδραιωθεί ξανά η Κύπρος ως ηγετικός κόμβος κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη, προ πανδημίας, είχαν ανακοινωθεί νέα δρομολόγια κρουαζιέρας με αφετηρία το λιμάνι της Λεμεσού. Συναφώς,  υπομνίζεται η αναβάθμιση του λιμανιού το 2018, από την DP World, που είχε ως στόχο την αύξηση των επιβατών κατά 35%. Εντός του 2022, η DP World αναμένει 150 κρουαζιερόπλοια και διαβλέπει η αύξηση του αριθμού αυτού να συνεχιστεί και εντός του επόμενου έτους.

Δειτε Επισης

Η σταθερή ανάκαμψη για τον τουρισμό της Λεμεσού και η κάλυψη της απώλειας της ρωσικής αγοράς
Αξιολογεί και παίρνει θέση για τη δημόσια πρότασης της E.V.H. Investments το Δ.Σ. της Salamis Tours
Νέο αναρριχητικό πεδίο στα Φοινικάρια Λεμεσού-Δημιουργία εμπειριών στην ύπαιθρο
E.V.H. Investments: Ενισχύει συνεχώς τη συμμετοχή της στη Salamis Tours
Τουρισμός: Οι δέκα καλύτεροι εναλλακτικοί προορισμοί για το 2025
Σχέδια ανάπτυξης και αναβάθμισης του Ε-Hotel στην Λάρνακα... Τα έργα που προγραμματίζονται
Στα €407,9 εκατ. τα τουριστικά έσοδα τον Οκτώβριο-Αυξημένα κατά 17,7%
Αυξάνει τη συμμετοχή του στο «Ρόδον» ο Balram Chainrai-Αγόρασε κι άλλες μετοχές
Τα ξενοδοχεία που άνοιξαν τις πόρτες τους το 2024-Αφίξεις και ανακαινίσεις που εμπλουτίζουν τον τομέα της φιλοξενίας
Στο 80% με 100% οι πληρότητες των κέντρων αναψυχής τις γιορτές των Χριστουγέννων